search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:29
MENU CLOSE

Ο Έβρος διχάζει το Βερολίνο

03.03.2020 16:18
Νεκρός άνδρας στον Έβρο - Media

 

Να δεχτεί η Γερμανία πρόσφυγες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη Θράκη ή όχι; Υπέρ οι Σοσιαλδημοκράτες, κατά οι Χριστιανοδημοκράτες. Γερμανικοί δήμοι προειδοποιούν πως δεν πρέπει να επαναληφθεί μια κατάσταση όπως το 2015.   

Στον κυβερνητικό συνασπισμό οι αποψεις διίστανται για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Γερμανία στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών η εκπρόσωπος της ΚΟ σε θέματα εσωτερικής πολιτικής Ούτε Φογκτ δήλωσε ότι το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι η παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNHCR). Έπειτα, θα πρέπει οι άνθρωποι «να καταγραφούν σύντομα και να διαπιστωθεί η ιδιότητα τους. Κατόπιν θα πρέπει να διασφαλιστεί η κατανομή των καταγεγραμμένων προσφύγων σε κράτη-μέλη της ΕΕ. Την πρόταση αυτή κατέθεσε πρώτη η πρόεδρος των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ. Προκειμένου να φιλοξενηθούν νέοι πρόσφυγες στη Γερμανία, είχε προτείνει να αξιοποιηθούν καταυλισμοί που δεν αξιοποιούνται πλέον.

Διαφωνία των Χριστιανοδημοκρατών

Με τις προτάσεις αυτές διαφωνούν οι Χριστιανοδημοκράτες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ Ραλφ Μπρίνκχαους δεν θα πρέπει να επαναληφθεί «το λάθος του 2015» και να σταλούν «λάθος μηνύματα.» Όπως υποστηρίζει, σε περίπτωση που η Γερμανία συμφωνήσει να δεχθεί 10.000 άτομα τότε αυτή η χειρονομία θα αποτελούσε κίνητρο για 100.000 να επιδιώξουν να έρθουν και αυτοί. Κατά την άποψή του η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις υποχρεώσεις της και προστατεύει τα σύνορα.

Από την πλευρά της η Γερμανική Ένωση των Δήμων και Κοινοτήτων προειδοποιεί για την απώλεια ελέγχου σε περίπτωση νέων προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Μια κατάσταση όπως το 2015 δεν θα πρέπει να επαναληφθεί τονίζουν εκπρόσωποι της Ένωσης. Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα ενδεχομένως να έχουν ως συνέπεια την αύξηση του αριθμού των προσφύγων στη Γερμανία. Οι δήμοι έχουν μεν μια εφεδρεία κτηριακών εγκαταστάσεων, επισημαίνουν, σε καμία περίπτωση όμως αυτές δεν αρκούν για να υποδεχτούν ένα εκατομμύριο ανθρώπους όπως το 2015.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:27