search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 21:42
MENU CLOSE

Πάνω από 150 δημοσιογράφοι στηλιτεύουν με κείμενο υπογραφών τη στάση ΜΜΕ σε προσφυγικό-κορωνοϊό (λίστα)

12.03.2020 12:40
Μιχαηλίδου-Γρυφάκης στην ΕΡΤ1 - Απέναντι από τον πρώην συνεργάτη τους Νίκο Μάνεση - Media

Κείμενο το οποίο έχουν ήδη υπογράψει πάνω από 150 δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι από διάφορα ΜΜΕ της χώρας έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο ασκώντας δριμεία κριτική στο πώς πολλά μέσα ενημέρωσης (δεν) τηρούν την δεοντολογία και την πλουραλιστική ενημέρωση με αφορμή τα όσα έγιναν και γίνονται -και γράφονται- στον Έβρο και τα νησιά του Β. Αιγαίου αλλά και στο θέμα του κορωνοϊού.  

Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

«Εμείς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και τεχνικοί, δηλώνουμε πως αυτό που προβάλλεται και διακινείται από την πλειονότητα των κυρίαρχων ΜΜΕ δεν είναι δημοσιογραφία, δεν έχει σχέση με το κοινωνικό αγαθό της πλουραλιστικής ενημέρωσης. Είναι μια μαζική προπαγανδιστική εκστρατεία με σκοπό τη δημιουργία συναίνεσης και φιλοπολεμικού κλίματος, το οποίο επιδιώκουν η κυβέρνηση και όλο το αστικό σύστημα εξουσίας. Η προσφυγική κρίση, η οποία χρησιμοποιείται και από τις δυο κυβερνήσεις, τούρκικη και ελληνική, για την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών συμφερόντων τους με θύματα χιλιάδες, κατατρεγμένους και ξεριζωμένους από τις πατρίδες και τα σπίτια τους, καλύπτεται από την πλειονότητα των ΜΜΕ ως μια «εθνική υπόθεση» για την «υπεράσπιση των συνόρων».

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα κυρίαρχα ΜΜΕ την κρίσιμη αυτή στιγμή, επέλεξαν να πετάξουν τις βασικές αρχές δεοντολογίας στα σκουπίδια, προωθούν και νομιμοποιούν τη δράση των ακροδεξιών ομάδων στα νησιά και τα σύνορα ως τη μόνη «πατριωτική», κάτι που ενισχύεται από τις δηλώσεις ανώτατων κυβερνητικών παραγόντων. Λογοκρίνουν την οποιαδήποτε άλλη άποψη, αναγκάζουν τις ενοχλητικές για την κυβέρνηση φωνές να σιγήσουν με την κατηγορία της «προδοσίας». Λογοκρίνουν τις πληροφορίες και τα ρεπορτάζ για τις χιλιάδες κόσμου που διαδηλώνουν ενάντια στην πολιτική για το προσφυγικό, δηλώνοντας αλληλέγγυοι με τους ξεριζωμένους.

Η ίδια ακριβώς τακτική ακολουθείται και στην υπόθεση της κρίσης λόγω του κορονοϊού. Τα ΜΜΕ αντί να τηρήσουν τη βασική αρχή της αποστασιοποίησης και ουδετερότητας, αντί να ενημερώσουν για το ανέτοιμο, επικίνδυνο σύστημα δημόσιας υγείας, συμμετέχουν στην καλλιέργεια μαζικής υστερίας και φόβου με δραματοποιημένα ρεπορτάζ. Την ίδια στιγμή προωθούν τον σκοταδισμό, καλώντας στα πάνελ εκπροσώπους της Εκκλησίας, αλλά υποβαθμίζοντας συνειδητά την άποψη και τις προειδοποιήσεις του επιστημονικού κόσμου.

Σ’ αυτό το καθεστώς προπαγανδιστικής ενημέρωσης ανθίστανται καθημερινά και με πολλούς τρόπους πολλοί εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, δημοσιογράφοι που πολλές φορές γίνονται στόχοι επιθέσεων, προπηλακισμών και εξύβρισης από ομάδες ακροδεξιών αλλά και «οργάνων του νόμου και της τάξης», με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δουλειά και η σωματική τους ακεραιότητα. Κι όμως, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων σφυρίζουν αδιάφορα, συναινώντας στην καταπάτηση κάθε δεοντολογίας στην ενημέρωση.

– Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση των ενώσεων τόσο για την ενημέρωση και στήριξη των συναδέλφων όσο και προς τους ιδιοκτήτες και διευθυντές των ΜΜΕ αλλά και προς την κυβέρνηση με έμπρακτο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των απεργιακών κινητοποιήσεων

– Απαιτούμε την τήρηση της δεοντολογίας, την κατάργηση της λογοκρισίας για τις ενοχλητικές στην κυβέρνηση φωνές της μαχόμενης κοινωνίας.

– Απαιτούμε την εγγύηση της ασφάλειας των εργαζομένων στα ΜΜΕ από τη δράση ακροδεξιών ομάδων.»

Οι υπογραφές συνεχίζονται ΕΔΩ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:24