30/09/2020 09:10:49
8.3.2020
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2115 στις 5-3-2020

Orfeas 2020: Η πρώτη queer opera στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Photos)

Orfeas 2020: Η πρώτη queer opera στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Photos) - Media

 

Η πρώτη ελληνική queer όπερα «Orfeas 2020» παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για μια ριζική διασκευή της εμβληματικής μπαρόκ όπερας «Ορφέας» του Κλαούντιο Μοντεβέρντι από το ντουέτο εννοιολογικής τέχνης ΦΥΤΑ. Η όπερα σε παράφραση «Orfeas 2020», που αποτελεί μια ανατρεπτική ανακατασκευή τόσο για το παρελθόν όσο και για το μέλλον των πολιτικών της ταυτότητας, υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εναλλακτική Σκηνή και θα παρουσιαστεί για έξι παραστάσεις.

Το εννοιολογικό περφόρμανς ντούο ΦΥΤΑ στη διασκευή της όπερας «Ορφέας» ακολουθεί μεν τα δομικά στοιχεία του πρωτότυπου κειμένου, τοποθετώντας, ωστόσο, τη δράση στο κοντινό μέλλον μιας χώρας σαν την Ελλάδα, ενώ επιπλέον θίγει καίρια ζητήματα, όπως οι διάφορες ριζοσπαστικές πολιτικές, η έννοια της «επανάστασης» στον ύστερο καπιταλισμό, όπως επίσης και οι τρόποι με τους οποίους οι νεοσυντηρητικές πολιτικές μπορούν να οικειοποιηθούν δικαιωματικούς λόγους των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων.

«Το έργο παρουσιάζεται σε µια κρίσιµη στιγµή της ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας, εν µέσω συζητήσεων γύρω από τον (υποτιθέµενο) πόλεµο των πολιτισµών και µιας γενικότερης επιστροφής σε νεο-αντιδραστικά αφηγήµατα και πολιτικές. Έναυσµα για το γράψιµο της παράστασης αποτέλεσε η κανιβαλιστική οχλαγωγία που ακολούθησε τη δολοφονία του ακτιβιστή και drag queen Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh. Τι ακριβώς µάθαµε για την ελληνική κοινωνία εκείνη την περίοδο και τι επιφυλάσσει το µέλλον τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη σε σχέση µε τα ανθρώπινα δικαιώµατα; Πόσο δεδοµένα θα είναι τα κεκτηµένα των πολιτικών αγώνων του 20ού αιώνα;» σημειώνει το ΦΥΤΑ για την queer εκδοχή του «Ορφέα».

Άλλωστε, ο «Ορφέας» αποτελεί μια από τις πρώτες όπερες στην ιστορία του είδους που γράφτηκε πριν παγιωθούν οι σκηνικές παρεμβάσεις της όπερας. Το γεγονός αυτό κάνει το έργο ιδιαίτερα ευέλικτο αναφορικά με τις διασκευές, καθώς και κατάλληλο να υπερβεί τόσο την αισθητική όσο και τους επικοινωνιακούς διαύλους μιας άλλης εποχής.

Έτσι, στην ανακατασκευή του έργου «Orfeas 2020» από το ΦΥΤΑ, παρατηρούμε τον μπαρόκ ήχο να ενώνεται με ρετρο-φουτουριστικά συνθεσάιζερ των 80s και την οπερατική εκφορά του λόγου να «μπλέκεται» με μια µεταδραµατική προσέγγιση της περφόρµανς αρτ. Από την άλλη, ο ζωντανός θεατρικός χώρος εμπλουτίζεται με ένα πολυµεσικό ψηφιακό πλέγµα, ενώ στις πληθωρικές οπτασίες των θεϊκών χαρακτήρων του µύθου προστίθενται οι σύγχρονες θεότητες της queer DIY πανκ µόδας.

Σύνοψη του έργου

O Ορφέας είναι ένας επιτυχημένος και ιδιαίτερα φιλόδοξος ηγέτης. Αποτελώντας τον πρώτο ανοιχτά γκέι πρωθυπουργό της Ελλάδας, λαμβάνει την αμέριστη αποδοχή του λαού – ή τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο ίδιος. Ένα απρόσμενο περιστατικό, ωστόσο, γίνεται η αφορμή ώστε να ανοίξουν μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που ο ίδιος θεωρούσε λυμένα.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ορφέας είναι αποφασισμένος να αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο δρομολογούνται τα διάφορα θέματα στη χώρα και προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του είναι έτοιμος να αναμετρηθεί ακόμα και με τα μεγάλα πνεύματα της Ιστορίας.

Σε μια κατάβαση, λοιπόν, στο σκοτεινό εργαστήριο των εθνικών μύθων της ελληνικότητας, το Μουσείο Μεταφυσικής Ιστορίας, ο Ορφέας καλείται να αποδείξει ότι ο ορθολογισμός του είναι ικανός να πείσει ακόμη και τις πιο αντιδραστικές φωνές.

Η ρητορική του δεινότητα, ωστόσο, όπως και η λαοφιλία του, είναι αρκετά ώστε να επιτύχει μια ριζική αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος; Στο τέλος του ταξιδιού του, ο Ορφέας έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του και τις δικές του αντιφάσεις τη στιγμή που τα όρια των δυνατοτήτων του δοκιμάζονται σκληρά…

Η σκηνοθεσία του έργου είναι του Φιλ Ιερόπουλου, ενώ τη μουσική σύνθεση υπογράφουν η Αντριάνα Μίνου, ο Αλέξανδρος Δρόσος και ο Φιλ Ιερόπουλος. Τη μεταγραφή υπογράφουν ο Αλέξανδρος Δρόσος και ο Ιάσων Μαρμαράς, ενώ το λιμπρέτο η Αντριάνα Μίνου και ο Φοίβος Δούσος. Η μουσική διεύθυνση ανήκει στον Ιάσωνα Μαρμαρά, ενώ αξίζει να αναφερθεί και η συμμετοχή ενός καστ ανερχόμενων μονωδών που συνθέτουν οι Γεώργιος Ιατρού, Λητώ Μεσσήνη, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Νίκος Ζιάζιαρης, Σταμάτης Πακάκης, Γιώργος Ρούπας και Αντώνης Σταμόπουλος.

Στον ρόλο της Λογικής το ολόγραμμα της Έλενας Ακρίτα.

Συμμετέχει εξαμελές μουσικό σύνολο.

INFO

Εναλλακτική Σκηνή, Εθνική Λυρική Σκηνή, Καλλιθέα

Από 13 έως 29.3.20

Πρόσθετες πληροφορίες / κρατήσεις: www.nationalopera.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.