27/05/2020 00:41:44

Αναστασιάδης: Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προστατεύσει την υγεία του λαού - Tι λέει για τα οδοφράγματα

Διάγγελμα Αναστασιάδη: Αχτίδα φωτός, παρατείνονται τα μέτρα - Media

 

Δεν δικαιολογούνται όσοι νομίζουν ότι με το να διαμαρτύρονται δημιουργούν το όποιο πολιτικό πρόβλημα στην Κυβέρνηση, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις για το κλείσιμο οδοφραγμάτων λόγω του κορονοϊού, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση «έχει υποχρέωση να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας του λαού».

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του νέου γηπέδου της Λεμεσού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως "για να ληφθούν οι αποφάσεις υπήρξε σοβαρότατος προβληματισμός". Μελετήσαμε ακόμα και την πολιτική παρερμηνεία, είπε και υπέδειξε ότι "δεν υπήρχε επιλογή για αποτελεσματικότερο έλεγχο, λαμβάνοντας υπόψη και τη σύνθεση του πληθυσμού στην κατεχόμενη περιοχή".

"Υπάρχουν πέραν των τριών χιλιάδων Ιρανών φοιτητών και είναι καλά γνωστό ότι το Ιράν είναι μια από τις πλέον επηρεασθείσες περιοχές. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των φοιτητών, είναι και ο αριθμός των συγγενών. Και δεν είναι μόνο οι Ιρανοί", συμπλήρωσε. Γι αυτό και προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότερος έλεγχος, συνέχισε, κρίθηκε ότι προσωρινά θα ήταν σημαντικό να ελέγξουμε καλύτερα τους εισερχόμενους αλλά και εξερχόμενους.

Σημείωσε δε πως "δεν είναι μόνο μέτρο, όπως εξήγησα και στον κ. Ακιντζί, για προστασία των Ελληνοκυπρίων αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας την ίδια ώρα, από τους διερχόμενους στα οδοφράγματα και τους επισκεπτόμενους την κατεχόμενη γη μας".

Σε ερώτηση για τη συνομιλία που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, και κατά πόσο ενέκρινε την απόφαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "δεν είναι θέμα αν αποδέχθηκε ή όχι. Ήταν μια φιλική κουβέντα οπωσδήποτε".

"Είπε καλύτερα να μην λαμβάνονταν τα μέτρα ή ότι ο έλεγχος έπρεπε να γίνεται στα εξωτερικά σύνορα. Είπα όμως αυτό το οποίο διαπιστώνουμε και αναφέρθηκα σε γεγονότα τα οποία δεν αμφισβήτησε, για τις πληθυσμιακές μετακινήσεις εννοώ", συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι είναι ένα προσωρινό μέτρο για αποτελεσματικότερο έλεγχο και υπογράμμισε πως "δεν δικαιολογούνται όσοι νομίζουν ότι με το να διαμαρτύρονται δημιουργούν το όποιο πολιτικό πρόβλημα στην Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας του λαού".

Όσον αφορά στις αφίξεις μεταναστών που ενδεχομένως να φτάνουν και μέσω κατεχομένων, ο ΠτΔ είπε πως η Κυβέρνηση λαμβάνει αυστηρά μέτρα, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι "η γραμμή αντιπαράθεσης είναι 180 τόσα χιλιόμετρα" και πως "η δια θαλάσσης ελεύσεις είναι κάτι που και εξ υποχρεώσεως θα πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια". Κάνουμε, πρόσθεσε, ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να αποτρέψουμε μεγάλες ροές οι οποίες θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ σε αιτητές πολιτικού ασύλου, σε σχέση με τον πληθυσμό της. "Καμία των υπολοίπων χωρών, παρά τις χιλιάδες που δέχονται των μεταναστών ή προσφύγων, δεν ξεπερνά το 1%. Στην Κύπρο έχουμε 3,5% σε σχέση με τον πληθυσμό μας, αιτητές πολιτικού ασύλου", ανέφερε και δήλωσε πως, σε συνεννόηση με την ΕΕ, θα ληφθούν κάποια μέτρα τα οποία θα επισπεύσουν την εξέταση των αιτήσεων όσων ζητούν πολιτικό άσυλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.