search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:52
MENU CLOSE

Ανατροπή σκηνικού στους Δημοκρατικούς – Ο Τζο Μπάιντεν από under γύρισε το «ματσάκι» και έγινε… over

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2115
5-2-2020
06.03.2020 04:00
democr.jpg

 

Χρειάστηκαν δύο αποχωρήσεις, μερικές παραπάνω σοσιαλιστικές κορώνες, ένας δισεκατομμυριούχος χωρίς γκελ και η απόλυτη κινητοποίηση του κατεστημένου για να επιστρέψει στην κορυφή της κούρσας ο πρώην αντιπρόεδρος και γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν. 
Ενδεικτικά ήταν τα δημοσιεύματα την Τρίτη στις ΗΠΑ πριν να ανοίξουν οι κάλπες, που μιλούσαν για «την ανάγκη υποψηφίου από τους Δημοκρατικούς που θα σέβεται τις αρχές του καπιταλισμού» και «θα έχει λογική προσέγγιση με ιδέες που δεν είναι εξωπραγματικές». Και τώρα τα δεδομένα έχουν ως εξής:
● Ο Σάντερς άντεξε με ισχυρές απώλειες, παρά την κόντρα από τον νεαρό 37χρονο Μπούτιτζετζ, που ήταν πρωταθλητής στη χρηματοδότηση και είχε ιδέες που απηχούσαν τη δεξιά / κεντρώα γραμμή των Δημοκρατικών.
● Ο Μπάιντεν είναι εν τοις πράγμασι ο σημαντικότερος – και θεσμικότερος – διεκδικητής.
● Ο Μπλούμπεργκ φαίνεται ότι, παρά την τεράστια οικονομική «δύναμη πυρός», δεν καταφέρνει να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Κλειδί οι μαύροι ψηφοφόροι
Ο Μπάιντεν μετά τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται να κερδίζει στις πολιτείες του Νότου χάρις και στην ψήφο των μαύρων ψηφοφόρων, ενώ επικράτησε και στη Μινεσότα, μια πολιτεία – κλειδί που θα βρεθεί στο σταυρόνημα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές του Νοεμβρίου. 

Συγχρόνως επικράτησε στις πλούσιες και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο ψηφοφόρων πολιτείες της Βιρτζίνια και της Βόρειας Καρολίνα, που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ήταν αναποφάσιστες, ενώ κέρδισε και στη Μασαχουσέτη, την πολιτεία της αντιπάλου του Ελίζαμπεθ Ουόρεν. 
Η νίκη που όμως έχει και ουσιαστικό συμβολισμό είναι αυτή στην πολιτεία του Τέξας, η οποία εκλέγει τους δεύτερους περισσότερους αντιπροσώπους μετά την Καλιφόρνια, και διατηρεί το προβάδισμα στο Μέιν, δύο πολιτείες που μέχρι πριν από μερικές μέρες δεν φαινόταν εφικτό να τις κερδίσει. 

Μπέρνι, χάσαμε…
Και τώρα βρισκόμαστε στο «σημείο 0», στο οποίο πολλοί Δημοκρατικοί θέλουν να «περιορίσουν» την επιρροή του «αριστερού» Μπέρνι υπέρ μιας θεσμικής, καθεστωτικής υποψηφιότητας, που θα μπορεί να γίνει «διαφορετική» με την επιλογή αντιπροέδρου με σημαντικούς συμβολισμούς.
Ο Σάντερς νίκησε στην Καλιφόρνια, που δίνει τους περισσότερους αντιπροσώπους, και μπορεί, αν εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος (σε όλες τις Πολιτείες οι αντιπρόσωποι απονέμονται αναλογικά), να ισοφαρίσει τα κέρδη του Μπάιντεν.

Όμως η επικράτηση του τελευταίου, λίγα 24ωρα μετά την πειστική του νίκη στη Νότια Καρολίνα, και η στήριξη των πρώην υποψηφίων Έιμι Κλομπουτσάρ και Πιτ Μπούτιτζετζ, υπογραμμίζει σε ποιο βαθμό οι Δημοκρατικοί δείχνουν έτοιμοι να στηρίξουν τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας ως υποψηφιότητα ικανή εναντίον του Προέδρου Τραμπ.
«Πριν από λίγες μέρες ΜΜΕ και αναλυτές μάς είχαν ξεγραμμένους» είπε ο Μπάιντεν σε οπαδούς του στο Λος Άντζελες. «Κι εγώ είμαι εδώ για να πω ότι είμαστε ζωντανοί. Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μαζεύει τις αποσκευές του».
Άσχημα είναι τα νέα και για τον δισεκατομμυριούχο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Ουόρεν. Εκτός σημαντικού απροόπτου, η μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών θα κριθεί ανάμεσα σε δύο βετεράνους, τον Μπάιντεν και τον Σάντερς, με… απαγορευτική ηλικία: 77 ετών ο ένας, 78 ο άλλος.

Αναζητεί διέξοδο
«Εμείς θα πάρουμε το χρίσμα των Δημοκρατικών» διεμήνυσε ο Σάντερς από την Πολιτεία του, το Βερμόντ. Όμως δεν είναι πλέον το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Ακόμα και οι συνεργάτες του εξεπλάγησαν με το πόσο γρήγορα και αποφασιστικά συσπειρώθηκε γύρω από τον Μπάιντεν η μετριοπαθής πτέρυγα των Δημοκρατικών μετά τη νίκη του τελευταίου στη Νότια Καρολίνα.
Τι θα κάνουν οι χαμένοι; Η εύκολη απάντηση είναι ότι θα παραιτηθούν υπέρ του Μπάιντεν. Όμως, υπάρχει και το σενάριο που λέει ότι η Ουόρεν μπορεί να στηρίξει τον Σάντερς και ο Μπλούμπεργκ δεν έχει δυνατότητα να στηρίξει παρά μόνο τον Μπάιντεν. Αλλά… γιατί να το κάνει;

Το καλοκαίρι η απόφαση
Η μονομαχία μεταξύ Μπάιντεν και Σάντερς κινητοποίησε προφανώς τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους, που έσπευσαν μαζικά στις κάλπες. Η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη μεταξύ άλλων στο Μίσιγκαν, το Μισισιπί, το Μισούρι, το Οχάιο και θα ακολουθήσουν η Φλόριντα, το Ιλινόι και η Αριζόνα, όπου αναλυτές δίνουν καλές πιθανότητες στον Μπάιντεν. Ειδικότερα, Πολιτεία – κλειδί είναι η Φλόριντα λόγω και των εθνοτικών της χαρακτηριστικών.

Αν όμως κανένας εκ των Μπάιντεν και Σάντερς δεν εξασφαλίσει μέχρι τότε σαφές προβάδισμα, ο υποψήφιος του κόμματος θα προκύψει ενδεχομένως μέσω περίπλοκων διαδικασιών: αν δεν εξασφαλίσει κάποιος πλειοψηφία 1.991 αντιπροσώπων, τότε μπορεί να μπουν στο παιχνίδι οι 771 υπερεκλέκτορες – υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος που δεν δεσμεύονται από τα αποτελέσματα των προκριματικών. Ενώ ακόμα δεν έχουν μιλήσει η οικογένεια Ομπάμα και το Χόλιγουντ. 
Το ερώτημα που όμως πλανάται είναι τι θέλει το… εκτός κόμματος κατεστημένο. Δηλαδή τι θέλουν όσοι διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα που οδήγησε στην εκλογή Τραμπ; Θέλουν τον Σάντερς από τους Δημοκρατικούς και για ποιον λόγο; Αν υποθέσουμε ότι έχουμε απόσυρση από τη Συρία, συμφωνία με τους Ταλιμπάν και τη Βόρεια Κορέα και κόντρα με την Ε.Ε. και την Κίνα, τι άλλο μένει στην ατζέντα τους;
Οι απαντήσεις προσεχώς…
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:52