search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:31
MENU CLOSE

Ελλάς – Γαλλία συμμαχία; Εργαλείο του Μακρόν στην ανατολική Μεσόγειο ο «νεο-γκωλισμός»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2114
27-2-2020
02.03.2020 04:00
allez.jpg

 

Κάθε λαός έχει δικαίωμα στις (βολικές) εθνικές φαντασιώσεις του. Αυτές οι (υποθετικές) παραδοχές δίνουν χώρο στο εθνικό συλλογικό υποσυνείδητο για θεωρίες που άλλοτε δικαιολογούν και άλλοτε επιβαρύνουν τον συναισθηματισμό των εθνικών αποφάσεων. Σε αυτή τη λογική εμπίπτει και το γνωστό σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία», που από καιρού εις καιρόν, αναλόγως της συγκυρίας, επανέρχεται.
Αυτήν την περίοδο ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει υιοθετήσει μια σαφώς θετική για εμάς προσέγγιση – περισσότερο εναντίον της Τουρκίας και λιγότερο υπέρ της Ελλάδας – για πολύ συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς λόγους. Και βέβαια, πάντα, οι επιλογές του Προέδρου Μακρόν, του πιο φιλοευρωπαίου ηγέτη μέσα στην Ε.Ε., έχουν αναφορά και στο εσωτερικό της Γαλλίας, όπου το τουρκικό στοιχείο εμφανίζεται να απειλεί τη Γαλλική Δημοκρατία.

Με αεροπλάνα και βαπόρια
Όταν βρέθηκε στα Ηλύσια Πεδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μακρόν κατήγγειλε τις «παραβιάσεις και τις προκλήσεις» της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, όπου τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων προκαλούν αντιπαλότητες ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά επηρεάζουν επίσης το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Ως πρακτική απάντηση σε αυτές ανακοίνωσε την ενίσχυση της γαλλικής ναυτικής παρουσίας στην περιοχή προκειμένου να «διασφαλιστεί πλήρως η ασφάλεια σε μια στρατηγική για την Ευρώπη περιοχή».
Μερικές μέρες μετά, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» έφθασε στην ανατολική Μεσόγειο επισήμως προκειμένου να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ. Την παραμονή το γαλλικό πλοίο εντόπισε μια τουρκική φρεγάτα που συνόδευε ένα φορτηγό πλοίο, το οποίο μετέφερε θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με προορισμό την Τρίπολη. Αυθωρεί ο Μακρόν κατάγγελλε άλλη μια φορά την τουρκική ανάμειξη στη σύγκρουση στη Λιβύη, που «παραβιάζει κατάφωρα» τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Άγκυρα στη διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου.

«Μόνο η γλώσσα της ισχύος»
Η Γαλλία είχε ήδη ανεβάσει τους τόνους εναντίον της Άγκυρας κατά την τουρκική επίθεση τον Οκτώβριο εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), συμμάχων των Δυτικών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Συρία, και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία, που διεξήχθη στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο.
«Πρέπει κάποια στιγμή, απέναντι σε ένα καθεστώς που δεν βλέπει πλέον όρια στη δράση του, να πούμε στοπ» εκτιμά ο Μαρκ Πιερινί, πρώην πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία και ερευνητής στο κέντρο Carnegie Europe στις Βρυξέλλες. «Πολιτικά είναι εύκολο να το κάνεις, αυτό έχει μόλις κάνει το Παρίσι. Προφανώς επί του πεδίου είναι πολύ πιο πολύπλοκο, (…) Όμως μόνο η γλώσσα της ισχύος γίνεται κατανοητή στην Άγκυρα» λέει.

Ανάμεσα σε αυτά τα δύο μέτωπα οι Ευρωπαίοι μοιάζουν μοιρασμένοι, με τη Γαλλία να φέρεται, παρά τις διαψεύσεις της, να υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ. Μια υποψία που ενισχύεται επειδή κατηγορεί μόνο την Τουρκία και δεν λέει λέξη για το αντίπαλο στρατόπεδο, το οποίο είναι επίσης ύποπτο ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων. «Η διέλευση του αεροπλανοφόρου από εκεί είναι η ευκαιρία να κάνει μια επίδειξη ισχύος. Όμως θα υπάρξει μια αληθινή συνολική πολιτική που να μην περιορίζεται σε πόζες και διακηρύξεις;» διερωτάται ο Ζαν-Σιλβέστρ Μονγκρενιέ, ερευνητής εξωτερικής πολιτικής.
«Αυτό που μετράει είναι η ενότητα της Ευρώπης. Και, προσώρας, έχουμε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, αυτό δεν είναι καλό» λέει ο Πιερινί. Αναφέρεται στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που «έκανε φιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να περιορίσει τη ροή προσφύγων προς την Ευρώπη, και στον Γάλλο Πρόεδρο που «κάνει το αντίθετο».

Θέλει να καλύψει το κενό
Η κατάσταση στη Μεσόγειο και ειδικότερα στη Λιβύη ανησυχεί πολύ τη Γαλλία και την Ε.Ε. γενικότερα. Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των Μέρκελ και Μακρόν με τον Ερντογάν από τις Βρυξέλλες. Τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η κατάσταση στην Ιντλίμπ και τη Λιβύη. 
Μέρκελ και Μακρόν συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να του εκφράσουν την ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ιντλίμπ. Μάλιστα εμφανίστηκαν πρόθυμοι να συναντηθούν με τους Προέδρους Ρωσίας και Τουρκίας για να βρεθεί πολιτική λύση στο ζήτημα.

«Το μακρύ χέρι του Ερντογάν»
Η Γαλλία και η Γερμανία αντιμετωπίζουν προβλήματα με το «μακρύ χέρι του Ερντογάν», συνεπώς ήταν αναμενόμενο να ανακοινώσει ο Μακρόν μέτρα κατά της «ξένης ανάμειξης» και της αποστολής ιμάμηδων και δασκάλων από μουσουλμανικές χώρες – μάλιστα από τη Μιλούζ της Αλσατίας, περιοχή με μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα, που βρέθηκε στο επίκεντρο της εκστρατείας της γαλλικής κυβέρνησης κατά του ισλαμισμού.
«Δημιουργείται πρόβλημα όταν στο όνομα της θρησκείας ορισμένοι διαχωρίζουν εαυτούς από τη Δημοκρατία και ως εκ τούτου δεν σέβονται τους νόμους της» τόνισε περίπου έναν μήνα πριν από τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές στη χώρα ανακοινώνοντας τον τερματισμό του προγράμματος που δημιουργήθηκε το 1997 και επέτρεπε σε εννέα χώρες να στέλνουν στη Γαλλία ιμάμηδες και δασκάλους για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών και πολιτισμών, χωρίς να υπόκεινται στην εποπτεία των γαλλικών αρχών. 

Στο πρόγραμμα, που απευθύνεται ετησίως σε 80.0000 μαθητές, μετείχαν μέχρι τώρα μεταξύ άλλων η Αλγερία, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Τουρκία, που έστελναν κάθε χρόνο περίπου 300 ιμάμηδες στη Γαλλία. Έτσι η κυβέρνηση Μακρόν ζήτησε από το Γαλλικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο να βρει λύσεις και να εκπαιδεύσει ιμάμηδες που θα μιλούν γαλλικά και δεν θα διασπείρουν ισλαμιστικές απόψεις.
Στόχος των μέτρων είναι η αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού στη Γαλλία, με την κυβέρνηση να αποκτά πλέον περισσότερες αρμοδιότητες για την εκπαίδευση των παιδιών, τη χρηματοδότηση των τζαμιών και την εκπαίδευση των ιμάμηδων, είπε ο Μακρόν. Το υπό κατάργηση πρόγραμμα θα αντικατασταθεί από διμερείς συμφωνίες, ώστε το γαλλικό κράτος να ελέγχει το περιεχόμενο των μαθημάτων που θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο. Η Γαλλία έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με χώρες όπως η Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία, είπε ο Μακρόν, αλλά όχι με την Άγκυρα.

«Η Τουρκία μπορεί σήμερα να κάνει την επιλογή να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο μαζί μας ή όχι, αλλά δεν θα επιτρέψω σε καμία ξένη χώρα να τροφοδοτεί πολιτισμικές, θρησκευτικές ή σχετικές με ζητήματα ταυτότητας αποσχιστικές τάσεις στη Δημοκρατία μας. Δεν γίνεται να έχουμε τουρκικούς νόμους σε γαλλικό έδαφος. Με τίποτε» διεμήνυσε ο Μακρόν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:28