search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:32
MENU CLOSE

El Pais: Καταγγελίες ότι η ελληνική αστυνομία ληστεύει πρόσφυγες και τους επιστρέφει στην Τουρκία

04.03.2020 11:56
El Pais: Καταγγελίες ότι η ελληνική αστυνομία ληστεύει πρόσφυγες και τους επιστρέφει στην Τουρκία - Media

 

«Όταν φτάσαμε στην άλλη πλευρά, η ελληνική αστυνομία μας σταμάτησε. Έκλεψαν τα πάντα, τα χρήματα, τα τηλέφωνα, τα εφεδρικά παντελόνια … Όλα. Και μας επέστρεψαν στην Τουρκία».

Αυτήν την καταγγελία κάνει στην σημερινή El Pais ο Masud Haydari, ένας νέος Αφγανός πρόσφυγας ο οποίος επιχείρησε να περάσει το βράδυ του Σαββάτου στην Ελλάδα, μέσω του ποταμού Έβρου.

«Περάσαμε, εννέα ή δέκα το βράδυ. Οι διακινητές μας ζήτησαν 100 λίρες (περίπου 15 ευρώ) ανά άτομο και μας έβαλαν μέσα σε φουσκωτά σκάφη. Όταν φτάσαμε στην άλλη πλευρά, η ελληνική αστυνομία μας σταμάτησε και μας επέστρεψαν στην Τουρκία», συμπληρώνει.

Όπως σημειώνει ο Masud Haydari τους ανάγκασαν να περπατήσουν πίσω προς την Τουρκία μέσω του ποταμού, παρά το γεγονός ότι τη νύχτα οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από μηδέν βαθμούς.

«Είναι πολύ κρύο εδώ, υπάρχουν πολλά παιδιά και αρρωσταίνουν. Θεωρήσαμε ότι τα σύνορα ήταν ανοικτά και γι ‘αυτό αφήσαμε τα πάντα, το έργο μας, το σπίτι μας και ήρθαμε εδώ. Αλλά τα σύνορα είναι κλειστά», δηλώνει στον δημοσιογράφο της El Pais, καθώς μαζί με άλλες οικογένειες προσφύγων κάθονται σε ένα λιβάδι λίγα μέτρα από τον ποταμό, για να στεγνώσουν τα ρούχα τους ανάμεσα στις φωτιές.

Παράλληλα, στο ίδιο δημοσίευμα, άλλοι μετανάστες καταγγέλλουν παρόμοιες συμπεριφορές από τις ομάδες επιτήρησης και φύλαξης των συνόρων.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα περίπου 30 Αφγανών, εξηγεί ότι η ελληνική αστυνομία τους «υποδέχτηκε» με «πυροβολισμούς στον αέρα», αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Όπως σημειώνει ο ισπανός δημοσιογράφος η συγκεκριμένη μέθοδος και γνωστή ως pushback, με πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.

Τέλος, ο Μιχάνντ, Ιρακινός από το Μοσούλ, αναφέρει ότι και άλλοι συντροφικοί ταξιδιώτες υπέστησαν παρόμοια μοίρα:

«Είδαμε περίπου χιλιάδες ανθρώπους να περνούν. Αλλά οι φίλοι μας που πέρασαν στην Ελλάδα, επέστρεψαν στην Τουρκία, αφού πρώτα τους  είχαν αφαιρεθεί τα σακίδια και τα τηλέφωνα τους».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:32