search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:58
MENU CLOSE

«Κορωνοϊός» έπληξε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2008

28.02.2020 09:58
Χ.Α.: Οι διεθνείς αγορές θα σηματοδοτήσουν τη διακοπή των ρευστοποιήσεων - Media

 

Βουτιά καταγράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές και οδεύουν προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού εκτός της Κίνας μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε νωρίτερα πτώση 2,7%. Ο δείκτης κινείται αυτή τη στιγμή σε επίπεδα κατά 12,7% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του επίπεδα.

Στο ξεκίνημα των συναλλαγών, ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε 3,85%, το χρηματιστήριο στο Παρίσι σημείωσε πτώση 3,36% και ο δείκτης blue-chip του Λονδίνου 3,2%. Τα χρηματιστήρια στη Μαδρίτη και το Μιλάνο κατέγραψαν νωρίτερα απώλειες άνω του 3%.

Μεταξύ των κλαδικών δεικτών, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραφαν οι εταιρίες εξόρυξης, ταξιδίων και αναψυχής καθώς και τεχνολογίας, σημειώνοντας πτώση άνω του 3%.

Η IAG, ιδιοκτήτρια της British Airways, κατέγραφε τις μεγαλύτερες απώλειες στον STOXX 600 αφού ανακοίνωσε ότι ο κοροναϊός θα πλήξει τα κέρδη της φέτος και η ταχέως εξελισσόμενη φύση της επιδημίας σημαίνει ότι η εταιρία δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο θα είναι αυτό το πλήγμα.

Η γερμανική BASF προειδοποίησε επίσης ότι τα κέρδη της μπορεί να μειωθούν περαιτέρω φέτος καθώς ο αντίκτυπος της επιδημίας επηρεάζει τη ζήτηση από τους βιομηχανικούς της πελάτες. Η μετοχή της υποχώρησε περίπου 3%.

«Οι παράπλευρες επιπτώσεις στις υπηρεσίες –κυρίως στον τουρισμό– μπορούν πράγματι να προκαλέσουν μικρή ύφεση σε κάποιες οικονομίες όπως της Νέας Ζηλανδίας, της Ιταλίας και της Ταϊλάνδης», έγραψε σε έκθεση ο Σον Ντάρμπι, αναλυτής της Jefferies.

Τέσσερις ακόμα χώρες ανακοίνωσαν το πρώτο τους κρούσμα του νέου ιού, ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών εκτός της Κίνας –το επίκεντρο της επιδημίας– σε 55. Ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία, την ευρωπαϊκή χώρα που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα έως τώρα, αυξήθηκε στους 17 και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί αυξήθηκε κατά 200 και πλέον στους 655.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30