search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 21:27
MENU CLOSE

Υπουργικό Συμβούλιο για θέματα Δικαιοσύνης

01.03.2010 12:33
Υπουργικό Συμβούλιο για θέματα Δικαιοσύνης - Media

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, υπό την  προεδρία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου και με τη συμμετοχή των προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων.

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, υπό την  προεδρία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου και με τη συμμετοχή των προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων.

Ο  πρωθυπουργός στην εισηγητική του ομιλία μίλησε για την «αρνησιδικία, με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο πολίτης» και υπογράμμισε ότι «η Δικαιοσύνη είναι θεμέλιο της Δημοκρατίας και πρέπει να απονέμεται».  Ο Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης  σε φαινόμενα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από την πολιτική εξουσία, τα οποία δημιούργησαν σοβαρά ερωτηματικά ως προς την διάκριση των εξουσιών.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παν.Πικραμμένος, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ.Καλαμίδας, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ.Κούρτης, καθώς και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι.Τέντες.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γ.Καλαμύδας, παρουσίασε τις προτάσεις του για την έκδοση σωστών αποφάσεων σε εύλογο χρόνο, πρότεινε τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής σε δικαστήρια και εισαγγελίες, την παράταση του ωραρίου των ποινικών δικαστηρίων, την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας και τη διάσπαση του εφετείου της Αθήνας.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι.Τέντες, ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση ταχύτερης και ποιοτικότερης Δικαιοσύνης, με παράλληλη  πολυεπίπεδη και σύνθετη προσπάθεια της κυβέρνησης, των δικαστών και των δικηγόρων.

Για την ανάγκη αλλαγών στη δομή και τη νοοτροπία του Δικαστικού Σώματος έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣτΕ, Π.Πικραμένος. Στις προτάσεις του ανέφερε, μεταξύ άλλων, την αύξηση του κόστους για ορισμένες περιπτώσεις προσφυγής σε ένδικα μέσα, την πιο εύρυθμη λειτουργία του προσωπικού των δικαστηρίων και την εξάλειψη των παρωχημένων διαδικασιών.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γ.Κούρτης τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε τη δικαστική ανεξαρτησία και η Δικαιοσύνη να απονέμεται με διαφάνεια, αμεροληψία και εντιμότητα. Επίσης σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, χωρίς αυτή να είναι σε βάρος της αμεροληψίας και της Δικαιοσύνης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:24