27/05/2020 18:24:32
23.6.2012

Αν είστε καλά παιδιά, θα πάρετε τη δόση

Αν είστε καλά παιδιά, θα πάρετε τη δόση - Media

Θα δώσουν χείρα βοηθείας, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτηρητές μας αν η νέα κυβέρνηση είναι καλό παιδί και προβεί σε σαφείς δεσμεύσεις για τη συνέχιση της «προ­σαρμογής»! Συζητάνε, λοιπόν, να δοθεί μία ενδι­άμεση δόση, για να μας έχουν και στο χέρι, που να καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες με το εξωτερι­κό, αλλά και την τρύπα στα διαθέσιμα, έως ότου έρθει το νέο μνημόνιο.

Η λογική είναι η εξής: Το 2ο μνημόνιο που θε­σπίστηκε τον Μάρτιο είναι... κλινικά νεκρό στους πιο πολλούς διαρθρωτικούς του στόχους (απο­κρατικοποιήσεις, τράπεζες, αγορές κ.λπ.), αλλά το δημοσιονομικό σκέλος (πρωτογενές έλλειμμα) προς το παρόν είναι εντός στόχων. Έτσι, έχει πέ­σει στο τραπέζι, με βάση μόνο αυτό το κριτήριο, να δοθεί ένα ποσό που να μην τραβήξει το «χαλί» από τη νέα κυβέρνηση, έως ότου ολοκληρωθούν δύσκολες διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Διαφορετικά, η Ε.Ε. θα καλύπτει μόνο το εξω­τερικό «άνοιγμα» της χώρας, η οποία θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τα έσοδά της, δηλαδή με τον κίνδυνο των... «έναντι» σε μισθούς και συντά­ξεις προ των πυλών.

Ο χρόνος για τα διαθέσιμα του ελληνικού Δη­μοσίου μετρά αντίστροφα, με τις εκτιμήσεις της απερχόμενης κυβέρνησης να κάνουν λόγο για λεφτά έως τις 20-21 Ιουλίου (όταν θα πρέπει να πληρωθούν οι προκαταβολές για μισθούς και συντάξεις Αυγούστου) και τις ληξιπρόθεσμες (και μη) οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες να γιγα­ντώνονται στερεύοντας την αγορά και προκαλώ­ντας τεράστια προβλήματα σε ταμεία και νοσο­κομεία.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ακόμη και στο σενάριο του άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης, θα είναι χρονοβόρες: αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης και τις προγραμμα­τικές δηλώσεις θα κατέβει για συζητήσεις και για τσεκάρισμα του μνημονίου.

Η πρώτη κάθοδος υπολογίζεται περί το τέλος του μήνα. Η τρόικα – στο πιο ταχύ σενάριο – θα λάβει τα στοιχεία για να αρχίσει να γράφει την έκ­θεση προόδου.

Θεωρητικά αυτό θέλει χρόνο, άγνωστο πόσο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον το μεσοπρόθεσμο των 11,6 δισ. ευρώ επαναπροσανατολίζεται χρονι­κά για τον Αύγουστο (αντί για τον Ιούνιο που έπρε­πε να ανακοινωθεί). Επίσης, οι Βρυξέλλες εκτι­μούν ότι η επιμήκυνση του μνημονίου κατά 1-2 έτη θεωρείται πιθανότερο να γίνει στη συνέχεια, από τον Σεπτέμβριο και αφού πρώτα κατατεθεί ο προϋ­πολογισμός του 2013, ληφθούν δεσμεύσεις για το «κλείσιμο» του 2012 και βρεθούν οι πηγές κάλυ­ψης του επιπλέον δανείου που θα χρειαστεί.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.