search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:06
MENU CLOSE

Στήριξη στην Ελλάδα αλλά και επιφυλακτικότητα από το Βερολίνο

06.03.2020 17:37
Στήριξη στην Ελλάδα αλλά και επιφυλακτικότητα από το Βερολίνο - Media

 

Τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου στον Έβρο και δράση ελληνικών παρακρατικών οργανώσεων θέματα του κυβερνητικού μπρίφινγκ. Το Βερολίνο παραπέμπει στην ΕΕ ως αρμόδια να αξιολογήσει τα συμβάντα στα ελληνικά σύνορα.

Η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποτέλεσε και σήμερα το κεντρικό θέμα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο. Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων αφορούσαν κυρίως ζητήματα που σχετίζονται με την τήρηση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου από τις ελληνικές αρχές, το ενδεχόμενο της υπέρμετρης χρήσης βίας ενάντια σε άτομα που επιδιώκουν να περάσουν τα σύνορα ή ακόμη αν ένοπλοι ιδιώτες αυτοδικούν. Στις απαντήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ όσο και οι εκπρόσωπου των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργείων παρείχαν στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση αλλά εξέφρασαν και μια επιφυλακτικότητα σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των γεγονότων που διαδραματίζονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Παραπομπή στην Κομισιόν

Ενδεικτική για αυτή τη στάση είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με την βίαιη παρεμπόδιση προσφύγων από ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να μην διασχίσουν τα σύνορα στον Έβρο και να αιτηθούν άσυλο στην Ελλάδα. Η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει τη δική της «ερμηνεία» για το κατά πόσο τηρείται το ευρωπαϊκό δίκαιο από τις ελληνικές αρχές, δήλωσε ο Στέφεν Ζαίμπερτ. Αρμόδια να το κάνει είναι η Κομισιόν επειδή είναι «θεματοφύλακας» των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Προηγουμένως, το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk είχε διαβεβαιώσει αναφερόμενος στη στάση των ελληνικών αρχών στον Έβρο ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα «σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση». Παράλληλα δήλωσε πως «υποθέτει» ότι οι χειρισμοί στα σύνορα συνάδουν με την αρχή της αναλογικότητας και είναι «κατάλληλοι». Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ στο μπρίφινγκ, «σαφώς επικρατεί μια ιδιαίτερη κατάσταση όταν χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν, ενδεχομένως, παράνομα τα σύνορα.» Τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν σε αυτή την περίπτωση διαφέρουν από αυτά που ισχύουν υπό κανονικές συνθήκες, δήλωσε. Αλλά «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αναστέλλονται θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές.» Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην πορεία η ΕΕ θα αξιολογήσει την όλη κατάσταση στα ελληνικά σύνορα. 

Το μονοπώλιο χρήσης βίας είναι κρατικό

Ερωτηθείς στο μπρίφινγκ για την τρέχουσα βοήθεια της Γερμανίας προς την Ελλάδα εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσε ότι μετά από ελληνικό αίτημα θα αποσταλούν το επόμενο διάστημα ακόμη 11 γερμανοί αστυνομικοί. Ήδη βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο αποστολής της Frontex περίπου 60 αστυνομικοί υπάλληλοι. Τα καθήκοντά τους ασκούν υπό την καθοδήγηση ελληνικών αρχών και στη βάση του ελληνικού δικαίου. Σε κάθε περίπτωση όμως, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, οι γερμανοί αστυνομικοί δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε παράνομες ενέργειες, «μάλιστα έχουν την υποχρέωση να τις καταγγείλουν».

Αφορμή για αυτή την επισήμανση είναι πληροφορίες σε γερμανικά ΜΜΕ ότι ελληνικές στρατιωτικές και δυνάμεις της αστυνομίας στον Έβρο συνεργάζονται στενά με ένοπλες ομάδες ιδιωτών. Όπως κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, το μονοπώλιο της άσκησης βίας ανήκει στις κρατικές αρχές και όχι σε ιδιώτες. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν διαθέτει πάντως δικές του πληροφορίες ότι παραβιάζεται αυτή η αρχή και ούτε αν γερμανοί ακροδεξιοί έχουν πάει στα σύνορα στον Έβρο και βρίσκονται σε επαφή με έλληνες ομοϊδεάτες τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:05