search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:19
MENU CLOSE

Τριχόπτωση: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

05.03.2020 16:07
Μύθοι και αλήθειες για τα αίτια της τριχόπτωσης - Media

 

Είναι φαινόμενο της εποχής και επηρεάζει τόσο την εμφάνιση όσο και την ψυχολογία μας. Η τριχόπτωση, έστω και εποχική, δημιουργεί σε άνδρες και γυναίκες μεγάλη ανησυχία και, σε πολλές περιπτώσεις, μειώνει σημαντικά την αυτοπεποίθησή τους.

Είναι φυσιολογικό να βλέπουμε καθημερινά τρίχες να κολλούν στην βούρτσα μας, αφού ο κύκλος ζωής τους έχει 3 φάσεις και διαρκεί περίπου 2-7 έτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε μέρα να πέφτουν 50 – 100 τρίχες, οι οποίες αντικαθίστανται από καινούργιες.

Σε περίπτωση όμως πουπαρατηρούμε έντονη τριχόπτωση, σχεδόν διπλάσια για περισσότερο από 2 μήνες, τότε καλό θα είναι να επισκεφθούμε έναν δερματολόγο. Αυτός θα μας εξετάσει, ώστε να αναγνωρίσει την αιτία του προβλήματος και να μας δώσει την σωστή θεραπεία.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας διακρίνεται σε 3 φάσεις.

Η διάρκεια του είναι κατά μέσο όρο περίπου τριάμισι με τέσσερα χρόνια. Ο κάθε θύλακας μπορεί να δώσει ζωή περίπου σε 25 τρίχες.
1. ΑναγένεσηΦάση ανάπτυξης της τρίχας που διαρκεί περίπου τρία χρόνια, Παρατηρείται έντονη δραστηριότητα του θύλακα, έχουμε 1,5 – 2,5 cm εκατοστά τρίχας κάθε μήνα. Το 80-85% των τριχών μας βρίσκεται στη φάση αυτή.
2. Καταγένεση: Διαρκεί 2-3 εβδομάδες και η τρίχα προετοιμάζεται να πέσει από το τριχωτό της κεφαλής. Το 1% των τριχών μας βρίσκεται σε αυτό το στάδιο.
3. Τελογένεση: Αποτελεί και το στάδιο ανάπαυσης του θύλακα. Στο τέλος η τρίχα πέφτει, ο θύλακας ανασχηματίζεται και αρχίζει ένας νέος κύκλος. Περίπου το 15-20% των τριχών βρίσκεται στην τρίτη φάση.
Η τριχόπτωση παρου­σιάζεται, όταν διάφορες αιτίες επηρεάζουν τον κύκλο ζωής της τρίχας και κάθε φάση δεν διαρκεί όσο θα έπρεπε. Αποτέλεσμα; Οι τρίχες πέφτουν πιο γρήγορα, χωρίς να προλάβουν να αντικατασταθούν από καινούργιες.

Αίτια της τριχόπτωσης:

  • Φτωχή διατροφή, δίαιτες αστραπή, ελλιπής πρόσληψη πρωτεϊνών αλλά και υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α.

  • Έντονο στρες  είτε συναισθηματική φόρτιση είτε για λόγους ασθενείας.

  • Νοσήματα, όπως οι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, η σιδηροπενική αναιμία. Μικροβιακές φλεγμονές, βακτηριακές αλλά και ιογενείς λοιμώξεις. Διάφορες άλλες δερματοπάθειες αγνώστου αιτιολογίας.

  • Λήψη φαρμάκων, όπως τα αντισυλληπτικά, αφού και με διακοπή λήψης παρατηρείται αυξημένη τριχόπτωση αλλά και διάφορα χημειοθεραπευτικά που δίνονται στο πλαίσιο αντικαρκινικής αγωγής. Επίσης, έχουν ενοχοποιηθεί αντιπηκτικά, αντιθυρεοειδικά και φάρμακα κατά της χοληστερίνης.

  • Κακή φροντίδα των μαλλιών από συχνή χρήση χημικών ουσιών π.χ. αλλαγή χρώματος, ίσιωμα, περμανάντ. Ακόμα και το χτένισμα ή το στέγνωμα των μαλλιών αν δεν γίνουν με την απαιτούμενη προσοχή μπορούν να βλάψουν την υγεία τους, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι υγρά και συνεπώς πιο εύθραυστα.

  • Από οικογενειακό ιστορικό ή κληρονομικότητα που οφείλεται συνήθως ή ανδρογενετική αλωπεκία και συντροφεύει τους περισσότερους άνδρες από κάποια ηλικία και μετά. Η κληρονομική προδιάθεση όμως δεν είναι μόνο ανδρικό προνόμιο, καθώς εμφανίζεται και σε γυναίκες. Τα ανδρογόνα, με κύριο εκπρόσωπο την τεστοστερόνη υπάρχουν και στα δύο φύλα, στον άνδρα όμως σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Οι ορμόνες αυτές είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για το τριχωτό της κεφαλής. Στις γυναίκες η ανδρογενετική αλωπεκία αρχίζει σε μεγαλύτερη ηλικία και εξελίσσεται βραδύτερα σε σχέση με τον άνδρα με αποτέλεσμα να παίρνει συνήθως τη μορφή της διάχυτης αραίωσης.

Πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε εμείς:

  1. Χτένιζε απαλά τα μαλλιά μας με μια βούρτσα από φυσικές τρίχες, από το δέρμα του τριχωτού προς τις άκρες, έτσι ώστε να γίνεται ένα είδος μασάζ που θα τονώσει την κυκλοφορία των φυσικών θρεπτικών ελαίων που εκκρίνεται από το δέρμα. Ταυτόχρονα, αποφεύγουμε να τα δένουμε σφιχτά σε κότσους.

  2. Για λίγο διάστημα αποφεύγουμε κάθε είδους τεχνική εργασία στο κομμωτήριο.

Οι βαφές, τα ντεκαπάζ και το ίσιωμα αδυνατίζουν το μαλλί μέχρι τη ρίζα και κάνουν τις τρίχες να φεύγουν με τις τούφες. Για τον ίδιο λόγο δεν απλώνουμε στα μαλλιά σκληρά προϊόντα styling.

  1. Κάνουμε μια αυτοσχέδια κούρα αναδόμησης της τρίχας με ελαιόλαδο μία φορά την εβδομάδα, πριν από το λούσιμο (εναλλακτικά δοκίμασε δαφνέλαιο, λάδι αβοκάντο ή λάδι καρύδας). Απλώνουμε λάδι στα μαλλιά , κάνουμε απαλό μασάζ και αφήνουμε να δράσει για 15 λεπτά. Μετά τα λούζουμε κανονικά!

Όπως και να έχει αν το πρόβλημα επιμένει για παραπάνω από δύο μήνες είναι καλό να επισκεφθούμε τον δερματολόγο!

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:16