search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:30
MENU CLOSE

Εφορία – 24/48 δόσεις: Με υψηλό επιτόκιο η ρύθμιση σε πολλές δόσεις

28.02.2020 07:07
Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις για τα ξενοδοχεία - Πώς θα πάρετε την αποζημίωση - Media

 

Με επιτόκιο από 5,32% για όσους αποφασίσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε 12 δόσεις και 6,82% για όσους επιλέξουν περισσότερες δόσεις θα επιβαρυνθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου που θα ρυθμίσουν τα χρέη τους με βάση τη νέα πάγια ρύθμιση. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της νέας ρύθμισης οφειλών άνοιξε χθες το βράδυ και προβλέπει διπλάσιες δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών (από 24 έως 48 δόσεις).

Οπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης την πρώτη ώρα υποβλήθηκαν περίπου 1.000 αιτήσεις, κάτι που δείχνει ότι πολλοί οφειλέτες περίμεναν την ενεργοποίηση της ρύθμισης για να αποπληρώσουν τα χρέη τους στο ελληνικό Δημόσιο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέλθουν στην εφαρμογή με τους κωδικούς του Taxis και να μεταβούν στην εφαρμογή των ρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, θα «ανοίξουν» την εφαρμογή «αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013 όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4646/2019».

Όπως γράφει η Καθημερινή,  ενδιαφερόμενος εισέλθει στην εφαρμογή θα πρέπει ανάλογα με το είδος της οφειλής να διαλέξει τη ρύθμιση των 24 δόσεων (τακτικές οφειλές όπως φόρος εισοδήματος) ή των 48 δόσεων (φόρος κληρονομιάς).

Εφόσον επιλέξει, για παράδειγμα, τη ρύθμιση έως 24 δόσεις και προέρχεται από μετάπτωση, δηλαδή μεταφέρεται από την υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων στη νέα ρύθμιση, θα εμφανισθούν δύο επιλογές. Η πρώτη αναφέρει επιτόκιο 5,32% για αποπληρωμή οφειλών έως 12 δόσεις και η δεύτερη έως 24 δόσεις με επιτόκιο 6,82%.

Ο ενδιαφερόμενος θα επιλέξει τον αριθμό των δόσεων και θα συνεχίσει στην επόμενη σελίδα όπου πρέπει να συμπληρώσει τον IBAN καθώς και να «κλικάρει» ότι δεν έχει έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Τέλος θα πρέπει να προχωρήσει στην υποβολή της δήλωσης.

Εφόσον πρόκειται για φόρο κληρονομιάς τα χρέη μπορούν να αποπληρωθούν σε έως 48 δόσεις. Το ηλεκτρονικό σύστημα εμφανίζει αμέσως το φορολογητέο εισόδημα και με βάση αυτό θα καθορίζεται το ποσό της κάθε δόσης και κατ’ επέκταση ο αριθμός των δόσεων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες:

  • Οι τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
  • Οι έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα) μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 48 δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
  • Η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ. 
  • Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που δεν είχαν υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατά την 1η Νοεμβρίου 2019 ήταν σε ισχύ.
  • Η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνεται μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης, ενώ οι επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
  • Για οφειλές που ρυθμίζονται μέχρι και 12 δόσεις, ο τόκος θα υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος πλέον 0,25%, ετησίως υπολογιζόμενο.
  • Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5%. Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση είναι πιο ακριβή για όσους επιθυμούν περισσότερες δόσεις.
  • Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (τακτικής ή έκτακτης οφειλής) για να μπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει διπλή προκαταβολή, θα αφαιρεθούν οι δόσεις που ήταν συνεπής, ενώ το επιτόκιο θα είναι προσαυξημένο κατά 1,5 μονάδα.
  • Οσοι οφειλέτες είναι συνεπείς στην εκπλήρωση των όρων της ρύθμισης, κατά την καταβολή της τελευταίας δόσης, θα απαλλάσσονται από την πληρωμή ποσού που ισούται με το 25% των τόκων που έχουν επιβαρύνει το ποσό των δόσεων της ρυθμιζόμενης οφειλής.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:30