search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:53
MENU CLOSE

«Μαύρη Δευτέρα» στις αγορές: Κορωνοϊός και πόλεμος τιμών στο πετρέλαιο «γκρέμισαν» τα χρηματιστήρια – Βυθίζεται η Wall Street

09.03.2020 19:29
Βυθίζονται οι διεθνείς αγορές παρά τις ενέσεις ρευστότητας - Media

 

Βυθίστηκαν την Δευτέρα τα διεθνή χρηματιστήρια, με φόντο τις ανησυχίες για την επιδημία του κορωνοϊού και την καρακρήμνιση της τιμής του πετρελαίου.

Οι τιμές του αργού κατέγραψαν βουτιά έως 33% αφού η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πόλεμο τιμών με τη Ρωσία, οδηγώντας τους επενδυτές που ήδη ανησυχούν για τον κορωνοϊό να αναζητήσουν την ασφάλεια των ομολόγων και του γεν.

Με τις αγορές να βρίσκονται σε πανικό λόγω της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου και των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, η διαπραγμάτευση των αμερικανικών μετοχών ανεστάλη αμέσως μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, για να αποκατασταθεί και πάλι λίγο αργότερα, όταν ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε βουτιά 7%.

Στις 21:20 ώρα Ελλάδας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης διολισθαίνει κατά 7,13% ή 1.844,30 μονάδες και διαμορφώνεται στις 24.020,48 μονάδες, ενώ έφτανε να χάνει έως και 2.000 μονάδες. Ο δείκτης εταιριών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq υποχωρεί κατά 543,44 μονάδες 6,34% στις 8.032,18 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500, που αντιπροσωπεύει τις 500 μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις στη Wall Street, καταγράφει πτώση 205,50 μονάδων -6,91% και διαμορφώνεται στις 2.766,87 μονάδες. 

Την ώρα που έγινε η διακοπή των συναλλαγών, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average είχε ήδη σημειώσει πτώση 7,29% και ο Nasdaq είχε καταγράψει απώλειες 6,86%. Η βουτιά κατά 7% του S&P 500 προκάλεσε αυτόματη διακοπή των συναλλαγών για 15 λεπτά. 

Η Σαουδική Αραβία αιφνιδίασε τις αγορές με τα σχέδιά της να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή ύστερα από την κατάρρευση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία για μείωση της παραγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ και το αμερικανικό αργό μειώθηκαν έως και 14 δολάρια στα 31,02 δολάρια και τα 27,34 δολάρια το βαρέλι, σε μια χαώδη διαπραγμάτευση πριν ανακτήσουν μέρος των απωλειών τους. 

Το μπρεντ τελικώς έχασε 10,91 δολάρια ή -24,1%, στα 34,36 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI κατρακύλησε 10,15 δολάρια ή -24,59% στα 31,13 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας τις χειρότερες τιμές του από το 1991 και τον πόλεμο του κόλπου.

«Η χρονική συγκυρία αυτού του περιβάλλοντος χαμηλότερων τιμών αναμένεται να περιοριστεί σε κάποιους μήνες εκτός κι αν ο συνολικός αντίκτυπος του ιού στην παγκόσμια αγορά και την καταναλωτική εμπιστοσύνη πυροδοτήσει την επόμενη ύφεση», σχολίασε ο Κιθ Μπάρνετ, αντιπρόεδρος στρατηγικής ανάλυσης στην ARM Energy στο Χιούστον.

Η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο επιχειρεί να τιμωρήσει τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό αργού στον κόσμο, επειδή δεν τάχθηκε υπέρ των μειώσεων στην παραγωγή που προτάθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον ΟΠΕΚ.

Η τελευταία φορά που η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί έδωσαν μάχη σαν αυτή για μερίδιο στην αγορά ήταν μεταξύ του 2014 και του 2016 σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν παραγωγή από τις ΗΠΑ, που έχουν γίνει ο μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου.

«Η συμφωνία ήταν ανέκαθεν καταδικασμένη να αποτύχει», δήλωσε ο Ματ Στάνλεϊ, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Starfuels στο Ντουμπάι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέδωσε την αιφνίδια πτώση του αμερικανικού χρηματιστηρίου στη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για τις αγορές πετρελαίου, αλλά και στα Fake News, εν μέσω μιας ολισθαίνουσας ζήτησης που υπάρχει για αργό πετρέλαιο εξαιτίας του κοροναϊού.

Οι επενδυτές συνέχισαν να αναζητούν ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία εν μέσω πρόσθετων φόβων ότι ο κορωνοϊός θα διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και θα στρέψει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, επισημαίνοντας ότι ο κορωνοϊός θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κάτω από το 0,5% για πρώτη φορά, ενώ του 30ετούς έπεσε κάτω από το 1%, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου, ύστερα από την απρόσμενη χαλάρωση στην οποία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε νωρίτερα έως το 0,318% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το 2011.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου –του κορυφαίου ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου της ευρωζώνης– υποχώρησε στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του -0,863%.

Το δολάριο επέκτεινε την πτώση του στα 101,58 γεν, επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τα τέλη του 2016. Νωρίτερα σημείωσε πτώση σχεδόν 3% στα 102,42 γεν. Το ευρώ ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 και πλέον μηνών στο 1,1492 δολάριο, και διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 1,1410 δολάριο.

Η ταχύτητα με την οποία διαδίδεται ο κορωνοϊός σε όλο τον κόσμο και με τους θανάτους που προκαλεί έχει πλήξει τις διεθνείς αγορές.

Από τη Δευτέρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε περισσότερα από 111.000 με τουλάχιστον 3.800 νεκρούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κατάσταση επιδεινώνεται επίσης στις ΗΠΑ, με τη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια και το Όρεγκον να δηλώνουν όλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

«Η ιδέα ότι οι χαμηλότερες τιμές βενζίνης πρόκειται να “βάλουν” περισσότερα μετρητά στις τσέπες των εργαζομένων και να δώσουν ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες και στην οικονομία δεν φαίνεται να μετριάζουν το χτύπημα για τους επενδυτές», δήλωσε ο Chris Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της MUFG Union Bank. 

Ο χρυσός, ένα άλλο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, ξεπέρασε τα 1.700 δολ. η ουγγιά, χτυπώντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012.

Με μεγάλη πτώση, τη χειρότερη των τελευταίων ετών, έκλεισαν και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 7,94% πέφτοντας στις 10.625,02 μονάδες, μειωμένος κατά 916,8 μονάδες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση για τον συγκεκριμένο δείκτη από την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ο δείκτης MDax κατέγραψε μικρότερη πτώση, κατά 6,70% και έκλεισε στις 23.091,71 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους ο Dax έχει χάσει το 19,81% της αξίας του.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο πανικός λόγω της επιδείνωσης της επιδημίας και την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας για την παραγωγή πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης CAC 40 να υποχωρήσει στις 4.707,91 μονάδες, μειωμένος κατά 8,39%. Η σημερινή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από το 2008.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε επίσης με μεγάλη πτώση, κατά 7,69%, στις 5.965,77 μονάδες.

Οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές κοντά στα χαμηλά ημέρας, οι απώλειες συνοδεύτηκαν από αξιοπρόσεκτα υψηλό τζίρο, δεν υπάρχει τίτλος από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που να έκλεισε, έστω, αμετάβλητος, 84 μετοχές τερμάτισαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 10%, ενώ μόνο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 5,5 δισ. ευρώ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε σε περιοχή «bear market» –μια μείωση άνω του 20% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου. Οι πετρελαϊκές μετοχές βυθίστηκαν, με την Premier Oil να σημειώνει πτώση 54% και τον ενεργειακό κολοσσό BP να καταγράφει απώλειες σχεδόν 20%.

Οι απώλειες στην Ευρώπη ακολούθησαν τη μεγάλη πτώση στην Ασία. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 4,4% στη χειρότερη ημέρα του από τον Αύγουστο του 2015 ενώ ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε βουτιά 5,1%. Η χρηματιστηριακή αγορά της Αυστραλίας έκλεισε με βαριές απώλειες 7,3%, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:52