search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:50
MENU CLOSE

Συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για εκεχειρία στο Ιντλίμπ από τα μεσάνυχτα

05.03.2020 17:34
Συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν για εκεχειρία στο Ιντλίμπ από τα μεσάνυχτα - Media

 

Σε συμφωνία για τη διευθέτηση της κατάστασης στο Ιντλίμπ, η οποία προβλέπει την εκεχειρία στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, κατέληξαν σήμερα οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα τα μεσάνυχτα. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες διήρκεσαν περίπου έξι ώρες, δήλωσε ότι οι συνομιλίες δεν ήταν εύκολες αλλά ήσαν θετικές και ότι οι δύο χώρες βρήκαν μια κοινά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα που σχετίζεται με την όξυνση της κατάστασης στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε επίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν πρέπει να θέσει τέλος στα δεινά των αμάχων στη Συρία, στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Eίπε ότι «δεν συμφωνούμε πάντα με τους Τούρκους εταίρους μας όσον αφορά στις εκτιμήσεις των όσων συμβαίνουν στην Συρία, αλλά κάθε φορά σε κρίσιμες στιγμές, βασιζόμενοι στο υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων που έχει επιτευχθεί, μέχρι τώρα καταφέρναμε να βρίσκουμε σημεία τομής σε σημεία αμφιλεγόμενα που ανέκυπταν, να καταλήγουμε σε αποδεκτές λύσεις. Αυτό συνέβη και αυτή την φορά».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στη στενή προσωπική επαφή που έχει με τον Τούρκο πρόεδρο, η οποία όπως είπε, μας επιτρέπει να βρίσκουμε κοινές προσεγγίσεις στην λύση διεθνών προβλημάτων.

Απο την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «από τα μεσάνυχτα η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα «διατηρεί το δικαίωμα να αντιδράσει με όλη της την ισχύ και οπουδήποτε ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση του καθεστώτος» της Δαμασκού.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Το κείμενο της συμφωνίας, ανέγνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν οι πρόεδροι των δύο χωρών, μετά το τέλος των συνομιλιών τους στο Κρεμλίνο, οι οποίες διήρκεσαν περίπου έξι ώρες.

Η Μόσχα και η Άγκυρα, αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας, συμφώνησαν στο να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ασφαλείας στην επαρχία Ιντλίμπ στην περιοχή του αυτοκινητοδρόμου Μ4, ο οποίος θα αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο και θα έχει εύρος έξι χιλιομέτρων προς τον Βορρά και έξι χιλιομέτρων προς τον Νότο. Οι συγκεκριμένες παράμετροι της λειτουργίας του διαδρόμου ασφαλείας θα συμφωνηθούν μεταξύ των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας σε διάστημα επτά ημερών.

Η Ρωσία και η Τουρκία θα ξεκινήσουν από τις 15 Μαρτίου τις κοινές περιπολίες στον αυτοκινητόδρομο Μ4 στη Συρία από τον οικισμό Τρούμπα, που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την πόλη Σαρακέμπ έως το οικισμό Αίν Ελ Χαμπρ.

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν ως προς το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος της υπάρχουσας γραμμής επαφής στην ζώνη αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ από τις 6 Μαρτίου. « Συμφώνησαν…να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες κατά μήκος της υπάρχουσας γραμμής επαφής στη ζώνη αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ από τις 00:01 στις 6 Μαρτίου του 2020» αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας.

Η Μόσχα και η Άγκυρα διακηρύσσουν την αποφασιστικότητα τους να εξαλείψουν όλες τις τρομοκρατικές ομάδες, καθώς οι απειλές σε βάρος πολιτών και υποδομών δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με οποιεσδήποτε προφάσεις.

Όπως υπογραμμίζεται στο κέιμενο της συμφωνίας, η Ρωσία και η Τουρκία τάσσονται υπέρ της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Τέλος, στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι «Η διένεξη στη Συρία δεν έχει στρατιωτική λύση και πρέπει να διευθετηθεί ως εξέλιξη πολιτικής διαδικασίας, που θα υιοθετήσουν και θα υλοποιήσουν οι ίδιοι οι Σύροι σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Τι απαντά ο Άσαντ

Η Δαμασκός είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σταματήσει να στηρίζει τρομοκράτες, δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24, σχεδόν την ίδια στιγμή των κοινών δηλώσεων Πούτιν και Ερντογάν.

«Ο κοινός μας στόχος με τη Ρωσία είναι να απομακρύνουμε την Τουρκία από τη στήριξη τρομοκρατών και να την επαναφέρουμε στη φυσική της θέση», τόνισε ο Άσαντ. «Δεν μπορούμε να πετύχουμε έναν τέτοιο στόχο, ενώ ο Ερντογάν στηρίζει τρομοκράτες. Είναι αναγκαίο να απαλλαγούμε από τη στήριξη των τρομοκρατών και τότε η κατάσταση θα επιστρέψει (στην πρωτύτερη κατάσταση)», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Άσαντ, δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των λαών των δύο χωρών και οι εντάσεις συνδέονται με πολιτικά συμφέροντα. Συρία και Τουρκία διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2012.

Οι Σύροι δεν γνώριζαν…

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετχζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να συζητηθεί η κατάσταση στην περιοχή Ιντλίμπ, ώστε να μην καταστραφούν οι ρωσο- τουρκικές σχέσεις. Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον Τούρκο πρόεδρο για τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτικών στην Συρία, λέγοντας ότι ο συριακός στρατός δεν γνώριζε ότι πολεμούσε εναντίον Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ, όπως και ότι και ο συριακός είχε επίσης σοβαρές απώλειες.

«Πρέπει μαζί να συζητήσουμε οπωσδήποτε τα πάντα, όλη την κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε μέχρι σήμερα, ώστε να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο… ώστε να μην καταστραφούν οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις, τις οποίες εμείς –και όπως γνωρίζω και εσείς– αντιμετωπίζουμε πολύ προσεκτικά και τις διαφυλάττουμε», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης, ότι είναι αναγκαία η απευθείας προσωπική επικοινωνία τη στιγμή που οξύνεται η κατάσταση στην συριακή επαρχία. «Πάντα έχουμε τι να πούμε, αλλά και τώρα η κατάσταση στην γνωστή ζώνη, στο Ιντλίμπ, έχει οξυνθεί τόσο πολύ, που απαιτεί την απευθείας προσωπική συνομιλία» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ερντογάν για τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτικών στην περιοχή του Ιντλίμπ. «Στην αρχή της συνάντησής μας θέλω για μια ακόμη φορά να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου για τον θάνατο των στρατιωτικών σας στην Συρία», τονίζοντας ότι «ο θάνατος ανθρώπων είναι πάντα τραγωδία». «Δυστυχώς, όπως σας είχα πει και στην τηλεφωνική μας συνομιλία, κανένας, μεταξύ των οποίων και οι Σύροι στρατιωτικοί, δεν γνώριζαν τις θέσεις στις οποίες βρίσκονταν», δήλωσε ο Πούτιν, επισημαίνοντας ότι «την ίδια στιγμή και οι Σύροι στρατιωτικοί επλήγησαν και ο συριακός στρατός είχε σοβαρές απώλειες».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:48