search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:33
MENU CLOSE

Ευρώπη και νέα κρούσματα, παρασύρουν χαμηλότερα και στο Χ.Α.

27.02.2020 12:15
Ευρώπη και νέα κρούσματα, παρασύρουν χαμηλότερα και στο Χ.Α. - Media

 

Ισχυρές απώλειες που ξεπερνούν τις δύο ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφουν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε Ασία και Ευρώπη, συνεχίζει να πλήττει την επενδυτική ψυχολογία και με τους ξένους διαχειριστές να επισημαίνουν ότι η γρήγορη εξάπλωση του ιού συνεχίζει να κυριαρχεί στο επενδυτικό κλίμα.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις οικονομικές ειδήσεις που “είδαν το φως της δημοσιότητας”, με σταθερό ρυθμό αυξήθηκαν τα δάνεια στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, ενώ επιταχύνθηκαν ελαφρά τα δάνεια στα νοικοκυριά, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 3,2%, όσο και τον Δεκέμβριο, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός των δανείων στα νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 3,7%, από 3,6% τον προηγούμενο μήνα.

“Οι επενδυτές τρέφουν αυταπάτες όσον αφορά το πόσο σοβαρή θα είναι η επιδημία του κορωνοϊού. Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα”, τονίζει ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε άρθρο του στους FΤ.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., σαν να μην έφταναν οι σημαντικές απώλειες των ευρωπαϊκών αγορών, η ψυχολογία επιβαρύνθηκε δραματικά από την είδηση για δύο νέα, επιβεβαιωμένα, κρούσματα στην χώρα, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να δίνει “μάχη”, προκειμένου να κρατηθεί ψηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 800 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε μία ενδοσυνεδριακή αντίδραση του δείκτη, που τον έφερε, προς στιγμήν και σε θετικό πρόσημο, όμως στην συνέχεια κυριάρχησαν οι πωλητές, ενώ οι πτωτικές μετοχές είναι τετραπλάσιες των ανοδικών, ακόμα μία ένδειξη της απόσυρσης των αγοραστών.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα από το όριο των 800 μονάδων, έχοντας κινηθεί μεταξύ 815,63 (+0,53%) και 789,69 μονάδων (-2,67%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 47 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζεται μόνο ο τίτλος της Motor Oil (+0,24%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Alpha Bank (-3,33%), Eurobank (-3,18%), Εθνική (-3,66%), Πειραιώς (-3,66%), ΑΔΜΗΕ (-3,91%), ΔΕΗ (-3,47%), Aegean Airlines (-3,91%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-4,42%), Ελλάκτωρ (-3,81%), Ελ. Πετρέλαια (-3%), ΕΥΔΑΠ (-3,31%), ΕΧΑΕ (-3,17%), Lamda Development (-3,28%), ΟΠΑΠ (-3,24%) και Σαράντης (-4,80%).

Αν στο υπόλοιπο της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης παραμείνει χαμηλότερα των 800 μονάδων, δεν αποκλείεται οι πωλητές να εμφανίσουν επιθετικότερες διαθέσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:29