19/01/2019 17:46:45
2.3.2010

Το ατυχέστερο... πλάσμα του κόσμου...

Το ατυχέστερο... πλάσμα του κόσμου... - Media

Η λευκωματίνη παράγεται από το πλάσμα του αίματος και είναι απαραίτητη για την επούλωση των πληγών των εγκαυματιών και την ανακούφιση των βαριά πασχόντων. Το γεγονός λοιπόν ότι κάποιοι ανώνυμοι έλληνες αιμοδότες, προσέφεραν ευπειθώς τις φλέβες τους στις φιλάνθρωπες –υποτίθεται- ρουφήχτρες των απανταχού μονάδων αιμοληψίας και βοήθησαν να συγκεντρωθούν 40 τόνοι πλάσματος, είναι, εκτός από συγκινητικό και άκρως χρήσιμο… Ή μάλλον,… θα μπορούσε να είναι συγκινητικό και χρήσιμο. Αν ο τομέας της Δημόσιας Υγείας ως γνήσια μικρογραφία του αφερέγγυου ελληνικού Κράτους δεν αποδεικνυόταν μία ακόμα φορά κατώτερος των περιστάσεων.

Ιδού ποια ήταν λοιπόν η Οδύσσεια του ατυχέστερου «πλάσματος» του κόσμου: Από τους 40 τόνους, οι 25 εστάλησαν το 2004 στην Ολλανδία για την απαραίτητη επεξεργασία. Επειδή όμως δεν είχαν προηγηθεί οι έλεγχοι που αρμόζουν σ’ αυτές τις περιπτώσεις, παρέμεινε επί 6 χρόνια αποθηκευμένο στις ολλανδικές αποθήκες. Εννοείται ότι τα ράφια στους χώρους συντήρησης της ξένης εταιρίας δεν είναι δωρεάν. Κάθε χρόνο πληρώνουμε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ως ενοίκιο. Ταυτόχρονα, επειδή δε διαθέτουμε ως χώρα λευκωματίνη, εισάγουμε από το εξωτερικό πληρώνοντας 30 φορές περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι θα μας κόστιζε η δική μας. Τέλος, οι 15 τόνοι πλάσματος που δεν εκπατρίστηκαν, έχουν μείνει σε απόλυτη αχρηστία στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Ούτε γι’ αυτήν την ποσότητα δεν προβλέφτηκε η ολοκλήρωση της νομότυπης διαδικασίας. Κατά τα λοιπά, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος περιφερόταν από τελετή σε τελετή κι από κοκτέιλ σε κοκτέιλ… Το αίμα όμως φρουτ παντς δε γίνεται… Κι άμα γενεί, δεν πίνεται…

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.