search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:43
MENU CLOSE

Εφορία: «Σαφάρι» στο εξωτερικό για λογαριασμούς Ελλήνων – Δέσμευση 5 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο (Πίνακας)

12.03.2020 07:05
Εφορία: «Σαφάρι» στο εξωτερικό για λογαριασμούς Ελλήνων - Δέσμευση 5 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο (Πίνακας) - Media

 

Τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούν στο εξωτερικό, άλλα 30 άτομα αναζητεί η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στοιχείο που επιβεβαιώνει, ότι το «μαύρο χρήμα» στην Ελλάδα είναι σαν τη… Λερναία Ύδρα.

Ήδη συνολικά, στο πρώτο δίμηνο του 2020, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ψάχνει στο εξωτερικό τους τραπεζικούς λογαριασμούς 61 ατόμων, για τα οποία υπάρχει υποψία εμπλοκής σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Αναλυτικότερα, τον Φεβρουάριο, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, παρέλαβε από τις φορολογικές Αρχές, 6 ύποπτες υποθέσεις, ξεπλύματος μαύρου χρήματος, για τις οποίες προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων, συνολικής αξίας 5,02 εκατ. ευρώ.

Συγχρόνως, η Αρχή, απέστειλε τον Φεβρουάριο αιτήματα στο εξωτερικό με τα οποία ζητεί από τις αρμόδιες Αρχές, στοιχεία για τραπεζικές καταθέσεις ή άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις, για 30 άτομα.

Τον Ιανουάριο είχε επιληφθεί 7 υποθέσεων, δέσμευσε λογαριασμούς ύψους 4,84 εκατ. ευρώ, ενώ εκκίνησε έρευνα για την αναζήτηση τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό, για 31 άτομα.

black money

Υπενθυμίζεται ότι το 2019, η Αρχή ξεκίνησε την έρευνα  σε 81 υποθέσεις μαύρου χρήματος, για τις οποίες δέσμευσε ποσό ύψους 72,43 εκατ. ευρώ. Επίσης έχει αποστείλει στο εξωτερικό αιτήματα συνδρομής και παροχής πληροφοριών για καταθέσεις κ.λπ. επενδύσεις, για 370 άτομα συνολικά.

Τις συγκεκριμένες υποθέσεις ερευνά η Α΄ Μονάδα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία συγκεντρώνει, διερευνά, αξιολογεί και συσχετίζει τις αναφορές υπόπτων ή ασυνηθών συναλλαγών που υποβάλλουν στην Αρχή τα κατά Νόμο υπόχρεα πρόσωπα, καθώς και τις πληροφορίες που διαβιβάζονται στην Αρχή από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ή περιέρχονται σε αυτήν από τα μέσα ενημέρωσης, το διαδίκτυο ή οποιαδήποτε άλλη πηγή και αφορούν επιχειρηματικές, επαγγελματικές ή συναλλακτικές δραστηριότητες, που ενδεχομένως σχετίζονται με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Αρχής δύναται, όταν διεξάγεται έρευνα ή ποινική προκαταρκτική εξέταση, να διατάζει την απαγόρευση της κινήσεως λογαριασμών, τίτλων, χρηματοοικονομικών προϊόντων ή το άνοιγμα θυρίδων ή την απαγόρευση μεταβιβάσεως ή εκποιήσεως οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου.

Σε επείγουσες περιπτώσεις, όταν υπάρχει υπόνοια ότι περιουσία ή συναλλαγή σχετίζεται με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας να διατάσσει την προσωρινή δέσμευση της περιουσίας ή την αναστολή εκτέλεσης της συγκεκριμένης συναλλαγής.

Μετά το πέρας της ανάλυσης των υποθέσεων, η Μονάδα αποφασίζει αν πρέπει να τεθούν στο αρχείο, ή να παραπεμφθούν με αιτιολογημένο πόρισμα της στον αρμόδιο Εισαγγελέα, εφόσον τα συλλεγέντα στοιχεία κρίνονται επαρκή για μια τέτοια παραπομπή. Υπόθεση που αρχειοθετήθηκε, μπορεί οποτεδήποτε να ανασυρθεί για να συνεχισθεί η έρευνα, ή να συσχετισθεί με οποιαδήποτε άλλη έρευνα της Αρχής.

Ποια στοιχεία αναζητούνται στο εξωτερικό

Τα στοιχεία που αναμένει από το εξωτερικό η Αρχή, για τους Έλληνες που κατηγορούνται για ξέπλυμα χρήματος, είναι τα ακόλουθα:

  1. Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.
  2. Τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού).
  3. Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.
  4. Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής:
  • Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό.
  • Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.

Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:43