search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:36
MENU CLOSE

Ιερουσαλήμ

22.06.2012 14:50
Ιερουσαλήμ - Media

Ο σχετικά νέος συγγραφέας μεταφράζεται για πρώτη φορά στη γλώσσα μας με τα διαπιστευ­τήρια του πρόσφατα χαμένου διάσημου συμπα­τριώτη του Ζοζέ Σαραμάγκου. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα ξεχωριστό για πολλούς λόγους. Ο βασικότερος όλων είναι ότι ο συγγραφέας σε πείσμα των καιρών με το βιβλίο του «Ιερου­σαλήμ»θέτει το στοίχημα της λογοτεχνίας που δεν το καθορίζει ο συρμός και η κουραστική λογική του ευπώλητου.

Γκονσάλο Μ. Ταβάρες 

Μετάφραση: Αθηνά Ψυλλιά 

Εκδόσεις: Καστανιώτη 

Σελ.: 180 

Ο σχετικά νέος συγγραφέας μεταφράζεται για πρώτη φορά στη γλώσσα μας με τα διαπιστευ­τήρια του πρόσφατα χαμένου διάσημου συμπα­τριώτη του Ζοζέ Σαραμάγκου. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα ξεχωριστό για πολλούς λόγους. Ο βασικότερος όλων είναι ότι ο συγγραφέας σε πείσμα των καιρών με το βιβλίο του «Ιερου­σαλήμ»θέτει το στοίχημα της λογοτεχνίας που δεν το καθορίζει ο συρμός και η κουραστική λογική του ευπώλητου. Από την πρώτη λοιπόν σελίδα γίνεται φανερό ότι όλα διαπνέονται από μια ανανεωτική ματιά πάνω στη λογοτεχνική ιδέα. Όλα ξεκινούν μέσα σε έναν περιορισμένο απροσδιόριστο χρόνο, ξημερώματα μιας 29ης Μαΐου. Σε αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα χωρούν πέντε ιδιαίτερες ζωές, που η μοίρα τους περιπλέκεται μέσα από μια εντυπωσιακή ψυχο­λογική πολυπλοκότητα. Όλα αρχίζουν από μια ανατρεπτική σκηνή όπου ο Ερνστ Σπένγκλερ, ο ένοικος μιας σοφίτας, ετοιμάζεται να αυτοκτονή­σει πηδώντας στο κενό. Εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, ο επίμονα επαναλαμβανόμενος ήχος ενός τηλεφωνήματος τον αποσυντονίζει. Στην άλλη άκρη του ακουστικού είναι η Μύλια, η οποία δεν έχει κλείσει μάτι ξενυχτώντας. Τον υποψήφιο αυτόχειρα και τη Μύλια τούς συνδέει ένα παιδί, το άσυλο ψυχοπαθών «Γκέοργκ Ρόζενμπεργκ» και ο ψυχίατρος Τέοντορ Μπούσμπεκ. Επιπλέον το παιδί του Ερνστ και της Μύλια το έχει αναλάβει ο ψυχίατρος Τέοντορ, ο οποίος περίπου την ίδια ώρα που ο Ερνστ ετοιμαζόταν να πηδήσει από τη σοφίτα του αλλά τον έκοψε το τηλεφώνημα της Μύλιας, ο ίδιος άφηνε το υπό την προστασία του παιδί σπίτι για να πάει να συναντήσει μια πόρνη, τη Χάνα, της οποίας ο νταβατζής ήταν ένας πρώ­ην πολεμιστής, ο Χίνερκ Ομπστ.

Ξενοφών Μπρουντζάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:35