search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:39
MENU CLOSE

Χ.Α.: Ανοδική εκτόνωση, με αυξημένο τζίρο

03.03.2020 12:16
Το twitter γλεντάει τους ναζί της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή - Media

 

Οι ελπίδες για δράση από τις κεντρικές τράπεζες, με στόχο να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος από τον κορωνοϊό, ενισχύουν τις ευρωπαϊκές αγορές, που κινούνται με θετικά πρόσημα και αξιοσημείωτα κέρδη, ακολουθώντας το χθεσινοβραδινό ανοδικό ξέσπασμα στην Wall Street.

Σύμφωνα με ξένους αναλυτές, οι επενδυτές αναμένουν άμεσες δράσεις από πλευράς των κεντρικών τραπεζών, σε διεθνή κλίμακα, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες από την οικονομική επιβράδυνση που έχει προκαλέσει η κρίση λόγω κορωνοϊού.

“Το ξέσπασμα του κορωνοϊού είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται τάχιστα και δημιουργεί ρίσκα για τις προοπτικές της οικονομίας και τη λειτουργία των κεφαλαιαγορών. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα απαραίτητα στοχευμένα μέτρα, όπως απαιτούνται”, τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συζητήσει στις 12 Μαρτίου, στην επόμενη συνεδρίασή της, πιθανές απαντήσεις στους κινδύνους που θέτει η εξέλιξη του νέου κορωνοϊού για την οικονομία”, δήλωσε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει πιθανά μέτρα για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της έξαρσης του κορωνοϊού”, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές με γνώση των συζητήσεων.

“Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού σε έκτακτες συνεδριάσεις που θα έχουν αυτήν την εβδομάδα”. Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι “οι υπουργοί Οικονομικών και των 27 χωρών θα συνεδριάσουν εκτάκτως το μεσημέρι της Τετάρτης με τηλεδιάσκεψη, για να συντονίσουν τις αντιδράσεις των χωρών τους απέναντι στην επιδημία”.

Θα ακολουθήσει δύο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή, η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, η δεύτερη φέτος, για το ίδιο θέμα.

Από την άλλη, ειδική μελέτη του ινστιτούτου Ref Ricerche υποστηρίζει ότι εξαιτίας των συνεπειών της κατάστασης συναγερμού για τον κορωνοϊό, το ΑΕΠ της Ιταλίας θα μειωθεί από 1%, μέχρι 3%, τα πρώτα δυο τρίμηνα της φετινής χρονιάς. Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή, δηλαδή, πρόκειται να χαθούν 9 – 27 δισ. ευρώ.

Στο 1,2% αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Όπως ενημέρωσε η Eurostat, εκτιμά ότι αυτόν τον μήνα θα κατεβάσει ταχύτητα, από το 1,4% που είχε φτάσει τον Ιανουάριο. Η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιανουάριο, στο 7,4%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτη να έχει κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 765 μονάδων, έχοντας σαν, μέχρι στιγμής, υψηλό ημέρας τις 774,33 μονάδες (+7,49%), ο τζίρος πλησιάζει τα 70 εκατ., από τα οποία τα 0,23 εκατ. αφορούν “πακέτα”, ενώ οι ανοδικές μετοχές (115), είναι, περίπου, 6πλασιες των πτωτικών (18)

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο Fourlis ((-0,92%) κινείται με αρνητικό πρόσημο, ενώ διψήφιο ποσοστό ανόδου σημειώνουν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+11,59%), ΔΕΗ (+11,71%), Ελ. Πετρέλαια (+10,72%) και Jumbo (+14,14%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας, με ταυτόχρονη αύξηση του ενδιαφέροντος και για μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:39