search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:57
MENU CLOSE

Ο Μπέρνι Σάντερς φοβίζει τις αγορές – Αναταραχή προκαλεί ο υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ με το μικρότερο μπάτζετ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2114
27-2-2020
01.03.2020 04:00
bernie1.jpg

 

«Πιο επικίνδυνο και από κορωνοϊό» χαρακτηρίζουν τον Μπέρνι Σάντερς οι χρηματιστηριακές αγορές. Ο 78χρονος γερουσιαστής από το Βερμόντ προελαύνει από πολιτεία σε πολιτεία κατά τις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών και δεν φαίνεται να τον σταματάει κανείς.
Αν και για καιρό θεωρούνταν αουτσάιντερ σε μια χώρα όπου η λέξη «σοσιαλισμός» εξακολουθεί να ξυπνά μνήμες από τον Ψυχρό Πόλεμο, ο Σάντερς βρίσκεται πλέον σε θέση να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο για το Δημοκρατικό Κόμμα, αφού κατάφερε να ξεπεράσει τις αμφιβολίες για την ηλικία του και την κατάσταση της υγείας του, μόνο λίγους μήνες αφού υπέστη καρδιακό επεισόδιο, και να βρεθεί σε θέση ισχύος ενόψει της Σούπερ Τρίτης (3 Μαρτίου), όταν θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές ταυτοχρόνως σε δεκατέσσερις πολιτείες.
Τελευταίος του θρίαμβος η Νεβάδα, όπου επικράτησε του Τζο Μπάιντεν και των άλλων υποψηφίων έχοντας στο πλευρό του νέους, Αφροαμερικανούς και Λατίνους – ακροατήριο που δεν είχε καταφέρει να κερδίσει το 2016. Αυτή τη φορά όμως, όπως όλα δείχνουν, κερδίζει σοβαρό έδαφος έναντι των υπολοίπων του Δημοκρατικού Κόμματος. 

«Δημιουργήσαμε έναν συνασπισμό ο οποίος υπερβαίνει γενιές και φυλές και δεν θα κερδίσει απλώς στη Νεβάδα, αλλά θα σαρώσει όλη τη χώρα. Μαζί θα νικήσουμε τον πιο επικίνδυνο Πρόεδρο στη σύγχρονη Ιστορία της χώρας» τόνισε ο 78χρονος Σάντερς ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Σαν Αντόνιο του Τέξας μετά την επικράτηση στη Νεβάδα. 
Η νίκη στη Νεβάδα, την πρώτη φυλετικά ποικιλόμορφη πολιτεία όπου διεξάγονται προκριματικές, υποδηλώνει ότι ο Σάντερς δεν έχει πλέον απήχηση μόνο ανάμεσα στους προοδευτικούς λευκούς, αλλά διευρύνει συνεχώς το ακροατήριό του.

Διχασμένη η Γουόλ Στριτ
Παρ’ όλο που ο Σάντερς έχει αναγάγει τη Γουόλ Στριτ σε βασικό στόχο των πυρών της προεκλογικής του εκστρατείας, διαθέτει υποστηρικτές ακόμη και στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού κόσμου.
Το σχέδιό του να φορολογήσει τους πλούσιους και να ενισχύσει τον έλεγχο στις τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα τρομάζει τους βαρόνους της νεοϋορκέζικης αγοράς, όπως ο Λόιντ Μπλάνκφαϊν, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, ή ο διαχειριστής ταμείων Λίον Κούπερμαν, ο οποίος χαρακτήρισε την Τρίτη τον Σάντερς πιο επικίνδυνο από τον κορωνοϊό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όμως άλλα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό την άνοδο της δημοτικότητας του γερουσιαστή. «Πολλοί άνθρωποι που εργάζονται εδώ είναι απλοί μισθωτοί, δεν πληρώνονται όπως τα στελέχη των κερδοσκοπικών ταμείων. Υπάρχουν υπάλληλοι τραπεζών, διοικητικό προσωπικό», εξήγησε ο Γουέιντ Μπλακ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας επενδύσεων Scarsdale Equities. Και αυτοί αποτελούν τους απλούς χρηματοδότες του Μπέρνι Σάντερς. Εξάλλου ο 78χρονος γερουσιαστής και το 2016 προχώρησε σε όλον του τον προεκλογικό αγώνα με μικροδωρεές, καμπάνιες και καθόλου χορηγίες μεγάλων πολυεθνικών, σε αντίθεση με τη Χίλαρι Κλίντον. 
Φέτος μπορεί να επικρατεί στις πολιτείες, τη μία μετά την άλλη, οι έτεροι υποψήφιοι είναι όμως αυτοί που συγκεντρώνουν τόσο υλικούς πόρους, όσο και την εύνοια των CEO. 

Αν και οι μετριοπαθείς για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ έχασαν από τον Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ, οι Έιμι Κλομπούσαρ, Πιτ Μπουτίτζετζ και Τζο Μπάιντεν κερδίζουν τους CEOs των εταιρειών του γενικού δείκτη S&P 500 της Wall Street, καθώς τα ανώτατα στελέχη ψηφίζουν με τα… πορτοφόλια τους.
Ο Σάντερς, ο οποίος τώρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα, δεν έχει προσελκύσει δωρεές από διευθύνοντες συμβούλους του S&P 500. Αυτό ισχύει όμως και για την επίσης ριζοσπαστική υποψήφια Ελίζαμπεθ Γουόρεν, γερουσιαστή από την πολιτεία της Μασαχουσέτης.

O «παράγων» Μπλούμπεργκ
Ο άνθρωπος με την ένατη μεγαλύτερη περιουσία παγκοσμίως Μάικλ Μπλούμπεργκ – ιδρυτής του ομώνυμου τηλεοπτικού δικτύου και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης –, ο οποίος συμμετέχει επίσης στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, εμφανίζεται πλέον στην τρίτη θέση στον μέσο όρο των εθνικών δημοσκοπήσεων, παρ’ όλο που δεν έχει λάβει μέρος σε όλες τις προκριματικές διαδικασίες στις πολιτείες, αλλά αναμένεται να δώσει το παρών στη Σούπερ Τρίτη. 
Ο Μπλούμπεργκ δέχεται κριτική τόσο από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όσο και τους Δημοκρατικούς. Κάποιοι μάλιστα τον χαρακτηρίζουν «Τραμπ των Δημοκρατικών». Ο Μπάιντεν θεωρεί ότι ο Μπλούμπεργκ δεν ανήκει καν στο Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ ο Σάντερς προειδοποιεί: «Ο Μπλούμπεργκ έχει κάθε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία, αλλά δεν έχει δικαίωμα να την αγοράσει…».

Στις δημοσκοπήσεις ο Μπάιντεν προηγείται αυτή τη στιγμή με 28% και ο Σάντερς ακολουθεί με 23%. Σε εθνικό επίπεδο πάντως ο γερουσιαστής από το Βερμόντ είναι μπροστά με 29,3%. Αν μάλιστα καταφέρει να καλύψει τη διαφορά κερδίζοντας και τη Νότια Καρολίνα στις 29 Φεβρουαρίου, θα βρεθεί σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση ενόψει των αναμετρήσεων της Σούπερ Τρίτης στις 3 Μαρτίου, με τον επιπλέον βέβαια απρόβλεπτο «παράγοντα» Μάικλ Μπλούμπεργκ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:57