search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:03
MENU CLOSE

Νέο «ξεπούλημα» επανέφερε το Χρηματιστήριο στα πρόσφατα χαμηλά

05.03.2020 17:00
Μεταβλητότητα κι εναλλαγές προσήμων στο Χρηματιστήριο - Media

 

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 750 μονάδων”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου, όμως η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. κατόρθωσε να αιφνιδιάσει και τους πλέον απαισιόδοξους.

Η σφοδρότητα της πτώσης ήταν τέτοια, που χάθηκαν τα κέρδη των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων ανοδικής αντίδρασης και οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, επαναπροσέγγισαν τα πρόσφατα χαμηλά, με τους περισσότερους αναλυτές να δηλώνουν αδυναμία πρόβλεψης, όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική εικόνα δείχνει πτωτικές μετοχές (111) υπερεπταπλάσιες των ανοδικών (15), 19 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες των δέκα ποσοστιαίων μονάδων, ενώ το κλίμα επιδεινώθηκε σφοδρότατα μετά την ανακοίνωση για 21 νέα κρούσματα του ιού στην χώρα.

Απόλυτη η επικράτηση των πωλητών στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, κάτι που επιβεβαιώνεται από το τελικό -7,93% του τραπεζικού δείκτη, αλλά και από την τελική εικόνα των μετοχών των συστημικών τραπεζών (Alpha Bank -10,45%, Εθνική -6,87%, Eurobank -5,53%, Πειραιώς -8,04%).

Μένοντας στον κλάδο, “μετά το πρόσφατο ‘sell off’ λόγω κοροναϊού, οι τιμές – στόχοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, γενικότερα, στο περιβάλλον των διεθνών χρηματιστηριακών αναλυτών, δίνουν σημαντικά περιθώρια ανόδου”, σημειώνει η JP Morgan. Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν περιθώριο ανόδου άνω του 34% σε μέσο όρo, ωστόσο, οι τιμές – στόχοι ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν ακόμη τις πρόσφατες εξελίξεις με τον ρυθμό των κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο ο τίτλος του Σαράντη (+1,76%).

Οι μεγαλύτερες απώλειες για Aegean Airlines (-9,70%), Viohalco (-8,99%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-7,89%), Ελ. Πετρέλαια (-7,34%), Lamda Development (-7,84%), Jumbo (-9,60%), Fourli (-8,12%) και Ελλάκτωρα (-29,97%).

Για την περίπτωση του τελευταίου, η Ελλάκτωρ ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό πως: Ουδεμία εξέλιξη, ή γεγονός σε γνώση της εταιρείας υφίσταται, που να δικαιολογεί τη σημερινή ακραία πτώση της τιμής της μετοχής της.

Επιπλέον:

Κατόπιν επικοινωνίας της με το βασικό μέτοχο της εταιρείας ο τελευταίος δήλωσε κατηγορηματικά την πλήρη στήριξή του προς τη διοίκηση του ομίλου και των βασικών θυγατρικών του και διέψευσε επίσης κατηγορηματικά, οποιαδήποτε φήμη περί χρηματοδοτικής αδυναμίας του σχήματός του.

Θεωρεί ότι η κυκλοφορία των ανωτέρω ανυπόστατων φημών είναι μεθοδευμένη και έχει ως στόχο την υπονόμευση της τιμής της μετοχής.

Θα προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια που τυχόν κριθεί αναγκαία προς προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων της.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-1,82%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,17 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 776,46 (+0,77%) και 725,42 μονάδων (-5,86%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 728,19 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,50%.

Ο τζίρος στα 114 εκατ., από τα οποία τα 13,4 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:02