search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:21
MENU CLOSE

Συρία: Βαρύ φόρο αίματος πληρώνει η Τουρκία – Ακόμη δύο στρατιώτες νεκροί

04.03.2020 08:56
Συρία: Βαρύ φόρο αίματος πληρώνει η Τουρκία - Ακόμη δύο στρατιώτες νεκροί - Media

 

Δύο ακόμη Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σε επίθεση του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Αμέσως αφού οι συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους, οι Τούρκοι στρατιώτες απάντησαν και εξακολουθούν να πλήττουν στόχους του συριακού στρατού.

Μετά το συμβάν αυτό, ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ της Συρίας τον τελευταίο μήνα ανέρχεται σε 59.

Εξάλλου το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας πρόσθεσε ότι από την προηγούμενη εβδομάδα ο τουρκικός στρατός έχει καταρρίψει τρία συριακά πολεμικά αεροσκάφη, οκτώ ελικόπτερα και έχει καταστρέψει περισσότερα από 150 άρματα μάχη και άλλο στρατιωτικό εξιπλισμό.

Η Άγκυρα στηρίζει τους Σύρους αντάρτες στην Ιντλίμπ οι οποίοι προσπαθούν να αντισταθούν στη στρατιωτική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει η Δαμασκός με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη βορειοδυτική Συρία κατέφυγαν στην Τουρκία.

 

Επίσκεψη Μισέλ στην Άγκυρα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα και αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ρωσία από την πλευρά της σήμερα επανέλαβε την κατηγορία ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ενώ κατηγόρησε την Άγκυρα ότι συνεργάζεται με τρομοκρατικές ομάδες στην Ιντλίμπ.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ κατήγγειλε ότι οι “οχυρές θέσεις των τρομοκρατών έχουν πρακτικά ενωθεί με αυτές του στρατού της Τουρκίας” στην Ιντλίμπ και ότι οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο της βάσης Χμάιμιμ που χρησιμοποιούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία είναι πλέον καθημερινές.

Ο Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να συναντηθούν αύριο Πέμπτη στη Μόσχα για να συζητήσουν την κρίση στη Συρία.

Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι δεν τηρούν την εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας που έχουν υπογράψει.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες η ρωσική αεροπορία που στηρίζει την προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ, έπληξε τουρκικούς στόχους στην Ιντλίμπ με αποτέλεσμα τον θάνατο 55 Τούρκων στρατιωτών.

Ο Ερντογάν βρέθηκε σε δεινή θέση, παγιδευμένος στρατιωτικά και απομονωμένος πολιτικά. Η συνέχεια ήταν η προσπάθεια εκβιασμού της Ε.Ε. για μεσολάβηση υπέρ του, με το άνοιγμα των συνόρων προς την Ελλάδα.

 

Μη κατοικήσιμη πλέον η επαρχία Ιντλίμπ

Οι συγκρούσεις που μαίνονται στη βορειοδυτική Συρία έχουν καταστήσει τεράστιες περιοχές στην επαρχία Ιντλίμπ μη κατοικήσιμες για τους αμάχους, οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί μαζικά σε μια ολοένα και μικρότερη περιοχή και ζουν σε άθλιες συνθήκες, αναφέρει έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το κέντρο ερευνών Harvard Humanitarian Initiative (HII) ανέλυσε δορυφορικές εικόνες από πόλεις και καταυλισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ, εναντίον της οποίας ο συριακός στρατός διεξάγει ευρεία στρατιωτική επιχείρηση από τον Δεκέμβριο.

«Στις περιοχές που εξετάστηκαν οι ερευνητές εκτίμησαν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των κτιρίων έχει υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχει καταστραφεί», αναφέρει ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεση που συνέταξε το HII σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Save the Children και World Vision.

«Μετά τη φυγή της πλειονότητας των κατοίκων των περιοχών αυτών, πριν ή στη διάρκεια της επίθεσης, οι καταστροφές σπιτιών και ζωτικής σημασίας υποδομών κατέστησαν σχεδόν αδύνατη την επιστροφή των οικογενειών στο άμεσο μέλλον», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι δορυφορικές εικόνες που αναλύονται στην έκθεση δείχνουν επίσης αγροκτήματα να μετατρέπονται μέσα σε μερικούς μήνες σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, όπως και πόλεις και χωριά κατεστραμμένα.

«Στο καλύτερο σενάριο, το οποίο είναι μια άμεση κατάπαυση του πυρός, θα χρειαστούν μήνες αν όχι χρόνια για να ανοικοδομηθούν οι υποδομές που έχουν καταστραφεί και στη συνέχεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με τις κοινότητες ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανάφερε η Τζοέλ Μπάσουλ εκπρόσωπος της Save the Children.

Σε άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα η Επιτροπή Διεθνούς Έρευνας για τη Συρία του ΟΗΕ εκτίμησε ότι η συριακή κυβέρνηση στοχοθέτησε σκοπίμως πολιτικές υποδομές ώστε να εκδιώξει τους αμάχους και να διευκολύνει την ανακατάληψη των περιοχών.

«Επιθέσεις των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων είχαν στόχο πολιτικές υποδομές», καταγγέλλει η έκθεση αυτή. «Κατοικημένες περιοχές έχουν πλέον καταστεί μη κατοικήσιμες», πρόσθεσε η Επιτροπή Διεθνούς Έρευνας, αναφερόμενη στις πόλεις Μάαρετ- αλ Νούμαν και Χαν Σεϊχούν.

Σύμφωνα με την ίδια, η καταστροφή των πόλεων αυτών έγινε «με στόχο την επιτάχυνση της ανακατάληψης στρατηγικής σημασίας αυτοκινητοδρόμων».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:16