search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:23
MENU CLOSE

«Αλλάζει» η βιομηχανία των έξυπνων κινητών – Παρεμβάσεις της Ε.Ε. να μειωθεί η παραγωγή «ηλεκτρονικών σκουπιδιών»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2115
5-3-2020
10.03.2020 04:00
mob.jpg

 

Αν ήμασταν στο Facebook, η σχέση της Ε.Ε. με τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας θα περιγραφόταν με το status «Είναι μπερδεμένη». Οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι τα τεχνολογικά επιτεύγματα που έρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ και την Κίνα κάνουν ευκολότερη τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούν ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Amazon, η Google (Alphabet, πλέον) ή η Apple, εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά για να πιέζουν προς κατευθύνσεις που ούτε τους καταναλωτές εξυπηρετούν ούτε, όμως, βοηθούν στις πολιτικές της Ε.Ε.

Ήδη είναι γνωστά τα νομικά μπλεξίματα της Google και της Apple με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είτε έχει ήδη ρίξει «καμπάνες» για ζητήματα ανταγωνισμού είτε διερευνά πιθανές στρεβλώσεις λόγω δεσπόζουσας θέσης στην αγορά. 
Αυτό που ίσως περνά απαρατήρητο είναι ότι η Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να πιέζει και τους κατασκευαστές φορητών συσκευών επικοινωνίας (smartphones, tablets κ.λπ.) να υιοθετήσουν κοινές πρακτικές και, κυρίως, εξαρτήματα, ώστε και οι συσκευές να είναι συμβατές με διάφορους κανονισμούς, αλλά και να μειωθεί η παραγωγή «ηλεκτρονικών σκουπιδιών», δηλαδή άχρηστων εξαρτημάτων.

Απόφαση για κοινό φορτιστή
Όσοι χρησιμοποιούν για χρόνια κινητά τηλέφωνα ξέρουν καλά τι συνέβαινε: αγόραζες καινούργια συσκευή και, ανάλογα με την εταιρεία, χρειαζόσουν διαφορετικό φορτιστή, καλώδιο για ακουστικά και κάμποσα άλλα αξεσουάρ. Αν τα εξαρτήματα από την προηγούμενη συσκευή δεν έκαναν στην καινούργια, τόσο το χειρότερο: τα πετάγαμε και αγοράζαμε νέα. 
Από το 2009 η Ε.Ε. επιχείρησε να βάλει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία, καλώντας τις κατασκευάστριες εταιρείες να υιοθετήσουν ένα κοινό βύσμα για τους φορτιστές των συσκευών και ένα κοινό βύσμα για τα ακουστικά (mini-USB και βύσμα 3,5 mm, αντίστοιχα), θέτοντας ένα κοινό στάνταρ, όπερ και εγένετο για το περίπου 90% των συσκευών. 

Ωστόσο, εδώ και μερικά χρόνια το… Μνημόνιο Κατανόησης (ναι, δεν είναι πλάκα…) μεταξύ Ε.Ε. και εταιρειών έληξε και περάσαμε σε μια κατάσταση που άρχισε να θυμίζει το παρελθόν, καθώς κάθε εταιρεία έκανε ό,τι τη βόλευε.
Βλέποντας ότι τα πράγματα ξεφεύγουν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε με τεράστια πλειοψηφία (582 υπέρ έναντι 40 κατά) στα τέλη Ιανουαρίου ψήφισμα με το οποίο καλεί την Επιτροπή να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία έως το τέλος του 2020, η οποία θα υποχρεώνει τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν συγκεκριμένο τύπο βύσματος για τη φόρτιση (και ό,τι άλλο) των smartphones, με επικρατέστερο στάνταρ αυτό του τύπου USB-C, ο οποίος ήδη χρησιμοποιείται στα περισσότερα κινητά, αν και υπάρχουν διάφορες εκδοχές του.

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση είναι η μείωση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων, καθώς υπολογίζεται πως κάθε χρόνο παράγονται περίπου 50 εκατ. τόνοι παγκοσμίως, δηλαδή σχεδόν 6 κιλά για κάθε άνθρωπο. Μάλιστα στην Ευρώπη οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 12,3 εκατ. τόνοι και 16,6 κιλά ηλεκτρονικών απορριμμάτων ανά κάτοικο, ποσά που οι Βρυξέλλες επιδιώκουν με τη σχετική πρωτοβουλία να μειώσουν δραστικά.

Οι μπαταρίες στο στόχαστρο
Την ίδια στιγμή διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι, μετά τους φορτιστές, η Ε.Ε. βάζει στο «στόχαστρο» και τις μπαταρίες των φορητών συσκευών ή, για να είμαστε ακριβείς, τον τρόπο αντικατάστασής τους. Τι συμβαίνει; Τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα smartphones είναι ερμητικά κλειστά, με τις μπαταρίες να είναι ενσωματωμένες στο σασί του κινητού. 
Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι το κάνουν για λόγους αισθητικής και ασφάλειας, αλλά και καινοτομίας (καλύτερη προστασία από νερό και σκόνη, δυνατότητα ασύρματης φόρτισης κ.λπ.) και ότι το «ερμητικά κλειστό» κινητό είναι καλύτερο από εκείνο που έχει μετακινούμενα μέρη (όπως, π.χ., την «πλάτη» που άνοιγε για να μπει η μπαταρία, η κάρτα SIM ή η κάρτα μνήμης). 

Ωστόσο η πρακτική αυτή έχει κάνει την επιδιόρθωση των συσκευών ιδιαίτερα δύσκολη (συν ότι ενέχει τον κίνδυνο απώλειας της εγγύησης) και πρακτικά αδύνατη την αντικατάσταση της μπαταρίας από τον καταναλωτή, καθώς χρειάζονται ειδικά εργαλεία και τεράστια προσοχή για οιαδήποτε εργασία στις συσκευές. 
Σύμφωνα, λοιπόν, με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέρρευσε πρόσφατα, οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται σε νέα νομοθετική πρωτοβουλία που θα υποχρεώσει τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών να τοποθετούν τις μπαταρίες με τρόπο ώστε να είναι εύκολη η αντικατάστασή τους. 

Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι το σχετικό νομικό κείμενο θα κατατεθεί στα μέσα Μαρτίου και θα αφορά smartphones, tablets και ασύρματα ακουστικά, με στόχο όχι μόνο την πιο εύκολη αντικατάσταση των μπαταριών σε αυτές τις συσκευές, αλλά και την αύξηση της δυνατότητας ανακύκλωσής τους.

Η εικόνα της αγοράς
Οι δύο αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. φαίνεται ότι θα έχουν μείζονες επιδράσεις στην αγορά κινητών συσκευών στο άμεσο μέλλον.
Όσον αφορά τους φορτιστές, βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των κινητών Android έχει ήδη υιοθετήσει το βύσμα USB-C, με την Apple να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς χρησιμοποιεί το βύσμα Lightning στα iPhone, επιμένοντας ότι μια κίνηση σαν αυτή της Ε.Ε. θα παρεμποδίσει την καινοτομία και θα προκαλέσει προβλήματα στους περίπου ένα δισεκατομμύριο καταναλωτές που χρησιμοποιούν τα προϊόντα της.

Ωστόσο, για το ζήτημα της εύκολης αντικατάστασης της μπαταρίας τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο μέρος των smartphones είναι τα λεγόμενα «γυάλινα σάντουιτς», ήτοι συσκευές που έχουν μπροστά και πίσω γυαλί και ανάμεσα ένα μεταλλικό ή πλαστικό σασί που κρύβει τα… εντόσθια της συσκευής, ενώ υπάρχουν και πολλές με ενιαίο μεταλλικό σώμα. 
Οποιαδήποτε αλλαγή – ιδίως αν αποτυπωθεί σε νομικό κείμενο – αναμένεται να προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο κατασκευής των συσκευών, οπότε αναμένονται οι αντιδράσεις. Πολλώ δε μάλλον αν ληφθεί υπόψη ότι η αγορά των κινητών συσκευών τα τελευταία χρόνια θεωρείται στάσιμη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:22