07/06/2020 01:41:23

Καταρρέει η Wall Street παρά την παρέμβαση της Fed

Νέα «βουτιά» για Wall Street - Media

 

Σε ελεύθερη πτώση η Wall street μετά τις έντονες διακυμάνσεις που έφερε η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από την Fed, σε μια έκτακτη προσπάθεια για να εμποδίσει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης από την έκρηξη του κορωνοϊού.

Η απόφαση ήρθε δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη διήμερη συνεδρίαση της Fed, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θεώρησε ότι ήταν απαραίτητο να δράσει γρήγορα για να καταπολεμήσει την επίδραση του νέου ιού που εξαπλώνεται παγκοσμίως. Είναι η πρώτη τέτοια ενέργεια έκτακτης ανάγκης που έρχεται μεταξύ προγραμματισμένων συνεδριάσεων, από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Στις 21:18 ώρα Ελλάδας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 926,94 μονάδες ή -3,47% στις 25.776,38 μονάδες, αφού σημείωσε άνοδο πάνω από 300 μονάδες νωρίτερα. Ο μέσος όρος των 30 μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη κυμάνθηκε μεταξύ σημαντικών κερδών και σοβαρών ζημιών μετά την ανακοίνωση της Fed. 

O δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχωρεί κατά 322,52 μονάδες ή -3,60% στις 8.629,65 μονάδες ενώ ο Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης και περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες, καταγράφει πτώση 105,34 μονάδες ή -3,41% στις 2.984,89 μονάδες. 

Οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου να διολισθαίνει σε νέο ρεκόρ κάτω από το 1% (0.988%) και τον χρυσό, να εκτοξεύεται στο +3,1% και στα 1.644,50 δολ. ανά ουγγιά.

"Ο κορωνοϊός δημιουργεί διαρκώς αυξανόμενους κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fed. 

"Υπό το φως αυτών των κινδύνων και για την επίτευξη των μέγιστων στόχων για την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα επιτόκια», σημειώνεται.

Η Fed προφανώς αποφάσισε να μην περιμένει τα πράγματα να χειροτερέψουν. Αν και προφανώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον ίδιο τον ιό μειώνοντας τα επιτόκια, μπορεί, ωστόσο, να ελπίζει ότι θα υποβαθμίσει το ενδεχόμενο αρνητικής αντίδρασης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές επιπτώσεις του ιού, δήλωσε νωρίτερα ο Eric Winograd, οικονομολόγος της Alliance Bernstein. 

Με την μείωση, το επιτόκιό της βρίσκεται πλέον στο 1% με 1,25% από 1,5% με 1,75%. Υπενθυμίζεται ότι η Fed είχε μειώσει το επιτόκιο τρεις φορές το 2019 για συνολικά 75 μονάδες βάσης.

«Είναι θετικό που η Fed αναγνωρίζει ότι πρόκειται να υπάρξει αδυναμία, αλλά με κάνει να σκέφτομαι ότι η αδυναμία πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι περίμενα», δήλωσε ο Jim Cramer του CNBC στο "Squawk on the Street" αμέσως μετά την ξαφνική απόφαση της Fed . «Είμαι νευρικός τώρα, περισσότερο από πριν», πρόσθεσε.

Οι αγορές ανέμεναν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε τέτοια ενέργεια, προβλέποντας μείωση κατά 50 μονάδες βάσης από την επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς αργότερα αυτό το μήνα. 

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει πρόσθετα εργαλεία για την τόνωση της οικονομίας πέρα από τη μείωση των επιτοκίων. Αυτό, ενδεχομένως, να έχει απογοητεύσει αρκετούς στη Wall Street που περίμεναν κάτι περισσότερο από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι μετοχές στον τραπεζικό κλάδο υποχώρησαν σε γενικές γραμμές, καθώς η απόδοση των αμερικανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ. Η Bank of America υποχώρησε περισσότερο από 4,5%, ενώ οι JPMorgan Chase και Citigroup υποχώρησαν 3,5% και 3,1% αντίστοιχα. 

Η κίνηση της Fed έρχεται την ίδια μέρα που οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) ανακοίνωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία πολιτικής για να πετύχουν ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη και να θωρακιστούν απέναντι στους κινδύνους από το ξέσπασμα του κοροναϊού, που έχει τροφοδοτήσει φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Οι επενδυτές ανησυχούν για μια πιθανή οικονομική επιβράδυνση καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Περισσότερα από 89.000 κρούσματα κορωναϊού έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως και περισσότεροι από 3.000 θανάτους που σχετίζονται με τον νέο ιό.

Οι κινήσεις της Τρίτης ακολουθούν ένα ριψοκίνδυνο ράλι επιστροφής από την προηγούμενη συνεδρίαση, με τον Dow Jones να πιάνει το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους του από τον Μάρτιο του 2009, ανακτώντας 1.294 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.