search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:29
MENU CLOSE

Κορωνοϊός – Ελλάδα: Αγώνας ταχύτητας για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού – Δύο νέα ύποπτα κρούσματα

27.02.2020 06:51

 

Σε αγώνα ταχύτητας για την αποτροπή διασποράς του νέου κορωνοϊού αποδύονται από χθες οι ελληνικές υγειονομικές αρχές, μετά και την επιβεβαίωση του πρώτου περιστατικού της νόσου στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση συρροής κρουσμάτων. 

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας από χθες το απόγευμα είναι στα «ίχνη» των ατόμων με τα οποία ήλθε σε επαφή τα τελευταία 24ωρα η πρώτη ασθενής από τον νέο κορωνοϊό και παράλληλα συνιστούν σε κάθε ταξιδιώτη που έρχεται στη χώρα από τις πληγείσες από τον ιό περιοχές της βόρειας Ιταλίας και εμφανίζει συμπτώματα να παραμένει στο σπίτι του και να ζητεί οδηγίες από τον γιατρό του ή τον ΕΟΔΥ. 

Την ίδια στιγμή, και ενώ πληθαίνουν ταχύτατα οι αναφορές για «ύποπτα κρούσματα» ανά την Ελλάδα, το υπουργείο ανακάλεσε όλες τις άδειες του προσωπικού των μονάδων υγείας, του ΕΚΑΒ και των εποπτευόμενων οργανισμών του, ενώ χθες προχώρησε και σε εκκένωση θαλάμων της Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να νοσηλευτούν περισσότερα περιστατικά COVID-19.

Το προφίλ της πρώτης ασθενούς

Η πρώτη ασθενής του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι μια 38χρονη Ελληνίδα, η οποία είχε επισκεφθεί το Μιλάνο για την εβδομάδα μόδας, από το οποίο επέστρεψε αεροπορικώς το βράδυ της Κυριακής. 

Η γυναίκα εμφάνισε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του νέου κορωνοϊού, μετά την άφιξή της στην Ελλάδα, επικοινώνησε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και έλαβε οδηγίες για να απευθυνθεί στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ –ένα εκ των 13 νοσοκομείων αναφοράς της χώρας–, όπου και την υποδέχθηκε η ειδική ομάδα διαχείρισης περιστατικών, η οποία έχει συσταθεί στο νοσοκομείο. 

Η 38χρονη νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο, εμφανίζει ήπια νόσο και δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη χθες στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να προχωρήσει στην «ιχνηλασία» –βάσει αλγορίθμου– των επαφών της 38χρονης από τη στιγμή που επέστρεψε έως και το βράδυ της Τρίτης. 

Χθες το απόγευμα κλήθηκαν να εξεταστούν για το ενδεχόμενο να έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό τρία άτομα του στενού της περιβάλλοντος, με τα αποτελέσματα των εξετάσεων να αναμένονται σήμερα. 

Πάντως, για προληπτικούς λόγους σήμερα θα παραμείνει κλειστό το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης όπου φοιτά το παιδί της 38χρονης. Επιπλέον, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας έχουν και λίστα με τους συνεπιβάτες της –όσους κάθονταν σε απόσταση δύο θέσεων σε κάθε κατεύθυνση– στην πτήση επιστροφής από το Μιλάνο, με τους οποίους επικοινωνούν για να δώσουν οδηγίες. 

Οσοι ήλθαν σε στενή επαφή με την 38χρονη, αφότου αυτή επέστρεψε από το Μιλάνο, θα τεθούν σε οικειοθελή απομόνωση, ενώ θα επιτηρείται η υγεία τους.

Τις ανακοινώσεις για την πρώτη ασθενή του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας έκανε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τη νόσο, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία, ενώ ζήτησε από όσους επιστρέφουν από περιοχές της βόρειας Ιταλίας με συνεχιζόμενη τη μετάδοση της νόσου «να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης για τον νέο κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε ψυχραιμία και κάλεσε τους πολίτες να ακούν τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων.

Κικίλιας: Δεν υπάρχει λόγος πανικού

Σύμφωνα με τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, ιχνιλατούνται το πλήρωμα της αεροπορικής εταιρίας με την οποία ταξίδεψε, αλλά και όλοι οι συνταξιδιώτες της. Ο υπουργός τόνισε πως σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται πανικός, καθώς θα γίνεται σωστή ενημέρωση στους πολίτες για ότι έχει να κάνει με τον κορωνοϊό και την αντιμετώπισή του.

 «Εμείς αυτό που θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια και κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες είναι να ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά, ψύχραιμα για την κατάσταση αυτή της δημόσιας υγείας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού, το αντίθετο, η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα. Θα ήθελα να παρακαλέσω να ακούμε τους ειδικούς, τους λοιμωξιολόγους, τους επιδημιολόγους, τους γιατρούς μας, τους καθηγητές πανεπιστημίου, αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα από όλους περί τίνος πρόκειται», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Το υπουργείο έχει αποφασίσει την ανάκληση αδειών σε όσους εργάζονται στον τομέα της Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, ζητούν την προσοχή στους πολίτες που επιστρέφουν από την Ιταλία ή άλλες περιοχές που έχουν βρεθεί κρούσματα, να είναι προσεκτικοί με τους κανόνες υγιεινής.

Νέα ύποπτα κρούσματα στη λίστα

Μόνο τις τελευταίες ώρες εξετάζονται στη Λάρισα μια 22χρονη η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία και στην Χαλκιδική ένας άνδρας νεαρής ηλικίας ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού αφού πρόσφατα είχε ταξιδέψει με την οικογένειά του, επίσης, στη Βόρεια Ιταλία. Το συγκεκριμένο άτομο έχει υποβληθεί στις απαιτούμενες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον συγκεκριμένο ιό και τα αποτελέσματα αναμένονται το μεσημέρι.

Αργά τη νύχτα, δε, έφτασαν τα – αρνητικά τελικά – αποτελέσματα για μια 68χρονη που είχε μπει σε καραντίνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:29