search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:45
MENU CLOSE

DW: «Να μην εκβιάζεται η ΕΕ από τον Ερντογάν»

01.03.2020 09:41
DW: «Να μην εκβιάζεται η ΕΕ από τον Ερντογάν» - Media

 

Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκεται ο τούρκος πρόεδρος. Σύμφωνα με τον Μπιζάν Ντζιρ Σαράι, ειδικό σε θέματα Eξωτερικής Πολιτικής των Γερμανών Φιλελευθέρων, μπήκε σε περιπέτεια στη Συρία και την “πάτησε”, όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στη Γερμανική Ραδιοφωνία. Εκείνο που παρατηρεί ο γερμανός πολιτικός είναι ότι τώρα η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να τον βγάλει από αυτήν τη δύσκολη θέση και η Ευρώπη από την πλευρά της δεν θα πρέπει να υποχωρήσει στις απειλές του Ερντογάν, του τύπου “εάν δεν με βοηθήσετε, τότε εγώ θα ανοίξω την κάνουλα των προσφυγικών ροών”.

“Δεν αποτελεί έκπληξη” υπογραμμίζει. “Όποιος νομίζει ότι μπορεί να κάνει τόσο σοβαρές συμφωνίες, όπως αυτή με τους πρόσφυγες, τότε θα πρέπει να περιμένει ότι κάποια στιγμή θα χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως εργαλείο. Για να πιέσει την Ευρώπη ή τους Ευρωπαίους. Στο παρελθόν έχουμε ακούσει κι άλλες ομιλίες του Ερντογάν, δεν είναι κάτι το νέο. Σε αυτήν την περίπτωση ο τούρκος πρόεδρος βρήκε έναν εργαλείο για να μας πει ‘αγαπητοί Ευρωπαίοι, αν δεν κάνετε αυτό που θέλω, μπορώ ανά πάσα στιγμή να σας εκβιάσω με τους παράτυπους μετανάστες για να επαναληφθούν καταστάσεις όπως το 2015’. Θεωρώ ότι αυτή τη φορά δεν μπορεί να παίξει αυτό το χαρτί μέχρι τέλους. Ειδάλλως θα χάσει εντελώς την αξιοπιστία του”, εκτιμά ο Μπιζάν Ντζίρ Σαράι.

“Η Τουρκία έπεσε σε παγίδα ακολουθώντας την πολιτική της για τη Συρία”

Ο γερμανός πολιτικός υποστηρίζει ότι για την Τουρκία είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει από αυτήν την παγίδα, στην οποία έπεσε ακολουθώντας συγκεκριμένη πολιτική στη Συρία. Ο τούρκος πρόεδρος έκανε παιχνίδι με τη Ρωσία, θέλοντας να εναντιωθεί στο ΝΑΤΟ. Και το ερώτημα είναι πώς μπορεί τώρα ο Ερντογάν να βγει από το αδιέξοδο, διασώζοντας το γόητρό του.

“Η Τουρκία επί μακρόν πίστευε ότι μπορεί από τη μια να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και από την άλλη να συνεργάζεται εντατικά με τη Ρωσία στη Συρία αλλά και σε θέματα ενεργειακής πολιτικής. Αποδείχθηκε όμως στην πράξη ότι σε αυτό το σημείο η Μόσχα τον ξεγέλασε και τον έφερε σε μια πολύ δύσκολη θέση”, εκτιμά ο ίδιος.

Ο Μπιζάν Ντζίρ Σαράι ερμηνεύει την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία ως εξής: “Είμαστε με τη σκέψη μας μαζί σας, αλλά μεθερμηνευόμενο σημαίνει, ότι πρέπει να δείτε πώς θα βγείτε μόνοι σας από αυτήν την κρίση”. Αλλά και την δήλωση πλήρους στήριξης της Τουρκίας που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία στα ΗΕ, ο γερμανός πολιτικός την σχετικοποιεί. “Είναι στη διπλωματική γλώσσα του ΝΑΤΟ” λέει χαρακτηριστικά. “Το ΝΑΤΟ είναι μια κοινότητα και ως κοινότητα πρέπει να φροντίζει να βγαίνει η εντύπωση ότι είναι αλληλέγγυα. Αλλά η αλήθεια είναι πίσω από αυτό, υπάρχει παρότρυνση να τα βγάλει πέρα η Τουρκία μόνη της”.

Πηγή: Deutsche Welle

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:44