04/04/2020 04:48:58

Ελ Σαλβαδόρ: Ο πρόεδρος άσκησε βέτο σε νόμο που θα επέτρεπε την άσκηση διώξεων για εγκλήματα πολέμου

Ελ Σαλβαδόρ: Ο πρόεδρος άσκησε βέτο σε νόμο που θα επέτρεπε την άσκηση διώξεων για εγκλήματα πολέμου - Media

 

Ο Ναγίμπ Μπουκέλε άσκησε χθες Παρασκευή βέτο στο αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου το οποίο θα επέτρεπε να προσάγονται ενώπιον της δικαιοσύνης δράστες εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Ελ Σαλβαδόρ (1980-1992), υποστηρίζοντας ότι δεν θα ωφελούσε τα θύματα.

Το Κογκρέσο της χώρας της κεντρικής Αμερικής ενέκρινε τον νόμο την Τετάρτη.

Οι επικριτές του τόνιζαν ότι οι διατάξεις του θα επέτρεπαν στους δικαστές να μειώνουν κατά βούληση τις ποινές σε βάρος δραστών εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

«Ασκούμε βέτο», ανέφερε οι πρόεδρος σε ανακοίνωσή του, στην οποία αποκάλεσε το κείμενο αυτό απάτη. «Είναι πολύ απλά ένας νόμος που χορηγεί αμνηστία» στους δράστες, επιχειρηματολόγησε.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και πολλές οικογένειες θυμάτων, είχαν προτρέψει τον Μπουκέλε να μην επικυρώσει το νομοσχέδιο.

Το Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί για την Εθνική Απελευθέρωση (Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional, FMLN), άλλοτε οργάνωση-ομπρέλα διαφόρων παρατάξεων ανταρτών πριν μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα, συγκρουόταν για πάνω από μια δεκαετία με τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας. Τουλάχιστον 75.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ 8.000 θεωρούνται μέχρι και σήμερα επισήμως αγνοούμενοι.

Για να ανατραπεί το προεδρικό βέτο, θα απαιτούνταν οι 56 από τις συνολικά 84 ψήφους της εθνοσυνέλευσης σε νέα ψηφοφορία. Την Τετάρτη, ο νόμος εγκρίθηκε με 44 ψήφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.