search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:17
MENU CLOSE

Η αστυνομία στα γραφεία του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη – Υπό κράτηση αρχισυντάκτης

01.03.2020 12:44
Η αστυνομία στα γραφεία του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη - Υπό κράτηση αρχισυντάκτης - Media

 

Μετά από τις επιδρομές σε σπίτια συντακτών του Sputnik το Σάββατο, Τούρκοι αστυνομικοί έφτασαν στα γραφεία του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή και έθεσαν υπό κράτηση τον αρχισυντάκτη του παραρτήματος του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων στην Τουρκία.

Η τουρκική αστυνομία ζήτησε να συναντήσει τους εκπροσώπους του Sputnik.

Όπως ανακοινώθηκε, η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τον αρχισυντάκτη του Sputnik της Τουρκίας, Μαχίρ Μποζτέπ (Mahir Boztepe).

«Ο αρχισυντάκτης του Sputnik [Τουρκία] Μαχίρ Μποζτέπ κρατήθηκε από την αστυνομία. Μεταφέρθηκε στο κεντρικό τμήμα ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης», όπως ανακοινώθηκε.

Επιθέσεις εναντίον τριών δημοσιογράφων του Sputnik στην Τουρκία

Το βράδυ του Σαββάτου, τρεις υπάλληλοι του Sputnik στην Τουρκία δέχτηκαν επιθέσεις στα σπίτια τους. Οργανωμένες ομάδες προσπάθησαν να σπάσουν τις πόρτες των διαμερισμάτων, φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα και εκτόξευαν απειλές.

Αγνοούνται τρεις δημοσιογράφοι του Sputnik στην Τουρκία

Νωρίτερα, σήμερα, η αρχισυντάκτρια του πρακτορείου, Μαργαρίτα Σιμονιάν, δήλωσε ότι αγνοούνται τα ίχνη των τριών υπαλλήλων, καθώς δεν έχει καταστεί εφικτή η επικοινωνία μαζί τους για 9 ώρες.

«Δεν έχουμε μπορέσει να επικοινωνήσουμε με τους υπαλλήλους μας στην Άγκυρα για 9 ώρες αφότου επικοινώνησαν με την αστυνομία για την αναφορά του περιστατικού από εθνικιστές ταραξίες που επιτέθηκαν στα διαμερίσματά τους», ανέφερε η Σιμονιάν.

Ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ότι η επίθεση εναντίον δημοσιογράφων και η κράτησή τους από την τουρκική αστυνομία αποτελεί σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Επιβεβαιώνοντας ότι ήταν αδύνατο να έρθουμε σε επαφή με τους τρεις εργαζόμενους του Sputnik Τουρκίας από τότε που απευθύνθηκαν στην αστυνομία, η Μόσχα κάλεσε την Άγκυρα για να επέμβει προκειμένου να επιλύσει την κατάσταση και να εργαστεί για να διαφυλάξει την ασφάλεια των εκπροσώπων του ρωσικού ΜΜΕ στην Τουρκία.

«Οι δημοσιογράφοι απειλήθηκαν με φυσική βία, τους είπαν να σταματήσουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, βρίσκονται στα χέρια τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι δεν είναι δυνατό να έχουμε επικοινωνία μαζί τους», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Το Rossiya Segodnya σχεδιάζει προσφυγή στον ΟΗΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Rossiya Segodnya, η μητρική εταιρεία του Sputnik, τονίζοντας ότι σχεδιάζεται προσφυγή στον ΟΗΕ.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας του λόγου, δίωξη των ανθρώπων για την ειλικρινή εκτέλεση του έργου τους. Απαιτούμε ασφάλεια και άμεση απελευθέρωση των υπαλλήλων μας», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Rossiya Segodnya.

Το πρακτορείο ειδήσεων διαμήνυσε ότι θα προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και την UNESCO.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:16