search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:44
MENU CLOSE

Κορωνοϊός «Ώρα μηδέν»: Τα κρούσματα και τα μέτρα προστασίας σε σχολεία, νοσοκομεία, ΕΡΤ και Εκκλησία

28.02.2020 17:29
Έρευνα GPO: Το 37% των Ελλήνων δυσαρεστημένο με τις δημόσιες δομές υγείας - Media

 

Υπό τον φόβο εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού αποφασίζονται συνεχώς νέα μέτρα προστασίας, καθώς τα κρούσματα στην Ελλάδα αυξάνονται.

Καταργείται το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία

Οδηγίες προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες, απέστειλε το υπουργείο Υγείας για το επισκεπτήριο και την παραμονή συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, στο πλαίσιο διασφάλισης της προφύλαξης των νοσηλευόμενων ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος), τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τα εξής:

• Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.

• Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λ.π.).

• Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).

Οκτώ σχολεία κλειστά στην Αττική

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το 4ο επιβεβαιωμένο κρούσμα, η 36χρονη σχετίζεται με τη εκπαίδευση, ενδεχομένως έκανε ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές και έτσι αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων στα οποία φοιτούν οι τυχόν μαθητές της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας κλείνουν άρον-άρον, τα παρακάτω σχολεία:

4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου

11ο Λύκειο Περιστερίου

1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών

1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

1ο ΓΕΛ Γλυφάδας

19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου

5ο Δημοτικό Περιστερίου

Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο επαφής μελών των σχολικών κοινοτήτων με προσβληθέντες από κορωνοϊό.»

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έκλεισαν τρία ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο επαφής μέλους της σχολικής κοινότητας με προσβληθέντα από κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται ότι στο Κολλέγιο Αθηνών φοιτούν τα παιδιά της 40χρονης που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό και νοσηλεύεται στο «Αττικόν». Μάλιστα, η κόρη της γυναίκας βρέθηκε σε εκπαιδευτική εκδρομή με άλλους μαθητές του Κολλεγίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πρόκειται για τα σχολεία:

1) Γυμνάσιο και Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών

2) Γυμνάσιο και Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού

3) Nηπιαγωγείο “I. M. KAPPAΣ”

Ακυρώνονται όλες οι μαθητικές εκδρομές στο εξωτερικό

Σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του Κορωνοϊού, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ακυρώνονται όλες οι μαθητικές εκδρομές στο εξωτερικό.

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο επιδημιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει λόγος αναστολής των εκδρομών και στο εσωτερικό της χώρας, αφού δεν υπάρχει ένδειξη επικινδυνότητας μεγάλης μετάδοσης του ιού στην Ελλάδα.

Σημείωσε ακόμη πως η ιχνηλάτηση των επαφών των επαφών συνεχίζεται για όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όπου υπήρχε υποψία διενεργήθηκε έλεγχος, διευκρίνισε.

Επιπλέον ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως ο κόσμος ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα σε διάφορες χώρες του πλανήτη για τα οποία δεν έχει διευκρινιστεί πώς μεταδόθηκε ο ιός.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ζήτησε όλοι οι πολίτες να τηρούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και ασφαλείας, όπως το πλύσιμο των χεριών, σημειώνοντας πως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τέταρτο κρούσμα

Nέο κρούσμα κορωνοϊού Covid-19,το τέταρτο για τη χώρα μας. επιβεβαιώθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Πρόκειται για Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας.

Μετά την επιστροφή της, εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία. Είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση στο Π.Γ.Ν. “Αττικόν”.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Επιπλέον, τα άλλα τρία κρούσματα είναι μια 38χρονη γυναίκα και το παιδί της νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και η 40χρονη υπάλληλος τράπεζας, η οποία είχε ταξιδέψει στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Ιταλίας και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Αθήνα.

Σε καραντίνα η κόρη της 40χρονης

Στο Λονδίνο θα παραμείνει η κόρη της 40χρονης που νόσησε από κορωνοϊό και νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο στο νοσοκομείο «Αττικόν» και ένας ακόμη μαθητής, από το ίδιο σχολείο, που βρίσκονταν σε εκδρομή στο Λονδίνο, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για κορωνοϊό.

Οι υπόλοιποι μαθητές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και στο αεροδρόμιο θα τους περιμένει ειδικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) το οποίο θα τους δώσει συμβουλές να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και τις επαφές με άλλα άτομα.

Σε περίπτωση που τα δείγματα των δύο μαθητών που παραμένουν σε ξενοδοχείο στο Λονδίνο, είναι θετικά στον κοροναϊό, τότε και οι υπόλοιποι θα κληθούν από τον ΕΟΔΥ να δώσουν δείγμα προς εξέταση.

Αρνητικό στον ιό το δεύτερο παιδί της 40χρονης

Αρνητικό στον κορωνoϊό διαπιστώθηκε ότι είναι το μικρότερο παιδί της 40χρονης που νοσηλεύεται στο «Αττικόν». Το παιδί βρίσκεται στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων έδειξαν ότι είναι αρνητικό στον ιό.

Σε καραντίνα στρατιώτης που υπηρετεί στη Ρόδο

Στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Ρόδου νοσηλεύεται από σήμερα τας ξημερώματα στρατιώτης που υπηρετεί σε μονάδα του νησιού μας και ο οποίος παρουσίασε πυρετό, καθώς επίσης και άλλα συμπτώματα γρίπης.

 Η μεταφορά του κρίθηκε αναγκαία από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές καθώς ο συγκεκριμένος στρατιώτης είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.

 Στο γραφείο του Διοικητή του νοσοκομείου της Ρόδου πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη, στην οποία συμμετέχουν αρμόδιοι γιατροί.

 Εκτός των άλλων στη σύσκεψη θα απασχολήσει και το συγκεκριμένο περιστατικό.

 Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για προληπτική διαδικασία «καραντίνας» στην οποία έχει τεθεί το συγκεκριμένο άτομο, έχουν παρθεί δείγματα για αιματολογικές εξετάσεις, τα οποία θα αποσταλούν στο αρμόδιο τμήμα του Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ, το οποίο θα αποφανθεί για τι είδους ασθένεια πρόκειται.

 Μιλώντας στην «Ροδιακή» επιτελικός γιατρός της Ρόδου, που έχει εικόνα για την συγκεκριμένη περίπτωση, επεσήμανε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την συγκεκριμένη περίπτωση.

 Τα αποτελέσματα από την εξέταση θα γίνουν γνωστά στους αρμόδιους γιατρούς του στρατιωτικού νοσοκομείου το αργότερο μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Γυναίκα σε πλοίο από Ανκόνα κατέβηκε στην Ηγουμενίτσα με συμπτώματα

Θρίλερ με πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ανκόνα – Ηγουμενίτσα – Πάτρα εκτυλίχθηκε το πρωί της Παρασκευής 28/2, καθώς γυναίκα επιβάτης εμφάνισε συμπτώματα κοροναΐού και την αποβίβασαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με αποτέλεσμα να αποβιβαστεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Όπως μετέδωσε το μεσημεριανό δελτίο του OPEN, η 46χρονη γυναίκα αποβιβάστηκε περίπου στις 08:00 το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αφού δήλωσε πως έχει συμπτώματα του κοροναϊού. Πήρε η ίδια τηλέφωνο το ΕΚΑΒ ενώ ήταν εν πλω και έτσι, όταν το πλοίο έδεσε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, την παρέλαβε ασθενοφόρο που την περίμενε και τη μετέφερε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Στο πλοίο επέβαιναν 93 άτομα πλήρωμα, στην Ηγουμενίτσα αποβιβάστηκαν οι 64 από τους επιβάτες ενώ σε αυτό παρέμειναν άλλοι 67 επιβάτες.

Εργαζόμενοι «Αττικόν»: Δώστε μάσκες, κάντε προσλήψεις, ανοίξτε ΜΕΘ

Να ενεργοποιήσει τώρα έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορωνοϊού καλεί το υπουργείο Υγείας η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων στο νοσοκομείο “αναφοράς” Αττικόν.

Στο ψήφισμα που ενέκριναν απαιτούν:

1) Από τη διοίκηση και τις διευθύνσεις των υπηρεσιών να προχωρήσουν στην άμεση και έγκυρη επιστημονική ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επιδημίας, το πρωτόκολλο αντιμετώπισης ύποπτων ή νοσούντων περιστατικών, τα μέτρα προφύλαξης.

2) Τη χορήγηση μασκών προφύλαξης σε όλο το προσωπικό που αντιμετωπίζει ή έρχεται σε επαφή με πιθανό κρούσμα (φύλαξη, ιματισμός, καθαριότητα, τεχνικοί).

3) Τον διαχωρισμό του χώρου διαλογής, υποδοχής και αντιμετώπισης ύποπτων κρουσμάτων από το ΤΕΠ.

Οι εργαζόμενοι του Αττικόν ζητούν από το υπουργείο να ενεργοποιήσει τώρα έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις για:

1) Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού

2) Άνοιγμα των κλειστών κλινών ΜΕΘ και όλων των ανενεργών υποδομών

3) Εξάλειψη των ράντζων, ανακούφιση του νοσοκομείου από την υπερεφημέρευση

4) Άνοιγμα τώρα των κλειστών νοσοκομείων και ειδικά του Λοιμωδών

5) Άμεση έναρξη λειτουργίας όλων των πρωτοβάθμιων δομών υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων

Όμως οι εργαζόμενοι έθιξαν και τα κακώς κείμενα από μερίδα μέσων ενημέρωσης επισημαίνοντας δηκτικά ότι απαιτούν από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ «να δείξουν υπευθυνότητα και να σταματήσουν το βομβαρδισμό ειδήσεων «κορωνο-υστερίας», «θανατολογίας» και τρομοκράτησης του πληθυσμού».

Έκτακτα μέτρα προστασίας στην ΕΡΤ

Όλα τα αναγκαία μέτρα για την καλύτερη δυνατή προστασία των εργαζομένων της από τον κορωνοϊό έλαβε από την Πέμπτη η ΕΡΤ, σύμφωνα με τις «Τυπολογίες».

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής με την παρουσία όλων των Γενικών της Διευθυντών συναποφασίστηκε σειρά μέτρων, τόσο για τα κεντρικά κτίρια της εταιρείας, όσο και στις περιφερειακές της δομές.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για τον κορωνοϊό

H Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος γνωρίζει ότι σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, ζητώντας του την αρωγή της Εκκλησίας της Ελλάδος ως προς το κομβικό για την αποτροπή της εξαπλώσεως του νέου κοροναϊού (2019-nCov) ζήτημα της ενημερώσεως του πιστού Λαού.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:43