search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:00
MENU CLOSE

«Συνωστισμός» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά

29.02.2020 11:37
«Συνωστισμός» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά - Media

 

«Συνωστισμός» επικράτησε την Πέμπτη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση στους δήμους των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων. Μόλις άνοιξαν οι ηλεκτρονικές πύλες της εφαρμογής στις 2 το μεσημέρι, οι ιδιοκτήτες έσπευσαν να υποβάλουν τη δήλωση διορθώνοντας την επιφάνεια των ακινήτων τους.

Σύμφωνα με τα «Νέα», μέσα στα πρώτα 40 λεπτά λειτουργίας της πλατφόρμας την επισκέφθηκαν 4.500 πολίτες, οι οποίοι ακολουθώντας τέσσερα βήματα υπέβαλαν τις διορθωτικές δηλώσεις για τα ακίνητά τους.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν την ευκαιρία να δηλώσουν στους δήμους τα ορθά τετραγωνικά σύμφωνα με το Ε9 και να γλιτώσουν από τα πρόστιμα και τις αναδρομικές χρεώσεις.

Οι νέες χρεώσεις των δημοτικών τελών και ΤΑΠ για όσους εμφανίσουν στους δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2020, αλλά θα εμφανιστούν στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο.

Με τον χρόνο υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων να τρέχει και να εκπνέει στις 31 Μαρτίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Μία δήλωση μπορεί να βρίσκεται σε μία από τις παρακάτω καταστάσεις:

  • Προσωρινά αποθηκευμένη: έχετε συμπληρώσει σωστά όλα τα απαραίτητα στοιχεία της δήλωσής σας και την έχετε αποθηκεύσει στην εφαρμογή, χωρίς όμως να την έχετε αποστείλει στον οικείο δήμο.
  • Εχει υποβληθεί: έχετε επιλέξει οριστικοποίηση της δήλωσης και την έχετε αποστείλει στον οικείο δήμο.
  • Σε επεξεργασία: αρμόδιος υπάλληλος του οικείου δήμου έχει ξεκινήσει την επεξεργασία της δήλωσής σας. Σε αυτή την κατάσταση δεν μπορείτε πλέον να την επεξεργαστείτε ή να τη διαγράψετε.
  • Ολοκληρώθηκε: αρμόδιος υπάλληλος του οικείου δήμου έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία της δήλωσής σας.
  • Απορρίφθηκε: αρμόδιος υπάλληλος του οικείου δήμου απέρριψε τη δήλωσή σας.

2. Για να μπορέσετε να επεξεργαστείτε μία δήλωσή σας θα πρέπει:

  •  είτε να μην έχει οριστικοποιηθεί (υποβληθεί στον οικείο δήμο)
  •  είτε να έχει οριστικοποιηθεί (υποβληθεί στον οικείο δήμο) αλλά να μη βρίσκεται σε κατάσταση επεξεργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να κάνετε αναίρεση οριστικοποίησης, να προχωρήσετε στις αλλαγές που θέλετε, να την αποθηκεύσετε προσωρινά και να την οριστικοποιήσετε ξανά.

3. Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι ο αριθμός που βρίσκεται χτυπημένος στην ασημί μεταλλική πλακέτα που βρίσκεται στο κουτί του μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος (της ΔΕΗ ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας). Ολόκληρος ο αριθμός βρίσκεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος (της ΔΕΗ ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας) στην πρώτη σελίδα πάνω δεξιά με την ένδειξη Αριθμός Παροχής. Για παράδειγμα, στην ένδειξη Αριθμός Παροχής αναγράφεται π.χ. 1 23456789-02 5. Ο πρώτος αριθμός (1) που χωρίζεται με διάστημα από τα επόμενα 8 ψηφία είναι ο κωδικός περιοχής όπου βρίσκεται ο μετρητής. Οι επόμενοι οκτώ αριθμοί (23456789) που χωρίζονται με παύλα από τα επόμενα 2 ψηφία είναι το νούμερο που είναι χτυπημένο στην πλακέτα. Οι δυο επόμενοι αριθμοί (02) μετά την παύλα είναι ο αριθμός διαδοχής, που αλλάζει (αυξάνεται) όταν ο μετρητής (ρολόι) αλλάζει πάροχο ή κάτοχο. Στην παρούσα εφαρμογή, οι αριθμοί που πρέπει να συμπληρώσετε στο πεδίο «Αριθμός Παροχής» είναι οι 8 αριθμοί.

4. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να διορθώστε τα τ.μ. ενός ακινήτου, το οποίο στο Ε9 είναι καταχωρισμένο σε δύο ξεχωριστές γραμμές (πιθανώς για να απεικονίσετε τη διαφορά του ποσοστού «Πλήρους κυριότητας» και «Επικαρπίας»), θα πρέπει να επιλέξετε «Εξαίρεση από έλεγχο διαφοράς τ.μ.» σε ένα από τα δύο ακίνητα που θα έρθουν αυτοματοποιημένα στη δήλωσή σας. Με τον τρόπο αυτόν τα τ.μ. των επιλεγμένων ακινήτων δεν θα συνυπολογιστούν στο Σύνολο τ.μ. Δήλωσης στη διαφορά που απεικονίζεται στην ενότητα «Προβολή διαφοράς τ.μ. ανάμεσα στη δήλωση και στο ΔΕΔΔΗΕ».

5. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν όλοι οι συνιδιοκτήτες e-mail μέσω των κωδικών Taxinet. Ο αρμόδιος δήμος θα επικοινωνήσει με τους πολίτες που έχουν υποβάλει δήλωση για τυχόν διευκρινίσεις.

6. Η δήλωση που υποβάλλετε μέσω της πλατφόρμας απευθύνεται στους δήμους. Σε καμία περίπτωση δεν μεταβάλλει τη δήλωση του Ε9.

7. Η «Ημερομηνία Εναρξης Ισχύος Αλλαγής των Τ.Μ.» αναφέρεται στην ημερομηνία δημιουργίας ή αλλαγής τ.μ. του ακινήτου στη δήλωση. Για παράδειγμα: Σε περίπτωση που υπάρχει προσθήκη 20 τ.μ. σε ένα ακίνητο 100 τ.μ., το οποίο στον ΔΕΔΔΗΕ είναι δηλωμένο με 100 τ.μ., ως Ημερομηνία Εναρξης Ισχύος Αλλαγής των Τ.Μ. θα πρέπει να δηλωθεί η ημερομηνία της αύξησης τ.μ. που αναφέρεται και στη σχετική άδεια. Αν το ακίνητο ήταν εξαρχής 120 τ.μ., τότε ως «Ημερομηνία Εναρξης Ισχύος Αλλαγής των Τ.Μ.» λογίζεται η ημερομηνία της οικοδομικής άδειας ή της κτήσης του ακινήτου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15