search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:57
MENU CLOSE

Ανησυχία της Κουμουνδούρου για την τουρκική κλιμάκωση σε Έβρο και Αιγαίο- Η δήλωση Τσίπρα

12.03.2020 09:04
Ανησυχία της Κουμουνδούρου για την τουρκική κλιμάκωση σε Έβρο και Αιγαίο- Η δήλωση Τσίπρα - Media

 

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση Τσίπρα με την οποία στρεφόταν κατά του Τούρκου Προέδρου καταλογίζοντάς του «θράσος» για τις δηλώσεις κατά τις οποίες χαρακτήρισε «Ναζί» τους Έλληνες ενώ υπογράμμιζε ότι η χώρα πρέπει να απαντήσει «συντεταγμένα» χωρίς εθνικιστικές κορώνες και σπασμωδικές κινήσεις.

Η δήλωση ήρθε ύστερα από μια τριπλή τουρκική πρόκληση κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας. Τον εμβολισμό σκάφος του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, την πτήση μαχητικών πάνω από τον Έβρο (ασυνήθιστη αν όχι πρωτοφανής ενέργεια καθώς η κυριαρχία στον Έβρο δεν αμφισβητείται από την Τουρκία) και οι δηλώσεις Ερντογάν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Από τη μία είπε πώς ό,τι κάνουν οι Έλληνες στους πρόσφυγες δεν έχει διαφορά με ό,τι έκαναν οι Ναζί από την άλλη στήριξε τις ενέργειες του τουρκικού σκάφους στην ΚΩ και ρητορικά λέγοντας ότι στο Αιγαίο «αυτοί διαφεύγουν κι εμείς του κυνηγούμε. Από εδώ και πέρα έτσι θα γίνεται».

Ως εκ τούτου στο ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούρου κρίθηκε επιβεβλημένο ένα μήνυμα «πατριωτικής ευθύνης» όπου θα ξεκαθαρίζεται ότι ανεξαρτήτως των εσωτερικών πολιτικών διαφορών κυβέρνησης αντιπολίτευσης, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις η χώρα απαντά συντεταγμένα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τσίπρας: «Πρωτοφανής κι επικίνδυνη κλιμάκωση»

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του σημείωσε ότι «Οι απόπειρες διεμβολισμού ελληνικών ακταιωρών του Λιμενικού Σώματος και κυρίως η σημερινή υπερπτήση τουρκικού F-16 πάνω από τον βόρειο Έβρο, αποτελούν μια πρωτοφανή και επικίνδυνη κλιμάκωση».

Επισήμανε όμως ως πιο ανησυχητική την ρητορική κλιμάκωση εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου ο οποίος «μιλά παντού για τη χώρα μας με λόγια ακραία» και «μας συγκρίνει με τους ναζί και προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα μίας χώρας εγκληματία, που δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο».

Εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να το κάνει είτε «για να προετοιμάσει τη κοινή γνώμη της χώρας του για επιθετικές πράξεις έναντι της Ελλάδας» είτε γιατί «απλά παζαρεύει κάτι παραπάνω από την ευρωπαϊκή ηγεσία» (σ.σ. σημειώνεται ότι η ομιλία του Ερντογάν στην ΚΟ του AKP αφορούσε το προσφυγικό, τη στάση της Ευρώπης, τα χρήματα που υποτίθεται δίνει στην Ελλάδα «χωρίς όρους», την πρόθεση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρήσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων προς την ΕΕ, κλπ).

Ό,τι και να συμβαίνει είπε «πάει πολύ η Τουρκία που κατέχει παράνομα τη βόρεια Κύπρο και τμήμα της Συρίας, που παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, η τουρκική ηγεσία που καθημερινά πραγματοποιεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παριστάνει από πάνω και τον τιμητή έναντι της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο».

Και συνέχισε: «Όποια λάθη και αν έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν περιγράφεται με μια μόνο λέξη: Θράσος. Και απέναντι στο θράσος η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά. Χωρίς εθνικιστικές κορώνες και σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με πατριωτική ευθύνη. Καμία πρόκληση δε θα πετύχει το στόχο της, καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δε θα πρέπει να μένει αναπάντητη».

 

ΣΥΡΙΖΑ: «ενωμένοι οι Έλληνες απέναντι στην παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων»

Σχετική ανακοίνωση είχε εκδώσει λίγο νωρίτερα και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι οι (χθεσινές) επιθετικές δηλώσεις αλλά και ενέργειες της Τουρκίας, «τόσο με την τουρκική ακταιωρό στην Κω όσο και με την υπερπτήση τουρκικού μαχητικού πάνω από τον Έβρο είναι απαράδεκτες και αντανακλούν τον ολισθηρό και εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο που επιλέγει να ακολουθήσει η τουρκική ηγεσία. Οφείλει να κατανοήσει ότι το διεθνές δίκαιο και η αρχή καλής γειτονίας αποτελούν τη μόνη βάση για ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή». Η ανακοίνωση κατέληγε επίσης με το μήνυμα ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι και οι απόπειρες Ερντογάν να διχάσει την Ελλάδα στο εσωτερικό πέφτουν στο κενό: «Να γνωρίζει η τουρκική ηγεσία ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Σαφώς, αν και το μήνυμα δεν στόχευε στο εσωτερικό του κόμματος εκ των πραγμάτων στέλνει ένα μήνυμα στους «ακραίους» για την κρισιμότητα της φάσης που διανύουμε και για χαμήλωμα των τόνων και των δηλώσεων ειδικά σε ό,τι αφορά τον Έβρο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:57