search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:18
MENU CLOSE

Στην τελική ευθεία για το σχηματισμό κυβέρνησης

20.06.2012 06:08
Στην τελική ευθεία για το σχηματισμό κυβέρνησης - Media

Με την ορκωμοσία του Αντώνη Σαμαρά σφραγίστηκε η δημιουργία της νέας κυβέρνησης, ενώ αύριο αναμένεται να ορκιστούν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν κλειδώσει οριστικά.

Με την ορκωμοσία του Αντώνη Σαμαρά σφραγίστηκε η δημιουργία της νέας κυβέρνησης, ενώ αύριο αναμένεται να ορκιστούν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν κλειδώσει οριστικά.

21:00 Ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς θα εκπροσωπήσει τελικά την Ελλάδα την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Εurogroup και του Ecofin.

Ο καθηγητής Βασίλης Ράπανος ο οποίος προορίζεται για τη θέση του υπουργού Οικονομικών θα παραμείνει στην Αθήνα, αλλά δεν θα ορκιστεί υπουργός πριν από την επιστροφή του υπηρεσιακού υπουργού προκειμένου ο κ. Ζανιάς να έχει την θεσμική ιδιότητα του υπουργού στη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin.

20:35 Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα του Υπουργικού Συμβουλίου θα δοθούν στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης.

20:30 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Φώτη Κουβέλη, τον Γιώργο Ζαννιά και τον Βασίλη Ράπανο.

19:15 Τα συγχαρητήριά τους εξέφρασαν προς τον Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Βίλφριντ Μάρτενς.

19:00 Έφτασαν στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς, ο Φώτης Κουβέλης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

18:05 Στις 7 το απόγευμα ο νέος πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Βουλή όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλης, τον Γιώργο Ζαννιά και τον Βασίλη Ράπανο.

18:00 Αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου ο Παναγιώτης Πικραμμένος συνοδευόμενος από τον νέο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

17:10 «Κύριε πρωθυπουργέ έχετε πολλές μάχες να δώσετε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Πρέπει να φροντίσετε να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, να λειτουργήσουν οι βασικές δομές του κράτους, η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια» τόνισε ο απερχόμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Έχω πλήρη επίγνωση των κρίσιμων στιγμών που διερχόμαστε ως κράτος. Γνωρίζω καλά την ανάγκη επιστροφής της αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό που έχει τραυματιστεί. Γνωρίζω την ανάγκη της γρήγορης ανάκαμψης της οικονομίας για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συνοχή».

 

17:00 Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε ο νέος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης παραλαβής.

16:55 «Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βγούμε όσο το δυνατό νωρίτερα από την κρίση» δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

16:50 Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ορκωμοσίας του κ. Σαμαρά.

16:30 Σε εξέλιξη η ορκωμοσία του Αντώνη Σαμαρά από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. 

16:20 «Τι απέδωσε ο μαραθώνιος» ρώτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον κ. Σαμαρά κατά το σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες.

«Απέδωσε δεδηλωμένη η οποία είναι αναγκαία προϋπόθεση για μια μακροχρόνια κυβέρνηση που θα δώσει ελπίδα στον τόπο» απάντησε ο κ. Σαμαράς.

«Δεν έχω τίποτα άλλο από το να δεχθώ το σχηματισμό κυβέρνησης, να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο της, καθώς θα έχει πολλά δύσκολα να αντιμετωπίσει» πρόσθεσε ο Κάρολος Παπούλιας.

16:10 Έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Σαμαράς.

16:05 Μετά το τέλος της ορκωμοσίας ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης παραλαβής.

16:00 Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

15:00 Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά εντός της ημέρας ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ορκίζεται πρωθυπουργός.

14:20 “Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και αυτό το μήνυμα θα δοθεί αύριο στο Eurogroup” δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Δημ.Αρ. αναλαμβάνουν αναλογικά το βάρος της συνευθύνης.

“Το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της ΚΟ που με εξουσιοδότησε να χειριστώ τα ζητήματα αυτά” ξεκαθάρισε και προέβλεψε ότι μέχρι το βράδυ θα έχει ρυθμιστεί το ζήτημα των προσώπων που θα μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας. “Κρισιμότερο θέμα είναι η συγκρότηση και η επιτυχία της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης όπου και ο ρόλος των αρχηγών των κομμάτων είναι κρίσιμος και ενεργός” πρόσθεσε, ενώ σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ επί του συγκεκριμένου θέματος ανέφερε: “Είναι κρίμα που ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης”.

“Οι εξελίξεις είναι γρήγορες και θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες. Γι αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλά για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28-29 Ιουνίου. Ξέρουμε τι πρέπει να ζητήσουμε, πώς και από ποιον και γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε” κατέληξε.

13:40 Σε εξέλιξη η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημ.Αρ. για τον καθορισμό του προγραμματικού πλαισίου της κυβέρνησης συνεργασίας. Στη σύσκεψη μετέχουν οι Β. Μεϊμαράκης και Χρ. Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδης και Στ. Αγγελλούδης από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.

12:50 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Κατά τη συνεδρίαση υιοθετήθηκε τελικά η πρόταση Βενιζέλου και δεν θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν μια σειρά στελεχών, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κα διαφώνησαν με την πρόταση Βενιζέλου.

Ειδικότερα ο Ανδρέας Λοβέρδος παίρνοντας το λόγο ανέφερε: «οι τρεις αρχηγοί, οι οποίοι αποφάσισαν να σηκώσουν το βάρος των προβλημάτων της χώρας και των πολιτών, πρέπει να καθίσουν σε ένα στρογγυλό τραπέζι και να επιλέξουν μια κυβέρνηση που θα συγκροτείται απ’ ό,τι καλύτερο διαθέτουν τα κόμματά τους, αλλά και η χώρα γενικότερα». Παράλληλα, χαρακτήρισε «απαράδεκτες τις δήθεν τεχνοκρατικές λύσεις» και κάλεσε τον Ευ.Βενιζέλο να προχωρήσει σε αξιολόγηση όλων των στελεχών της παράταξης «με απόλυτη ελευθερία, αξιοκρατικά δίχως επετηρίδα, χωρίς να δεσμεύεται από κανέναν μας». 

12:50 “Συναρτούμε τη στήριξη της κυβέρνησης με την πολιτική που πρόκειται να ασκηθεί. Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση της προγραμματικής συμφωνίας” δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Παράλληλα, επανέλαβε τους δύο βασικούς όρους που έχει θέσει η Δημ.Αρ. για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνεργασίας και οι οποίοι είναι: «άρση των μέτρων που έχουν ματώσει την κοινωνία και αποδέσμευση από τους όρους του Μνημονίου».

“Μέχρι το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η προγραμματική συμφωνία” εκτίμησε.

12:30 Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημ.Αρ. Φώτη Κουβέλη στη Βουλή.

10:15 Ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται πως η συνεδρίαση θα διεξαχθεί λίγες ώρες μετά τη θυελλώδη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με την ομάδα των «επτά» (Κ.Σκανδαλίδης, Μ.Ανδρουλάκης, Α.Διαμαντοπούλου, Μ.Χρυσοχοϊδης, Αν.Λοβέρδος, Π.Ευθυμίου και Ν. Ανδρουλάκης) για το θέμα της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση.

09:30 Στα γραφεία της Ιπποκράτους ο Ευάγγελος Βενιζέλος χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Στις 13:00 οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, θα πραγματοποιήσουν δεύτερη σύσκεψη για τον καθορισμού του προγραμματικού πλαισίου της κυβέρνησης συνεργασίας.

Στόχος των τριών κομμάτων είναι οι εκκρεμότητες για το σχηματισμό κυβέρνησης να διευθετηθούν εντός της ημέρας.

Δείτε όλο το χρονικό της χθεσινής ημέρας εδώ.

(Τα video είναι από το real.gr)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:18