search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:22
MENU CLOSE

Οι κυρίαρχες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19

26.02.2020 14:34
Οι κυρίαρχες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19 - Media
 
Όπως συμβαίνει με κάθε σοβαρό συμβάν, έτσι και με τη νέα επιδημία που τρομοκρατεί την ανθρωπότητα, οι θεωρίες συνομωσίας δίνουν και παίρνουν, αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο, σπέρνοντας πανικό και φόβο.
 
Πολλά πιθανά σενάρια έχουν κυκλοφορήσει γύρω από τον COVID-19, κάποια σχετικά με την προέλευσή του και άλλα σχετικά με μεθόδους πρόληψης και θεραπείας.
 
Τα social media, η ημιμάθεια και ο φόβος του κόσμου συντελούν στην ταχεία μετάδοση ψευδών ειδήσεων, που μόνο εμπόδια δημιουργεί στον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού και εντείνει τα ρατσιστικά επεισόδια κατά Κινέζων πολιτών.
Ακολουθούν οι επικρατέστερες θεωρίες συνομωσίας που κυκλοφορούν:
 
• Ο COVID-19 είναι μια καινούρια και θανατηφόρα ασθένεια.
Όχι, δεν πρόκειται για κάποια νέα εξωτική ασθένεια που θα σκοτώσει το μισό ανθρώπινο πληθυσμό. Οι κορωνοϊοί είναι μια κατηγορία ιών που υπάρχει στον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο COVID-19 είναι ένας νέος τύπος κορωνοϊού, με ποσοστό θνησιμότητας μόνο 3%, κυρίως σε άτομα ηλικιωμένα με βεβαρημένη υγεία.
 
• Πίσω από την εξάπλωση του COVID-19 κρύβεται ο Bill Gates.
Αυτή η θεωρία βασίζεται στο ότι ο Bill Gates, ο γνωστός ιδρυτής της Microsoft, είχε προβλέψει ένα πιθανό ξέσπασμα πανδημίας σε ντοκιμαντέρ του Netflix το 2019. Οι συνωμοσιολόγοι πιστεύουν ότι ο Gates δημιούργησε τον ιό ώστε να κυκλοφορήσει το αντίστοιχο εμβόλιο και να κερδίσει εκατομμύρια δολάρια, ή απλά για να μειώσει τον παγκόσμιο πληθυσμό.
 
• Ο COVID-19 είναι ένα βιολογικό όπλο της Κίνας κατά των Η.Π.Α.
Λόγω της κινεζικής «καταγωγής» του κορωνοϊού, κάποιοι θεωρούν πως η Κίνα εξαπέλυσε το νέο της βιολογικό όπλο για να νικήσει τους αντίπαλους Αμερικάνους. Αβάσιμη, υπερβολική και ρατσιστική θεωρία.
• Ο COVID-19 είναι ένα βιολογικό όπλο των Η.Π.Α. κατά τις Κίνας.
Η αντίθετη από την παραπάνω θεωρία υποστηρίζει πως οι Η.Π.Α. σχεδίασαν τον νέο ιό για να νικήσουν την Κίνα στα πλαίσια ενός βιολογικού πολέμου στον οποίο έχουν επιδοθεί. Αυτό το σενάριο ξεκίνησε από το Ρώσο ακροδεξιό πολιτικό Βλαντιμίρ Ζιρινόβσκι, όπως και το ακόλουθο:
 
• Ο COVID-19 είναι μια θεωρία συνομωσίας των φαρμακευτικών εταιριών.
Οι φαρμακευτικές διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για μια επιδημία που δεν υπάρχει, ώστε να πουλήσουν περισσότερα φάρμακα.
 
• Ο COVID-19 είναι μια θεωρία συνομωσίας των Κομουνιστών.
Η Κίνα διαδίδει ψευδείς ειδήσεις για μια επιδημία που δεν υπάρχει, ώστε να δημιουργηθεί μαζική υστερία και να «πέσει» ο Ντόναλντ Τραμπ.
 
• Ο COVID-19 φτιάχτηκε στο εργαστήριο
Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο ιός δημιουργήθηκε από τους επιστήμονες σε ένα βιοχημικό εργαστήριο υψίστης ασφαλείας στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν. Εκεί, κάποιος ερευνητής μολύνθηκε μετά από επαφή με μολυσμένη νυχτερίδα. Το Ινστιτούτο διαψεύδει κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες.
 
• Ο COVID-19 «εκλάπη» από το Εθνικό Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Καναδά από επιστήμονες-κατασκόπους.
Αβάσιμο και αρκετά παράλογο, θα λέγαμε.
 
• Ο COVID-19 προήλθε από τις νυχτερίδες.
Όχι τόσο συνωμοσιολογία, όσο παραπληροφόρηση. Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για την προέλευση του ιού, ενώ η σούπα νυχτερίδας δεν αποτελεί κοινή λιχουδιά της περιοχής. Η πληροφορία αυτή προήλθε από ένα Ρωσικό κανάλι υπό την αιγίδα του Κρεμλίνου, ενώ το viral βίντεο που κυκλοφόρησε ήταν από το 2016 και βιντεοσκοπημένο σε άλλη χώρα (Παλάου).
 
• Ο COVID-19 θεραπεύεται τρώγοντας σκόρδο ή πίνοντας χλωρίνη.
Η λογική πίσω από αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες είναι πως το σκόρδο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και η χλωρίνη είναι απολυμαντική. Στην πραγματικότητα, το σκόρδο δεν σκοτώνει τον ιό και αν κάποιος πιει χλωρίνη, μάλλον θα πεθάνει από εσωτερικά εγκαύματα πριν τον σκοτώσει ο COVID-19.
• Ο COVID-19 θεραπεύεται με διαλογισμό.
Μια ακτιβιστική κινεζική θρησκευτική οργάνωση με 70εκ. ακόλουθους, η Φάλουν Ντάφα, η οποία ασκεί διαλογισμό και κιγκόνγκ και διώκεται από το Κομουνιστικό Κόμμα ως αιρετική, υποστηρίζει πως πολλοί ασθενείς έχουν θεραπευτεί από τον κορωνοϊό επειδή απήγγελναν τα εξής λόγια: «Το Φάλουν Ντάφα είναι καλό. Η αλήθεια, η συμπόνια, η ανεκτικότητα είναι καλά».
 
Φυσικά, ούτε ο διαλογισμός ούτε ο αγιασμός σκοτώνουν τον ιό.
 
Άλλες ψευδείς θεραπείες που κυκλοφορούν είναι το στέγνωμα των χεριών στα αντίστοιχα μηχανήματα που φυσάνε αέρα, οι UV λάμπες αποστείρωσης(απαγορεύεται η χρήση τους στο δέρμα), η επάλειψη του σώματος με σησαμέλαιο, οινόπνευμα ή χλωρίνη και το ξέπλυμα της μύτης με αλατόνερο.
 
Το Facebook, το Instagram, το TikTok και το Twitter έχουν πάρει μέτρα για τον έλεγχο της διάδοσης ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον κορωνοϊό, ειδοποιώντας όσους τα διαμοιράζονται και «κατεβάζοντας» αναρτήσεις.
 
Εμείς, οφείλουμε να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών, να μην πιστεύουμε κάθε σενάριο που ακούμε, ειδικά αν μοιάζει λίγο παρατραβηγμένο και να πάμε αμέσως στο νοσοκομείο αν εμφανίσουμε πυρετό, καταρροή και αναπνευστικά προβλήματα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:22