search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:49
MENU CLOSE

Επιχείρηση αντίδρασης σε Ευρώπη και Χ.Α.

10.03.2020 12:22
Επιχείρηση αντίδρασης σε Ευρώπη και Χ.Α. - Media

 

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά την ελεύθερη πτώση των χθεσινών συνεδριάσεων και μετά τη χειρότερη μέρα της Wall Street από την οικονομική κρίση του 2008.

Ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές δίνει και η προοπτική πιθανών νέων μέτρων από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι “θα ληφθούν μέτρα μεγάλου εύρους για την ελάφρυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία είναι αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού”, διαβεβαιώνοντας πως αυτά θα παρουσιαστούν λεπτομερώς σήμερα Τρίτη.

Από εκεί και πέρα, “η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει να δαπανήσει 430,8 δισ. γεν (4,1 δισ. δολάρια) μέσω ενός δευτέρου πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα συνολικά 1,6 τρισ. γεν, για να στηρίξει την εταιρική χρηματοδότηση στο πλαίσιο του πακέτου αυτού”, σύμφωνα με δυο κυβερνητικές πηγές με άμεση γνώση του θέματος που μίλησαν στο Reuters.

“Η κρίση του κορωνοϊού θα προκαλέσει ύφεση στη Γερμανία”, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ινστιτούτο Ifo της Γερμανίας, μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό SWR. Όπως δήλωσε ο οικονομολόγος Clemens Fuest, βλέπει τον κόσμο να βρίσκεται στο χείλος μιας οικονομικής κρίσης και υπάρχουν παραλληλισμοί με το 2008, όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση.

“Μέτρα ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ θα εγκρίνει η ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να αντισταθμίσει την επίπτωση της επιδημίας του κορωνοϊού”, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας. Μιλώντας στο Radio Capital, ο Stefano Patuanelli είπε πως “τα μέτρα πιθανότατα θα προκαλέσουν αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού προς το 3% του ΑΕΠ φέτος”.

Κατά 0,1% αυξήθηκε το ΑΕΠ στις 19 χώρες του ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, όπως επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Κατά 0,3% αυξήθηκε η απασχόληση στην ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία επιβεβαίωσε την προκαταρκτική εκτίμησή της.

“Η επιδημία του κορωνοϊού θα έχει αρνητική επίπτωση στις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς θα επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους”, σύμφωνα με έκθεση της Moody’s.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τέσσερις ώρες συνεδρίασης, οι βασικοί δείκτες έχουν κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, καθώς είναι σε εξέλιξη προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με το ελληνικό χρηματιστήριο να ακολουθεί, με διαθέσεις υπεραπόδοσης, την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 640 μονάδων, έχοντας σαν, μέχρι στιγμής, υψηλό τις 645,06 μονάδες (+8,77%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 54,5 εκατ., από τα οποία τα 1,4 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πλην της 3E (-1,64%) κινούνται με θετικό πρόσημο, ενώ ξεχωρίζουν οι Alpha Bank (+19,89%), Εθνική (+12,75%), Eurobank (+17,74%), Viohalco (+12,01%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+18,60%), ΔΕΗ (+18,20%), Ελλάκτωρ (+17,23%), ΕΧΑΕ (+10,67%), Lamda Development (+13,22%), TITC (+16,85%), Fourlis (+11,55%) και Σαράντης (+16,51%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών & Λειτουργίας Αγορών της 18/2/2020, κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και κατόπιν της άρσης της αναστολής διαπραγμάτευσης, οι μετοχές της εταιρείας Entersoft μεταφέρονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής θα είναι ελεύθερο. Αρχική Τιμή: €7,0000.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, είναι ζητούμενο το κλείσιμο των βασικών δεικτών κοντά στα υψηλά ημέρας, καθώς υποχώρηση σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, θα εντείνει τις ανησυχίες των traders.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:45