search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:54
MENU CLOSE

Σημαντικές πιέσεις στην Ευρώπη, «παλεύει» να κρατήσει τις 700 μονάδες το Χ.Α.

06.03.2020 12:06
Σημαντικές πιέσεις στην Ευρώπη, «παλεύει» να κρατήσει τις 700 μονάδες το Χ.Α. - Media

 

Με αρνητικά πρόσημα και απώλειες που ξεπερνούν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες, κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς καθώς η έξαρση του κορωνοϊού συνεχίζει να έχει επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και οικονομίες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με αναλυτές, εδραιώνεται ο φόβος ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από την παγκόσμια επιδημία του κορωνοϊού θα είναι σοβαρός και θα έχει διάρκεια, ενώ οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, δεν φαίνεται να πείθουν τους επενδυτές ότι αρκούν για να μετριαστεί ο αρνητικός αντίκτυπος της επιδημίας.

Από εκεί και πέρα, “η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να ενισχύσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά τη συνεδρίασή της στις 18 και 19 Μαρτίου, για να περιορίσει την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών που προκαλεί ο κορωνοϊός”, εκτιμά η JP Morgan. Συγκεκριμένα αναμένεται πως η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τις αγορές ETF έτσι ώστε το υφιστάμενο επίπεδο να αυξηθεί στο ρυθμό των 9 τρισ. γεν, από 6 τρισ. γεν σήμερα.

“Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να κοστίσει 211 δισ. δολάρια στις οικονομίες της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού φέτος και να οδηγήσει την ανάπτυξη στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία”, προειδοποίησε σήμερα ο οίκος S&P Global Ratings, ενώ οι κυβερνήσεις της περιοχής κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν την επιδημία.

Άλμα έκαναν οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Τα συμβόλαια για τα “made in Germany” προϊόντα ενισχύθηκαν κατά 5,5%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τον Ιούλιο του 2014. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθούν κατά 1,4%.

Δυσμενείς επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία από την εξάπλωση του κορωνοϊού βλέπει η Fitch, καθώς αυξάνονται τις αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία του ΑΕΠ. Άμεσες κεντρικές παρεμβάσεις προβλέπονται καθοριστικές, για την αναχαίτιση του αρνητικού αντίκτυπου στην ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι “η αμερικανική οικονομία μπορεί να δεχτεί πλήγμα από την έξαρση του κορωνοϊού, αλλά η πρόκληση αυτή θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνησή του”.

“Απομακρύνθηκαν οι επενδυτές από τις περισσότερες κατηγορίες assets την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, με τα funds μετοχών και ομολόγων να καταγράφουν 36 δισ. δολάρια εκροές”, σύμφωνα με την Bank of America (BofA).

Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι “είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι το ‘sell off’ στις αγορές έχει τελειώσει”. Αναμένει 15% – 20% πτώση στον S&P 500, από το τελευταίο πιο υψηλό σημείο του.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης βρήκε τον γενικό δείκτη να έχει κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τις “μάχες” μεταξύ αγοραστών – πωλητών να επικεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή των 700 μονάδων, σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος, ενώ οι πτωτικές μετοχές είναι 10πλασιες των ανοδικών.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει σημειώσει, μέχρι στιγμής, χαμηλό στις 690,23 μονάδες (-5,21%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 55 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Και σήμερα από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπάρχει τίτλος που να διασώζεται με θετικό πρόσημο, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Alpha Bank (-7,14%), Εθνική (-5,22%), Πειραιώς (-6,35%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-5,96%), ΔΕΗ (-7,21%), ΕΥΔΑΠ (-5,08%), Motor Oil (-7,59%), Jumbo (-5,44%), Fourlis (-5,81%) και Σαράντης (-5,71%).

Για γενικευμένες πωλήσεις μιλάνε οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς, ενώ δεν αποκλείουν περαιτέρω υποχώρηση δεικτών και μετοχών, αν σε αυτό συνηγορήσουν διεθνείς αγορές και εγχώριες ειδήσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:54