search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:08
MENU CLOSE

Ο Τραμπ καταγγέλλει την «αξιοθρήνητη» και «αργή» Fed

10.03.2020 17:03
Ο Τραμπ απειλεί με διακοπή κάθε σχέσης με την Κίνα - Media

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ που αναμένεται να παρουσιάσει εντός της ημέρας μέτρα για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας απέναντι στον κίνδυνο του νέου κοροναϊού, χαρακτήρισε σήμερα “αξιοθρήνητη” την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), κατηγορώντας την για βραδύτητα στη λήψη των αποφάσεων της όσον αφορά την καταπολέμηση του οικονομικού αντίκτυπου της επιδημίας.

“Η Ομοσπονδιακή μας Τράπεζα είναι αξιοθρήνητη και αργή, υπό τη διοίκηση του Τζέι Πάουελ, που αύξησε τα επιτόκια πάρα πολύ γρήγορα και τα μείωσε πάρα πολύ αργά, θα πρέπει να επαναφέρει το βασικό μας επιτόκιο στα επίπεδα αυτών των ανταγωνιστικών μας χωρών”, έγραψε ο Τραμπ.

“Αυτές έχουν τώρα όφελος έως δύο μονάδων, με μια ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια για το συνάλλαγμα”, είπε με δυσαρέσκεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να “ηγείται” αντί να ακολουθεί αργά τις κινήσεις των ομολόγων της.

Τα σχόλια αυτά διατυπώνονται καθώς ο πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε να παρουσιάσει αργότερα σήμερα μέτρα “ευρείας κλίμακας” για να ενισχύσει την οικονομία και να βοηθήσει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η επιδημία του Covid-19 προκάλεσε έναν τέτοιο πανικό στις αγορές που η Fed μείωσε από την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκιά της κατά 0,5 τοις εκατό. Αυτά κυμαίνονται στο εξής μεταξύ 1 και 1,25%.

Η κεντρική τράπεζα έλαβε την απόφαση αυτή χωρίς να περιμένει την τακτική της συνεδρίαση, επαναφέροντας τον ρόλο του πυροσβέστη κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009.

Ωστόσο, ο ένοικος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε το εν λόγω μέτρο υπερβολικά άτολμο.

Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κρατά στο μηδέν το βασικό επιτόκιο της ενώ το επιτόκιο των καταθέσεων στις τράπεζες είναι ήδη αρνητικό, στο -0,50%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15