search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:14
MENU CLOSE

«Ναι» στην προστασία των χερσαίων συνόρων στον ΈΒρο λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς υπερβολές και με βάση το Διεθνές Δίκαιο

02.03.2020 13:46
Έβρος: Δημοσιογράφος καταγγέλει «περίπολο» πολιτών - «Με προπηλάκισαν, μου πήραν το κινητό και με χτύπησαν» - Media

 

Με τη θέση που διατυπώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «ναι» στην προστασία των χερσαίων συνόρων στον Έβρο, με γνώμονα όμως το διεθνές δίκαιο και «αυτοσυγκράτηση».

Πιο συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την κατάσταση στον Έβρο και τις κυβερνητικές αντιδράσεις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουν στην δήλωση του Εκπροσώπου της UNHCR ότι δηλαδή «Οι χώρες έχουν ασφαλώς το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις  παράνομες μετακινήσεις, όμως θα πρέπει να δείχνουν αυτοσυγκράτηση στη χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης βίας και να εφαρμόσουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει να υποβάλλονται αιτήματα για παροχή ασύλου με συντεταγμένο τρόπο»».

Παραπέμπουν επίσης στην πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ για την Ισπανία καταδεικνύει ότι ένα κράτος έχει το δικαίωμα να ανακόψει τη μαζική είσοδο ατόμων σε χερσαία σύνορα.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ στα χερσαία σύνορα του Έβρου υπήρχε αυστηρός έλεγχος.

Με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να προλάβει επικρίσεις από το αντίπαλο στρατόπεδο περί χαλαρής αντίληψης για τα σύνορα και παράλληλα να χαμηλώσει φωνές στο εσωτερικό του (όπως της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που χθες με ανακοίνωση ζητούσε «ανοιχτά σύνορα»).

«Η Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας περιλαμβάνει την υποχρέωση ανακοπής των ροών από την Τουρκία προς τις ελληνικές ακτές»

Σε ό,τι αφορά την Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας η οποία συμφωνήθηκε επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιες επισημαίνουν ότι βάσει αυτής η Τουρκία «όχι μόνο δεσμεύεται να δέχεται επιστροφές αλλά και να ανακόπτει ροές προς τις ελληνικές ακτές. 

Τονίζουν επίσης ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει σαφώς και την πρόβλεψη για επιστροφές στην Τουρκία ή στις χώρες προέλευσης, όλων των ατόμων των οποίων οι αιτήσεις και στη συνέχεια οι προσφυγές για άσυλο, απορρίπτονται (αν και όπως σημειώνεται αυτές αντιστοιχούν σε λιγότερο  από 15% των αιτούντων). Υπενθυμίζει δε ότι το 2017  με πρότασή της η κυβέρνηση είχε καλέσει την ΕΕ να πιέσει την Τουρκία να δεχτεί  την επιστροφή και ατόμων από την ενδοχώρα.

Κριτική για το πάγωμα του ασύλου

Σχετικά με το χθεσινό ΚΥΣΕΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την αναστολή της εξέτασης ασύλου για ένα μήνα και την χαρακτηρίζει «επικοινωνιακό» μέτρο, και ως αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο στην περίπτωση που σημαίνει άμεση απέλαση και για όσους δικαιούνται προστασίας:

Ειδικότερα επισημαίνουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ:

Αν η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για αναβολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου έχει απλώς το νόημα ότι παγώνει αυτή η δυνατότητα για ένα μήνα και μετά θα μπορούν, όσοι δικαιούνται, να ζητήσουν προστασία, είναι σαφές ότι έχει μόνον επικοινωνιακό χαρακτήρα. Αν όμως έχει το νόημα ότι ακόμη και όσοι δικαιούνται προστασίας, ως πρόσφυγες, θα στερηθούν εντελώς το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση και άμεσα θα απελαύνονται, είναι ευθέως αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στο σκέλος, τέλος που αφορά στην Frontex, τονίζουν: «Η ανακοίνωση του χθεσινού ΚΥΣΕΑ περί υποβολής αιτήματος για ανάπτυξη των ομάδων RABIT της Frontex και  κίνησης της διαδικασίας άρθρου 78(3) της Συνθήκης της Λισαβόνας περί προσωρινών μέτρων, δεν αρκούν στην παρούσα συγκυρία. Επιχειρήσεις ομάδων RABIT είχαν πραγματοποιηθεί και το 2011 και 2015 στην Ελλάδα, ενώ τα “προσωρινά μέτρα” που θα ζητήσουμε δενπροσδιορίζονται».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:13