search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:54
MENU CLOSE

Τσίπρας στο Mega: Σωστά κλείνουν τα σύνορα στον Έβρο, το πρόβλημα είναι στη θάλασσα

03.03.2020 17:51
Τσίπρας στο Mega: Σωστά κλείνουν τα σύνορα στον Έβρο, το πρόβλημα είναι στη θάλασσα - Media

 

Για την προσφυγική κρίση μίλησε σε συνέντευξή του στο Mega ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο Α. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των συνόρων, καθώς υπάρχει απόπειρα μαζικής εισροής, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι αστείο η ΝΔ να βγάζει ανακοινώσεις και να ψάχνει να με βρει. Πρωθυπουργός δεν εν είμαι πια εγώ, αλλά δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος διαχειρίζεται με περίσσια αλαζονεία κρίσιμα εθνικά θέματα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι στα κρίσιμα ζητήματα αυτό που απαιτείται είναι να υπάρχει τουλάχιστον ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και κάλεσε το κυβερνόν κόμμα να επιδεικνύει την πρέπουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

«Κάθε κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έκανε η σημερινή. Και εμείς το κάναμε, αλλά χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς να καλούμε τους πολίτες να πάρουν τα όπλα» τόνισε, προσθέτοντας πως το αυτονόητο είναι η φύλαξη των συνόρων.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι την περασμένη Παρασκευή συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του για το προσφυγικό, ενώ προέβη και σε σχετική δήλωση.

Σωστά κλείνουν τα σύνορα

«Από τη στιγμή που υπάρχει η απόπειρα μαζικής εισροής στη χώρα σωστά κλείνουν τα σύνορα» επανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Οι άνθρωποι που είναι στην πλειοψηφία τους δυστυχισμένοι έρχονται στην Ελλάδα για να πάνε στην Ευρώπη» ανέφερε.

«Σήμερα αντί η κυβέρνηση να πει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία δεν έκανε τίποτα. Πριν λίγες μέρες η Καγκελάριος Μέρκελ ήταν στην Τουρκία και έπαιζε με τα «καθρεφτάκια» πρόσθεσε.

«Αντί να ζητήσουμε αυστηρά τη συμμόρφωση της Τουρκίας, βλέπουμε να έρχονται στον Έβρο και να μας χτυπούν στην πλάτη. Θέλουν την Ελλάδα αποθήκη ψυχών, μαύρο κουτί. Το πρόβλημά μας είναι ότι η κυβέρνηση κινείται δίχως σχεδιασμό. Όφειλε να είχε αποσυμφορήσει τα νησιά. Ήθελε να στενοχωρήσει μόνο τα νησιά και δεν τους φέρνει στην ενδοχώρα» συμπλήρωσε.

«Φιέστες στον Έβρο»

Όπως υποστήριξε, «Ο κ. Χρυσοχοϊδης πήρε συνοριοφύλακες από τον Έβρο και τους έφερε εδώ για να φυλάξουν τα Εξάρχεια. Τα αυτονόητα είναι η φύλαξη των συνόρων. Αν η επιλογή της αποτροπής είναι να δημιουργούν συνθήκες κολαστηρίου στα νησιά και θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα αποτρέψουμε τους δυστυχισμένους να έρθουν, είναι λάθος. Η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο το 2015 ήταν η εικόνα των δυο γριών που κρατάνε στην αγκαλιά τους τα μωρά», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.

«Το κλίμα που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία είναι ανησυχητικό. Δεν ήταν εικόνες αυτές που είδαμε στα νησιά μας την προηγούμενη εβδομάδα και από τα ΜΑΤ να σπάνε αυτοκίνητα πολιτών και από πολίτες να μπαίνουν σε ξενοδοχείο για να τους δείρουν. Και τώρα μαθαίνω ότι στα νησιά ομάδες ακραίων δίπλα στην αστυνομία παίρνουν το νόμο στα χέρια τους», υπογράμμισε.

«Το 2015 είχαμε μηδενικές ροές στον Έβρο, ωστόσο υπήρξαν ροές στα νησιά. Το να στήνεις φιέστες με τους Ευρωπαίους δεν έχει νόημα και κάνεις ζημιά στην πολιτική που είχες μέχρι χθες. Και να τους απελάσεις που θα τους πας; Δεν μιλάς με τον Ερντογάν. Θα τους πάρει η Ευρώπη;» 

«Διεκδίκησα το 2015 να σταματήσουν οι ροές και να υπάρξουν επανεγκαταστάσεις. Σήμερα έχουμε τη μονομερή ακύρωση της συμφωνίας από την πλευρά της Τουρκίας. Και η ΕΕ τι κάνει; Σφυράει κλέφτικα. Ακούσατε καμιά δήλωση όλων αυτών των Ευρωπαίων που ήρθαν ενάντια στην Τουρκία; Η κυβέρνηση έπρεπε να απειλήσει την Ε.Ε. με βέτο. Βλέπουμε τους Ευρωπαίους να έρχονται στον Εβρο να μας χτυπάνε στην πλάτη. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως εργαλεία και έχει γεωπολιτικές βλέψεις» ισχυρίστηκε.

«Κάναμε ένα επικοινωνιακό δώρο σήμερα και ταυτιστήκαμε με τους «σκληρούς» της Ευρώπης. Αυτοί θέλουν η Ελλάδα να γίνει «αποθήκη ψυχών». Η κυβέρνηση στο προσφυγικό κινείται χωρίς σχέδιο. Όφειλε να έχει αποσυμφορήσει τα νησιά, αλλά δεν το έκανε. Αφήνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά γιατί δεν τους δέχεται κανένας άλλος. Χρειάζεται στρατηγική σε έναν γεωπολιτικό κίνδυνο» τόνισε.

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, διερωτώμενος γιατί δεν συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

«Δεν θα υιοθετούσα τη λέξη «εισβολή». Όταν έχεις «εισβολή» έχεις πόλεμο και πρέπει να νικήσεις. Οι αντίπαλοι δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αλλά η Τουρκία. Δεν θέλεις συμβούλιο; Πάρε ένα τηλέφωνο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αλλαζονεία. Έκανα τρία συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Όταν ήταν η οικονομική κρίση, το προσφυγικό αλλά και το ασφαλιστικό. Είναι ανεύθυνη στάση να κάνουν «πλακίτσα» και να λένε «που ήσουν την Καθαρά Δευτέρα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «δεν είναι ώρα για επικοινωνιακή πολιτική και κοκορομαχίες κ. Μητσοτάκη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33