search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:22
MENU CLOSE

«Όχι» ΣΥΡΙΖΑ στην κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2114
27-2-2020
27.02.2020 04:00
syriza_5.jpg

 

Καταγγέλλει τον αυταρχισμό στα νησιά, αλλά βάζει πλάτη για «εθνικό» σχέδιο στο προσφυγικό ο Τσίπρας

Πλάτη υπόσχεται να βάλει ο Αλέξης Τσίπρας σε ένα «εθνικό σχέδιο» για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, εφόσον η κυβέρνηση εγκαταλείψει τη γραμμή του αυταρχισμού και τον σχεδιασμό για κλειστές δομές στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Με δήλωσή του χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να παρέμβει με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σε Λέσβο και Χίο από το βράδυ της Δευτέρας με την απόβαση των ΜΑΤ στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής των δομών. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει στάση και να κάνει διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες με στόχο την αποσυμφόρηση.

Βέβαια στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται ότι ο Μητσοτάκης πατάει στην επιλογή να περιοριστεί το πολιτικό κόστος στα νησιά, τα οποία θυσιάζονται για να μη «μεταδοθεί» στην ηπειρωτική χώρα.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, φαίνεται να αξιοποιεί την κυβερνητική επιλογή ρήξης με τα νησιά και τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και παίζει ξανά το χαρτί της υπεύθυνης δύναμης και του «γεφυροποιού», παίρνοντας ωστόσο το μέρος των νησιωτών έναντι του αυταρχισμού.

Υπογραμμίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο και η σταθερή κριτική προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ότι παρά το φιλελεύθερο προφίλ που καλλιεργεί οι πολιτικές που υλοποιεί, εν προκειμένω στο προσφυγικό, κινούνται στην ακροδεξιά γραμμή της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εφαρμογής του δόγματος «νόμος και τάξη» και της καλλιέργειας ξενοφοβικών και ρατσιστικών ενστίκτων.

Εδώ και καιρό η Κουμουνδούρου καταγγέλλει την κυβερνητική διαχείριση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, το ότι δηλαδή αυτή είναι πρωτίστως «ιδεολογική», προκειμένου να χαϊδέψει τα αυτιά των «προσφυγοφάγων», με έμφαση στη στρατηγική της «αποτροπής» (στη γραμμή των Βορίδη – Σαμαρά), που μεταξύ άλλων μεταφράζεται σε στοίβαγμα των προσφύγων και μεταναστών σε δομές στα νησιά σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Αποτέλεσμα είναι το μπάχαλο, προσθέτουν, και η υπονόμευση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας για κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προσφυγικού, καθώς οι κυβερνητικοί χειρισμοί παραβιάζουν τα κριτήρια της Ε.Ε. που συνδέουν τη χρηματοδότηση με τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό: α) να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, β) να αποσύρει άμεσα τα ΜΑΤ από τα νησιά, γ) να αναστείλει τις εργασίες για τη δημιουργία φυλακών.

Από εκεί και πέρα το σχέδιο (εσωτερικής διαχείρισης) στο οποίο είναι διατεθειμένος να συμφωνήσει και να συμβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ το περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο στην ομιλία του στην πολιτική εκδήλωση του κόμματος στο Τάε Κβον Ντο.

Τι προτείνει ο Τσίπρας

«Η μόνη λύση», είπε, «είναι αυτή που η Ν.Δ. εμπόδιζε με κάθε μέσο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», δηλαδή:

Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

Η μεταφορά των ευάλωτων πληθυσμών στην ηπειρωτική χώρα. Πρόσθεσε δε πως «η ελληνική κοινωνία μπορεί και πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της φιλοξενίας και της ένταξης».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, μόνο έτσι η χώρα θα μπορέσει να πιέσει και την υπόλοιπη Ευρώπη να κάνει το καθήκον της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, να πετύχει συμμαχίες στην Ευρώπη για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και τη δίκαιη κατανομή της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη – μέλη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζητάνε άσυλο, αλλά και να απομονώσει τους ακραίους. «Αυτή την πολιτική εμείς θα τη στηρίξουμε, χωρίς να προτάσσουμε το κομματικό μας συμφέρον».

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η πολιτική που ακολουθεί ο Μητσοτάκης έχει αποδειχθεί στην πράξη αναποτελεσματική, ενώ δεν παύουν να υπενθυμίζουν τις παλινωδίες, που έδειχναν και την υποτίμηση του προβλήματος από τον πρωθυπουργό. Πρώτα και κύρια θυμίζουν ενέργειες όπως η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η επανασύστασή του επτά μήνες μετά, αφού στο ενδιάμεσο οι σχετικές αρμοδιότητες είχαν μεταφερθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπογραμμίζουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έφερε το πάγωμα του σχεδίου που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως για προσλήψεις και μετακινήσεις διοικητικού προσωπικού, νοσηλευτών, γιατρών και αστυνομικών, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των διαδικασιών και την επιδείνωση της κατάστασης στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Θυμίζουν επίσης τον «γαλάζιο» νόμο για την επιτάχυνση των επιστροφών που, όπως λένε, αποδείχθηκε ότι αποτελούσε επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά και την κατάργηση του ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα τη διεθνή κατακραυγή αλλά και την κατακόρυφη αύξηση του κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε και την προσπάθεια συσχέτισης του κορωνοϊού με την ανάγκη για κλειστές δομές εκ μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, παραπέμποντας ακριβώς στην κυβερνητική επιλογή να αφαιρεθεί η δυνατότητα πρόσβασης των προσφύγων και μεταναστών σε υπηρεσίες υγείας. Όπως επισημαίνουν σε υψηλούς τόνους από την Κουμουνδούρου, ο μόνος τρόπος που έχουν από την κυβέρνηση για να περάσει το σχέδιό τους για κλειστές δομές είναι ο εκφοβισμός των πολιτών και η διέγερση των μισαλλόδοξων αντανακλαστικών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:21