search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:42
MENU CLOSE

«Ανιχνεύοντας την ποίηση του Νίκου Γκάτσου»

20.06.2012 17:02
«Ανιχνεύοντας την ποίηση του Νίκου Γκάτσου» - Media

Μια σπουδαία πρωτοβουλία πήραν οι καθηγητές και οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης καθώς επέλεξαν να δημιουργήσουν μία πολιτιστική ομάδα η οποία ασχολήθηκε με τον Νίκο Γκάτσο φιλοδοξώντας μέσα από αυτή την ενασχόληση τα παιδιά να αγαπήσουν την ποίηση, να μάθουν να ερευνούν, να αναλύουν και να συνθέτουν.

Μια σπουδαία πρωτοβουλία πήραν οι καθηγητές και οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης καθώς επέλεξαν να δημιουργήσουν μία πολιτιστική ομάδα η οποία ασχολήθηκε με τον Νίκο Γκάτσο φιλοδοξώντας μέσα από αυτή την ενασχόληση τα παιδιά να αγαπήσουν την ποίηση, να μάθουν να ερευνούν, να αναλύουν και να συνθέτουν.

Οργάνωσαν λοιπόν το πρόγραμμα ως εξής:

Οι μαθητές-τριες της πολιτιστικής ομάδας κατάρτισαν φακέλους τους οποίους εμπλούτιζαν σε εβδομαδιαία βάση με το υλικό της μελέτης αλλά και των εργασιών τους πάνω στην ποίηση, τη στιχουργική αλλά και το μεταφραστικό έργο του Νίκου Γκάτσου.

Κάθε Τρίτη, αμέσως μετά το σχολείο, γινόταν συγκέντρωση της πολιτιστικής ομάδας, η οποία ασχολείτο με τις εργασίες που είχαν αναλάβει οι μαθητές-τριες και που τις παρουσίαζαν στη συγκέντρωση της ομάδας. Ακολουθούσε συζήτηση και κάθε παιδί έλεγε την άποψή του, τις σκέψεις του και τα συναισθήματα που του γεννούσαν τα λόγια του ποιητή. Προσπάθησαν να δουν το έργο του ποιητή παίρνοντας υπόψη το χώρο και το χρόνο της δημιουργίας του, διαφορετικά τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να το προσεγγίσουν, καθότι δεν θα γνώριζαν τις επικρατούσες τότε συνθήκες. Στο τέλος γίνονταν οι προσωπικές χρεώσεις, αλλά και οι ομαδικές, για την εβδομάδα που ακολουθούσε. Τα παιδιά σταδιακά όλη τη χρονιά έγραψαν πάνω από σαράντα δικά τους σημειώματα για τραγούδια σε στίχους του ποιητή,

Στη συνέχεια παρακολούθησαν όλοι μαζί την θεατρική παράσταση που ανέβηκε από τη Μάνια Παπαδημητρίου σε θεατρική σκηνή της Αθήνας. Μετά την παράσταση συζήτησαν με τη Μάνια Παπαδημητρίου αλλά και με την Αγαθή Δημητρούκα και την Έρη Ρίτσου για τον Νίκο Γκάτσο και το έργο του.

Στις 3 Απριλίου έκαναν ωριαία ραδιοφωνική εκπομπή σχολιάζοντας και παίζοντας τραγούδια στον 105 ,5 FM “Στο κόκκινο”.

Τέλος, στις 9 του Μάη επισκέφτηκαν την Ασέα Αρκαδίας, που είναι ο γενέθλιος τόπος του ποιητή. Στην επίσκεψη αυτή είχαν την τύχη να μας συνοδεύει η σύντροφος του ποιητή κυρία Αγαθή Δημητρούκα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:42