search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:05
MENU CLOSE

Χ.Α.: Η είδηση για κορωνοϊό στην Ελλάδα, απειλεί τις άμυνες των αγοραστών

26.02.2020 12:09
Χ.Α.: Η είδηση για κορωνοϊό στην Ελλάδα, απειλεί τις άμυνες των αγοραστών - Media

 

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη συνεχίζει να τροφοδοτεί τους φόβους για τον κίνδυνο, η έως σήμερα επιδημία να μετατραπεί σε πανδημία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για την παγκόσμια οικονομία.

Εν τω μεταξύ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σημείωσε πως το Ταμείο θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη και προσπαθεί να διαπιστώσει κατά πόσον ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός το πρώτο τρίμηνο.

Από εκεί και πέρα, κατά 2,9% συρρικνώθηκε η οικονομία του Χονγκ Κονγκ το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σε ετήσια βάση και σε ευθυγράμμιση με την πρώτη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου υποχώρησε 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για πτώση 0,4%). Ήταν το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης σε τριμηνιαία βάση, βάζοντας την οικονομία σε τεχνική ύφεση.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε σήμερα ότι “η Ένωση δεν θα καταλήξει με κάθε τίμημα σε μια συμφωνία με τη Βρετανία για τη μετά το ‘Brexit’ εποχή, που προβλέπεται για το τέλος της χρονιάς”.

Κατά την DBRS, δεδομένου του αρνητικού carryover στην ιταλική ανάπτυξη από το δ’ τρίμηνο του 2019, της παγκόσμιας επιβράδυνσης, των μέτρων που έχουν επιβληθεί και υποθέτοντας πως ο δημόσιος φόβος αναφορικά με τον ιό δεν θα καταλαγιάσει γρήγορα, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την κατανάλωση, τότε η Ιταλία θα μπορούσε κάλλιστα να βιώσει μια τεχνική ύφεση, δηλαδή δυο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Κοντά στη στασιμότητα βρίσκεται το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς η γερμανική οικονομία, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο DIW. Όπως μετέδωσε το Reuters, το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μόλις 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης βρήκε τον γενικό δείκτη να έχει κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ η είδηση για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, έστειλε τον δείκτη να δοκιμάσει και τιμές χαμηλότερα των 800 μονάδων, σπάζοντας τις τελευταίες άμυνες των αγοραστών.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έχει καταγράψει, μέχρι στιγμής, χαμηλό ημέρας στις 798,28 μονάδες (-4,26%), ενώ ο τζίρος, σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ξεπερνά τα 67 εκατ., από τα οποία τα 1,8 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Δεν υπάρχει τίτλος της υψηλής κεφαλαιοποίησης που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Alpha Bank (-5,14%) Aegean Airlines (-6,29%), Πειραιώς (-6,18%), Ελλάκτωρ (-6,30%), ΕΥΔΑΠ (-5,15%) και Jumbo (-5,18%).

Απόλυτη προσοχή θα απαιτήσει το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς καθοδική διαφυγή με διαφαινόμενο κλείσιμο του δείκτη χαμηλότερα των 800 μονάδων, θα αυξήσει σημαντικότατα τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:04