search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:36
MENU CLOSE

Κορονοϊός: Τρίτο κρούσμα άγνωστης προέλευσης στις ΗΠΑ – Αναβάλλεται επ’ αόριστον η σύνοδος κορυφής με τον ASEAN

29.02.2020 06:25
corona1_1

 

Οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας Όρεγκον ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι ένας άνθρωπος επιβεβαιώθηκε πως προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό, χωρίς η προέλευση της μόλυνσης να έχει γίνει ακόμη σαφής, καθώς δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, ούτε είχε στενή επαφή με οποιονδήποτε γνωστό φορέα του.

Ο εν λόγω ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση σε νοσοκομείο. Είχε έλθει σε επαφή με ανθρώπους σε πρωτοβάθμιο σχολείο, σημείωσαν οι Αρχές. Κατοικεί στην κομητεία Ουάσινγκτον, κοντά στο Πόρτλαντ.

Άλλα δύο παρόμοια κρούσματα μόλυνσης από ακόμη απροσδιόριστη προέλευση καταγράφηκαν αυτή την εβδομάδα στη βόρεια Καλιφόρνια, η οποία γειτονεύει με το Όρεγκον.

Νωρίτερα χθες Παρασκευή — μερικές ώρες πριν επιβεβαιωθούν τα δύο νέα κρούσματα άγνωστης προέλευσης — ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς τόνιζε με ικανοποίηση ότι από τους δεκάδες ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, μόλις ένας ασθενής συνεχίζει να νοσηλεύεται.

«Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι λαμβάνουν θεραπεία και με βάση όλες τις ενδείξεις πάνε καλά», διαβεβαίωσε ο Πενς, στον οποίο ανατέθηκε ο συντονισμός της αντίδρασης των στην επιδημία από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις.

Αναβάλλεται επ’ αόριστον η σύνοδος κορυφής με τον ASEAN

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αναβληθεί επ’ αόριστον η σύνοδος κορυφής με τον Σύνδεσμο Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η οποία προγραμματιζόταν να διεξαχθεί τον Μάρτιο στο Λας Βέγκας, εξαιτίας των ανησυχιών που έχουν σχέση με την επιδημία του νέου κοροναϊού, δήλωσε χθες Παρασκευή αμερικανός αξιωματούχος.

«Καθώς η διεθνής κοινότητα εργάζεται για να καταπολεμήσει τον νέο κοροναϊό, οι ΗΠΑ, σε συνεννόηση με τους εταίρους τους στον ASEAN, έλαβαν τη δύσκολη απόφαση να αναβάλλουν τη σύνοδο με τους ηγέτες του ASEAN», είπε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον «αδημονεί» να βρεθεί η ευκαιρία για «μια σύνοδο στο μέλλον».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς έλαμψαν διά της απουσίας τους στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ASEAN τον Νοέμβριο στην Μπανγκόκ.

Οι ηγέτες πολλών από τις δέκα χώρες-μέλη του επρόκειτο να συναντηθούν με τον Τραμπ τη 14η Μαρτίου. Χθες, ερωτηθείς για αυτή την «ειδική σύνοδο», ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε ότι ανέμενε να γίνει, παρά το ότι η επιδημία της ασθένειας COVID-19 πλήττει ειδικά ασιατικές χώρες.

Συστάσεις στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ιταλία

Οι ΗΠΑ συνέστησαν χθες Παρασκευή στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Ιταλία, την ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του νέου κοροναϊού.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) δικαιολόγησε την απόφασή του επισημαίνοντας ότι «στις πληγείσες περιοχές η πρόσβαση σε επαρκή ιατρική φροντίδα παραμένει περιορισμένη», σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Εξάλλου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέστησε στους Αμερικάνους «να επανεξετάσουν τα ταξίδια τους», υπογραμμίζοντας «την εξάπλωση της μόλυνσης» στην Ιταλία.

Με 650 επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα, αν και μόνο οι 303 θεωρούνται πραγματικά ασθενείς, η Ιταλία είναι η χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο. Συνολικά 17 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του νέου κοροναϊού, κυρίως ηλικιωμένοι και άνθρωποι με υποκείμενες νόσους.

Προκειμένου να αποφύγουν την εξάπλωση της επιδημίας στο έδαφός τους οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στα ταξίδια προς τις χώρες που έχουν πληγεί από τον covid-19, κυρίως την Κίνα, επίκεντρο της επιδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:36