07/08/2020 13:03:05

Μπορεί κάποιος να έχει ταυτόχρονα και κορωνοϊό και γρίπη; - Τι απαντούν οι λοιμωξιολόγοι (Video)

Μπορεί κάποιος να έχει ταυτόχρονα και κορωνοϊό και γρίπη; - Τι απαντούν οι λοιμωξιολόγοι (Video) - Media

 

«Η σύγχυση προωθεί την επιδημία. Θέλουμε ενημερωμένους και υπεύθυνους πολίτες» τόνισε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στον κοροναϊό, ο παθολόγος - λοιμοξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας Νικόλαος Σύψας, που φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV, ενώ κλήθηκε να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα.

Πώς μεταδίδεται ο ιός από άνθρωπο σε άνθρωπο

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα «για να μεταδοθεί ο ιός πρέπει να πλησιάσουμε έναν ασθενή σε απόσταση λιγότερη των δύο μέτρων. Αυτός ο ασθενής που έχει ήδη λοίμωξη από κοροναϊό θα πρέπει να βήχει, να φτερνίζεται και να μην τηρεί τον κώδικα υγιεινής του βήχα. Δηλαδή να μην βάζει μπροστά στο πρόσωπό του χαρτομάντιλο κλπ.»

Πώς «κολλάμε» τον ιό

Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «μπορεί να "κολλήσουμε" τον ιό από επιφάνειες και αντικείμενα και ιδιαίτερα από τις χειραψίες. Ωστόσο αυτός δεν είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης και ο ιός δεν φαίνεται να παραμένει στις επιφάνειες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι' αυτό και το υπουργείο Υγείας λέει να πλένουμε τα χέρια μας και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής».

Μεταδίδεται από τα ζώα;

Όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος «οι κοροναϊοί έχουν σαν ένα φυσικό ξενιστή κάποιο ζώο. Φαίνεται ότι και αυτός ο ιός προέρχεται από κάποιο άγριο ζώο. Πρόκειται για αυτά που καταναλώνουν οι Κινέζοι λόγω της κουλτούρας τους. Κάποιος μπορεί να ρωτήσει τι γίνεται με τη γάτα και τον σκύλο. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος γιατί οι κοροναϊοί δεν μολύνουν τα κατοικίδια ζώα».

Κινδυνεύουμε από την παραλαβή δεμάτων;

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα σύμφωνα με τον κ. Σύψα είναι αρνητική. Συγκεκριμένα «κανένας δεν μολύνθηκε από δέματα που είχαν ως τόπο αποστολής το Μιλάνο. Ο λόγος είναι η μικρή ζωή του ιού».

Ποιος πρέπει να φοράει μάσκα;

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα «το ιατρικό προσωπικό πρέπει να φοράει μάσκα. Επίσης πρέπει να φορούν μάσκα άτομα που ζουν με εκείνους που έχουν μολυνθεί και ενδεχομένως θα πρέπει να τα περιποιούνται.  Δεν πρέπει να φοράνε μάσκα όλοι οι υπόλοιποι. Δεν υπάρχει λόγος να φοράμε μάσκα και να βγαίνουμε στο δρόμο».

Από την άλλη πλευρά ο λοιμοξιολόγος είπε ότι πρέπει να αποφεύγουμε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να έχουμε υπευθυνότητα. «Εάν είμαστε άρρωστοι πρέπει να καθόμαστε σπίτι μας» πρόσθεσε.

Υπάρχει διαφορά σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους;

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος σε κάθε κλειστό χώρο αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης αλλά σε αυτή τη φάση δεν χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα. Με την έννοια ότι πλένουμε τα χέρια μας, αποφεύγουμε όσους έχουν νοσήσει κλπ. Εάν όμως πάρει διαστάσεις η επιδημία τότε θα παρθούν άλλα μέτρα για όλους τους χώρους συναθροίσεων.

Ποιος κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά;

O κ. Σύψας είπε ότι κινδυνεύει να νοσήσουν σοβαρά κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα άνω των 70 ετών και άνθρωποι που έχουν άλλα χρόνια νοσήματα, όπως οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, καρκινοπαθείς. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος υγιής οργανισμός δεν μπορεί να νοσήσει.

Μπορεί κάποιος να έχει ταυτόχρονα και κορωνοΪό και γρίπη;

«Αυτό είναι καλό ερώτημα» είπε ο λοιμωξιολόγος και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο». «Ωστόσο είναι δύσκολο και δεν έχουν καταγραφεί τέτοιου είδους περιπτώσεις» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.