search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:11
MENU CLOSE

Υπέρτατη εξουσία

24.06.2012 16:26
Υπέρτατη εξουσία   - Media

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διακηρύσσουν ότι κέρδι­σαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που έγιναν το Σαββατοκύριακο. Αν τελικά αναγνω­ριστεί η νίκη τους, τότε θα πρόκειται για τον πρώτο ισλαμι­στή πρόεδρο που εκλέγεται αρχηγός κράτους όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο μετά τις σαρωτικές εξελίξεις που ξεκίνησαν την άνοιξη του 2011!

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διακηρύσσουν ότι κέρδι­σαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που έγιναν το Σαββατοκύριακο. Αν τελικά αναγνω­ριστεί η νίκη τους, τότε θα πρόκειται για τον πρώτο ισλαμι­στή πρόεδρο που εκλέγεται αρχηγός κράτους όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο μετά τις σαρωτικές εξελίξεις που ξεκίνησαν την άνοιξη του 2011!

Όμως οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου φροντίζουν να υπενθυμίζουν σε κάθε φάση των εξελίξεων, που ξεκίνησαν με την απομάκρυνση του Μουμπάρακ από την προεδρία πριν από 16 μήνες, ότι εκείνες είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού και εκείνες θα καθορίσουν ακόμη και τις λε­πτομέρειες του μελλοντικού πολιτικού συστήματος…

Αναμένοντας, λοιπόν, τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, με τα οποία μπορεί να ανατραπεί η αισιοδοξία των Αδελφών Μουσουλμάνων, εκείνο που ξεχωρίζει είναι ότι λίγες μόνο ώρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, το οποίο ουσιαστικά κυβερνά τη χώρα, ακύρωσε την ύπαρξη της Βουλής που εκλέχθηκε πριν από μερικούς μήνες και στην οποία πλειοψηφούσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και ένα ακόμη πιο ακραίο ισλαμιστικό κόμμα!

 

Πραξικόπημα

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι στρατιωτικοί κατάργησαν και την επιτροπή, την οποία είχε ορίσει αυτή η Βουλή με την εντολή να συντάξει το νέο σύνταγμα της χώρας. Έτσι, το πανίσχυρο Στρατιωτικό Συμβούλιο λειτουργεί ως υπέρτατη εξουσία.

Οι στρατηγοί ουσιαστικά δηλώνουν τώρα ότι θα κυβερ­νούν με ένα προσωρινό σύνταγμα δικής τους έμπνευσης και θα καθορίσουν εκείνοι την επιτροπή που θα συντάξει το ορι­στικό σύνταγμα της χώρας.

Μπροστά σε αυτό το οιονεί πραξικόπημα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που είναι αναμφίβολα η κυριότερη και πιο καλά οργανωμένη δύναμη, ελίσσονται, πότε αντιδρούν και πότε υποχωρούν, ελπίζοντας να κρατήσουν κάτι από όσα πέτυχαν ώστε να συγκυβερνήσουν κατά κάποιο τρόπο με τους στρατιωτικούς. Έτσι εξηγούνται και οι αντιφατικές δη­λώσεις της ηγεσίας τους, που πότε δηλώνει ότι είναι κοντά στον στρατό και πότε αντιδρά στις ενέργειες και τις αποφά­σεις του…

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δηλώνουν ότι ο υποψήφιός τους, Μοχάμεντ Μόρσι, πήρε το 51,8%, δηλαδή 13,2 εκα­τομμύρια ψήφους, ενώ ο αντίπαλός του, Άχμεντ Σαφίκ, ο τε­λευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ, πήρε το 48,1% των ψήφων. Ανεξάρτητα από αυτόν που θα ανακηρυχθεί τε­λικά νικητής, πράγμα που θα κρίνουν – όπως έχουν τα πράγ­ματα – μόνοι τους οι στρατιωτικοί, οι εξουσίες του νέου προ­έδρου θα είναι περιορισμένες. Ο νέος πρόεδρος δεν θα έχει καμία εξουσία πάνω στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα ασκεί όλες τις νομοθετικές εξου­σίες μέχρις ότου εκλεγεί νέα Βουλή…

 

Ψευδές δίλημμα

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι ουσιαστικά η λαϊκή εξέγερ­ση – επανάσταση, που ξέσπασε πέρσι τον Ιανουάριο, βρί­σκεται ουσιαστικά πάλι στην αρχή της. Οι ένοπλες δυνάμεις οδηγούν αναγκαστικά τον αιγυπτιακό λαό συνεχώς μπροστά στο ψευδές δίλημμα είτε να επιλέξει εκπρόσωπο των ισλα­μιστών Αδελφών Μουσουλμάνων, που θα καταργήσει τις ελευθερίες χριστιανών και γυναικών και θα περιορίσει τα ατομικά και τα πολιτικά δικαιώματα, είτε να επιλέξει εκπρό­σωπο του παλιού καθεστώτος που υποτίθεται ότι σέβεται τις φιλελεύθερες αξίες και παραδόσεις. Το πιθανότερο είναι οι Αιγύπτιοι να ξαναβγούν στους δρόμους και η πλατεία Ταχρίρ να ξαναγεμίσει με εκατομμύρια λαού που θα ζητούν πραγ­ματική ελευθερία και δημοκρατία!…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:11