07/08/2020 12:58:56

Πώς η Ρωσία παρά τρίχα να φτιάξει το πρώτο stealth μαχητικό (Photos)

Πώς η Ρωσία παρά τρίχα να φτιάξει το πρώτο stealth μαχητικό (Photos) - Media
 
Μπορεί σήμερα οι HΠΑ να μοιάζουν οι κυρίαρχοι των αιθέρων με τα υπερσύγχρονα stealth μαχητικά της, τα περίφημα F-22 και F-35, με τη Ρωσία να προσπαθεί να μπει στο παιχνίδι με το διαβόητο Su-57, ωστόσο, τα πράγματα παρά τρίχα να ήταν τελείως διαφορετικά.
 
Το 1979, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της -τότε- ΕΣΣΔ αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους το οποίο θα διασφάλιζε την κυριαρχία της στους αιθέρες για τις δεκαετίες από το 1990 και μετά, χρόνια πριν αρχίσει στις ΗΠΑ η ανάπτυξη του F-22.
Τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει το εν λόγω αεροσκάφος φαντάζουν δεδομένα για σήμερα: διαρκή υπερηχητική πτήση, τεράστια ευελιξία στους χειρισμούς, βελτιωμένη ικανότητα απογείωσης-προσγείωσης και... stealth ιδιότητες (μικρό στίγμα στο ραντάρ).
 
Με αυτά τα δεδομένα, το 1983 η εταιρεία Mikoyan ανέλαβε το project και μετά από διάφορα σχέδια, κατέληξε σε ένα σχήμα με φτερά Δ, ονομάζοντας το αεροσκάφος MiG-1.44, ενώ το πρώτο πρωτότυπο παρουσιάστηκε μετά από πολλές περιπέτειες το 1991.
Τα χαρακτηριστικά του μαχητικού παραμένουν σκεπασμένα με μυστήριο, καθώς το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι θα είχε ταχύτητα περίπου 1.500 χλμ/ώρα και βεληνεκές περίπου 4.500 χιλιομέτρων, χωρίς να ξέρουμε άλλα πραγματικά στοιχεία γι' αυτό.
 
Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ωστόσο, είχε δραματικές συνέπειες για το MiG-1.44, καθώς τα χρήματα για ανάπτυξη έφθασαν μόνο για μερικές δοκιμές το 1994, ενώ το όλο πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε επισήμως το 1997.
Η εταιρεία επιχείρησε να αναβιώσει το MiG-1.44 το 2000, με ένα λειτουργικό πρωτότυπο, ωστόσο, τα προβλήματά του ήταν τόσα πολλά που το Κρεμλίνο αρνήθηκε να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, αναπτύσσοντας αντιθέτως το αεροσκάφος που σήμερα είναι γνωστό ως Su-57.
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.