search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:52
MENU CLOSE

Ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο, με «καύσιμα» από τις κεντρικές τράπεζες

03.03.2020 17:19
Χρηματιστήριο: Ισχυρές πιέσεις προς τα επίπεδα των 650 μονάδων - Media

Οι εκτιμήσεις των ενεργών επενδυτών για άμεση παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών, προκειμένου να σταματήσει ο κατήφορος των χρηματιστηρίων, έφεραν την ανοδική αντίδραση, ενώ η μία μετά την άλλη οι κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη, σπεύδουν να ανταποκριθούν στα “αιτήματα” των αγορών.

Έτσι, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) ανακοίνωσε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,5%, που αποτελεί νέο χαμηλό ρεκόρ.

Από την άλλη, στο 1% με 1,25%, από 1,5% με 1,75% μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των HΠΑ, σε μια έκτακτη παρέμβαση για τη στήριξη των αγορών.

“Η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, αλλά τα ρίσκα για το οικονομικό outlook έχουν αλλάξει σημαντικά λόγω του κορωνοϊού”, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξη τύπου μετά την έκτακτη μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

“Το ξέσπασμα του κορωνοϊού είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται τάχιστα και δημιουργεί ρίσκα για τις προοπτικές της οικονομίας και τη λειτουργία των κεφαλαιαγορών. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα απαραίτητα στοχευμένα μέτρα, όπως απαιτούνται”, τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συζητήσει στις 12 Μαρτίου, στην επόμενη συνεδρίασή της, πιθανές απαντήσεις στους κινδύνους που θέτει η εξέλιξη του νέου κορωνοϊού για την οικονομία”, δήλωσε πηγή στο γαλλικό πρακτορείο.

Το θετικό κλίμα στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, έσπευσε να εκμεταλλευτεί και το υπερπουλημένο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας, παρά το γεγονός ότι τα μέτωπα που προβλημάτισαν την αγορά, παραμένουν ανοιχτά (κορωνοϊός, μεταναστευτικό).

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 774,33 μονάδες (+7,49%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 766,32 μονάδες, με κέρδη 6,38%.

Ο τζίρος στα 152 εκατ., από τα οποία τα 29,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Φρένο στο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας βάζει ο κορωνοϊός με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) να εκτιμά πως οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ το 2020 θα μπορούσαν να είναι από 0,3 έως και 0,7 μονάδες (έναντι της αρχικής του πρόβλεψης για επέκταση με ρυθμό 2,54% φέτος)”.

Από την άλλη, η HSBC έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα επάνω τον στόχο για την ανάπτυξη στη χώρα στο 2,3% του ΑΕΠ και επισημαίνει ότι βασικοί δείκτες της οικονομίας παραμένουν ισχυροί.

Προφανή ανησυχία αποτελεί ο κορωνοϊός, που επηρέασε, εκτός των άλλων, τη δραστηριότητα στο λιμάνι του Πειραιά. Επισημαίνεται ότι ο τουριστικός κλάδος καλύπτει το 20% του ΑΕΠ και εκτιμάται ότι μια πτώση 10% του κλάδου, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη κατά τουλάχιστον 1 ποσοστιαία μονάδα. Σύμφωνα με την HSBC, επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί το προσφυγικό, στη σκιά των όσων εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., για την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, έστω και αν σημειώθηκε σχετική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, συνηγορεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank +12,67%, Εθνική +8,73%, Eurobank +12,19%, Πειραιώς +8,87%).

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Fourlis (-4,08%) και ΟΤΕ (-0,16%).

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+11,92%), ΔΕΗ (+10,02%) και Jumbo (+17,44%).

Πολλές ήταν οι μετοχές από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που εκμεταλλεύτηκαν την ανοδική αντίδραση και πέτυχαν να κινηθούν προς υψηλότερες αποτιμήσεις.

Μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν οι Attica Bank (+25%), Fieratex (+20%), Sato (+19,05%), Ίλυδα (+15,19%), Δρομέας (+11,43%), Μουζάκης (+11,30%), Κέκροψ (+10,25%) και Lavipharm (+10%).

Το βραδινό κλείσιμο της Wall Street, θα διαμορφώσει κλίμα και διαθέσεις για την αυριανή συνεδρίαση σε Ευρώπη και Χ.Α.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:52