search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:38
MENU CLOSE

HSBC: Εφικτή η ανάπτυξη 4% στην Ελλάδα – «Καμπανάκι» για κορωνοϊό – μεταναστευτικό

03.03.2020 16:58
HSBC: Εφικτή η ανάπτυξη 4% στην Ελλάδα - «Καμπανάκι» για κορωνοϊό - μεταναστευτικό - Media

 

Τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναλύει η HSBC μετά από το ταξίδι της στην Αθήνα και τις συναντήσεις με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, τις τράπεζες, τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, την Κομισιόν, την ΤτΕ και άλλους.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, ο κυβερνητικός στόχος 4% για την ανάπτυξη, θα μπορούσε να είναι εφικτός με ένα συνδιασμό ενισχυμένων επενδύσεων, χαλαρότερης δημοσιονομικής στάσης και βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αν και ο κορωνοϊός αποτελεί μια σοβαρή απειλή και για την ελληνική οικονομία.

Η HSBC κάνει λόγο για βελτιωμένο κλίμα στη χώρα και ισχυρή δέσμευση από την κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις. 

Άλλωστε ο οίκος έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στη χώρα φέτος στο 2,3%, με τους βασικούς δείκτες της οικονομίας να παραμένουν ισχυροί. Σύμφωνα με τον οίκο οι ξένες επενδύσεις να ενισχύονται, ενώ προχωρούν και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα τα πάει καλά και πιστεύεται ότι θα υπερβεί τον στόχο του 3,5%. Επιπλέον θετικά νέα ενδεχομένως να προκύψουν λόγω των ισχυρών εσόδων και της πιθανότητας μείωσης του στόχου για το 2021, με την επίτευξη του 4% να είναι πιθανή.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται ότι ο κορωνοϊός αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση τον τουριστικό κλάδ που συμβάλει περίπου στο 20% του ΑΕΠ. Η HSBC εκτιμά ότι μια πτώση κατά 10% του κλάδου θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη κατά τουλάχιστον 1%, αν και, όπως αναφέρει, η τουριστική περίοδος αργεί, έτσι εάν δεν πληγεί η χώρα ιδιαίτερα, οι κίνδυνοι θα  περιοριστούν.

Επιπλέον, γίνεται λόγος για το μεταναστευτικό, καθώς, όπως αναφέρεται, οι  εισροές των μεταναστών θα μπορούσαν να είναι παράγοντας κινδύνου.

Η HSBC επισημαίνει έναν ακόμα κίνδυνο, τον εφησυχασμό. Η άνετη κυβερνητική πλειοψηφία και ο μακρύς ορίζοντας μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες εθνικές εκλογές έχουν επιτρέψει έως τώρα τη διατήρηση του μεταρρυθμιστικού μομέντουμ. Οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι μικροί, ωστόσο εάν η κυβέρνηση πετύχει την ανάπτυξη την οποία στοχεύει, θα μπορούσε να γίνει πιο εφησυχασμένη και να περιοριστούν οι μεταρρυθμίσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:35