search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:30
MENU CLOSE

«Καμπανάκι» Κομισιόν για το ασφαλιστικό Βρούτση: «Πολύ φιλόδοξο»

27.02.2020 17:18
«Καμπανάκι» Κομισιόν για το ασφαλιστικό Βρούτση: «Πολύ φιλόδοξο» - Media
 
«Καμπανάκι» Κομισιόν για το «ασφαλιστικό Βρούτση» που συζητείται στο Βουλή, χαρακτηρίζοντάς το πολύ φιλόδοξο, ενώ επισημαίνει ότι είναι υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το ποσοστό αναπλήρωσης συντάξεων και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχασε τον στόχο του 2019 για τις εκκρεμείς συντάξεις.
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Αυγή», ως έναν από τους σημαντικότερους δημοσιονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας χαρακτηρίζει η Κομισιόν τις συνεχιζόμενες δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών ποσών από συνταξιούχους, στη σκιά των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2015 και το 2019, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι είναι πολύ δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν.
 
Μάλιστα, αναφέρεται και στην πιλοτική δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά από προσφυγή του Δημοσίου, προκειμένου να «διασφαλίσει μια εναρμονισμένη προσέγγιση και να αποτρέψει τις αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις». Και σημειώνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τρία βασικά ζητήματα σχετικά με την αναδρομικότητα.
 
Το σημαντικότερο όμως στοιχείο έχει να κάνει με τις αναδρομικές αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις. Η Κομισιόν αποκαλύπτει στην έκθεσή της για πρώτη φορά ότι η επαναφορά των επικουρικών συντάξεων στα επίπεδα του 2014 θα δημιουργήσει για την περίοδο 2020-2024 έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, που θα κληθεί να το καλύψει ο νέος φορέας με τη ρευστοποίηση της περιουσίας του νυν ΕΤΕΑΕΠ.
 
Το κόστος από την επαναφορά των επικουρικών συντάξεων είναι 300 εκατ. ευρώ ετησίως και, αν χρειαστεί ρευστοποίηση περιουσίας, θα πρέπει να «μπει χέρι» στα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ, που σήμερα είναι 7,5 δισ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα όμως την άνοιξη του 2019 ήταν 284 εκατ. ευρώ για την επικουρική και 1,64 δισ. για το εφάπαξ.
 
Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, επειδή είναι αδύνατον να ρευστοποιηθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό, μόνη λύση είναι η πώληση μετοχών, η αξιοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων ή να αντληθούν χρήματα από το «κοινό κεφάλαιο». «Λύσεις όμως που, αν προκριθούν, ο υπογράφων ‘φλερτάρει’ με την απιστία και τη δημόσια κατακραυγή» σημειώνουν χαρακτηριστικά διαβλέποντας ταυτόχρονα σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για τις απολαβές των συνταξιούχων, αλλά και για τα δημόσια οικονομικά.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:27