search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:10
MENU CLOSE

Η πολιτεία απέναντι στις επιπτώσεις του κορωνοϊού

02.03.2020 09:30

 

Ζώντας στην εποχή του κορωνοϊού, όπου καθημερινά  η πολιτεία  ανακοινώνει επίσημα τα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί στην χώρα οι πολίτες αναρωτιούνται μόνο για ένα πράγμα. Θα αντέξει η χώρα την υγειονομική βόμβα που κινδυνεύει να σκάσει ανά πάσα στιγμή έχοντας τα χαρακτηριστικά της πανδημίας;

Η Ελλάδα  ήταν από τις «τυχερές» χώρες σε ότι αφορά την εξάπλωση της επιδημίας καθώς η κυβέρνηση είχε χρόνο μπροστά της να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις  προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα.  Οι εντολές και τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας  ήταν σαφείς. Και σε πρώτη φάση φαίνεται ότι τα πράγματα πήγαν σχετικά καλά  καθώς τα οποία κρούσματα ελέγχονται και αντιμετωπίζονται αμέσως.  

Άλλωστε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας  είναι εξαιρετικό όπως επίσης και τα εργαστήρια που κάνουν τους ελέγχους. Είναι χαρακτηριστικό  ότι στην Ελλάδα κάποιος  μπορεί να μάθει μέσα σε τέσσερις ώρες εάν είναι θετικός στον ιό αντίθετα με το Ηνωμένο βασίλειο που ένας πολίτης χρειάζεται να περιμένει 72 ώρες ,δηλαδή 4 ημέρες.

Όμως όπως σε όλα τα θέματα υπάρχει και ένα αλλά. Και το αλλά εδώ  έχει να κάνει κυρίως με την εξέλιξη της επιδημίας καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι το πρόβλημα θα τελειώσει με 8, 10 ή 20 κρούσματα.  Τα όσα είπε η υπάλληλος της Τράπεζας που -βρέθηκε θετική στον κορωνοιο – ότι περίμενε δυο ώρες  στο νοσοκομείο  Σωτηρία ,  χωρίς να τις γίνουν οι απαραίτητες  εξετάσεις -καθώς το προσωπικό δεν επαρκούσε και  έτσι αναγκάστηκε να φύγει και να πάει την επόμενη ημέρα σε ιδιωτικό νοσοκομείο- δείχνουν την πραγματική κατάσταση που βρίσκεται το νοσηλευτικό μας σύστημα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι στην γειτονική μας Ιταλία  η κατάσταση ξέφυγε  επειδή ένα νοσοκομείο δεν τήρησε το πρωτόκολλο   -αυτό αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε- με αποτέλεσμα  σήμερα να   χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες  «  Γουχαν»  της Ευρώπης –η πόλη από την οποία ξεκίνησε ο ιός  – δείχνει το πόσο αναγκαίο είναι να λειτουργούν σωστά τα νοσοκομεία την συγκεκριμένη στιγμή.

Μοιραία λοιπόν επανέρχεται στην επικαιρότητα  το θέμα των ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία  και δίνει άλλη διάσταση στην ανάγκη στελέχωσής τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science Ηλίας Μόσιαλος  μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό  για τον κορωνοϊό  εξέφρασε την άποψη για άμεση ανάγκη προσλήψεων και, μάλιστα, με έμφαση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Με συνοπτικές διαδικασίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να προσλάβει νοσηλευτές και γιατρούς για να ανοίξουν άμεσα όλα τα κλειστά κρεβάτια των ΜΕΘ. Ακόμη και αν δεν υπάρξει πρόβλημα με τον κορωνοϊό, θα έχουμε μεγάλο κέρδος για το σύστημα Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 100 κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας ,οι οποίες είναι  διαμορφωμένες με υπερσύγχρονα μηχανήματα και οι οποίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί δεν υπάρχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η  Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ζητά  2000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού  ενώ σύμφωνα με όσα λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ   το 2019, είχε εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τους πρώτους 1.000 και 1.500, γιατρούς και  νοσηλευτές αντίστοιχα . Η διαδικασία πάγωσε μετά τις εκλογές,  ενώ πριν από λίγο καιρό έγινε επαναπροκήρυξη μόνο για 1.000 γιατρούς   .

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  που έφερε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση  για το θέμα του κορωνοϊού  γίνεται αναφορά  για πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού – προφανώς εφόσον πάρει διαστάσεις επιδημίας-ενώ επισημαίνει  ότι θα  « επιστρατευτούν « και οι ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Σίγουρα ο καθένας από εμάς έχει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το πώς αντιμετωπίζει την όλη ιστορία αφού χρειάζεται ψυχραιμία και σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής. Η πολιτεία ωστόσο καλείται με τις κινήσεις που θα κάνει να δώσει την ασφάλεια στους πολίτες  την στιγμή μάλιστα που δεν γνωρίζει αν αυτός ο ιός ήρθε για να μείνει….

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:10